Volumul primelor brute subscrise pe asigurarea CASCO a scăzut cu 6% anul trecut, iar cel al primelor pe RCA (n.r. - Răspundere Civilă Auto) a crescut cu 23%, însă valoarea despăgubirilor a crescut semnificativ pentru ambele tipuri de asigurări, a declarat, ieri, conducerea Consiliului de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), în cadrul unui seminar dedicat pieţei de profil. În 2009, valoarea primelor pe asigurări auto a ajuns la 5,6 miliarde lei, reprezentând 76% din totalul primelor brute subscrise pe segmentul de asigurări generale şi 63% din totalul asigurărilor.
Potrivit datelor prezentate de Constantin Buzoianu, vicepreşedintele CSA, primele brute subscrise pe asigurări de tip CASCO au scăzut, în 2009, la o valoare de 3,32 miliarde lei, în timp ce pe segmentul RCA, primele brute subscrise au urcat de la 1,74 miliarde lei în 2008, la 2,15 miliarde lei în 2009.
Numărul daunelor s-a majorat anul trecut, cu 7%, ajungând la 371.342, volumul despăgubirilor urcând cu 29% pe RCA - 1,53 miliarde lei - şi cu 18% pe CASCO - 2,88 miliarde lei. Şi valoarea medie a daunelor a crescut, cu 21%, de la 3.703 lei, cât era în 2008, la 4.486 lei în 2009.
Potrivit oficialilor CSA, în 2009 au fost încheiate 6,1 milioane de poliţe de asigurare, gradul de acoperire al asigurărilor RCA în cadrul parcului auto din România ajungând la 85%.
• Prima medie de asigurare - sub 100 de euro
În ţara noastră, valoarea primei medii de asigurare este mai mică de 100 de euro, cu mult sub valorile înregistrate în alte state europene, a precizat, ieri, Liviu Stoicescu, preşedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România. Potrivit domniei sale, un şofer din Slovenia plăteşte, în medie, 194 de euro pe an pentru asigurarea maşinii, în Cehia - 280 de euro, iar în Slovacia - 350 de euro. Valorile avansate de domnul Stoicescu sunt relativ apropiate cu cele din ţara noastră, la care domnia sa afirmă că va trebui să ne aliniem la un moment dat: "Dacă ne uităm la primele pe anumite segmente din ţări ale Uniunii Europene, acestea sunt duble faţă de cele practicate în România. Va veni momentul să ne aliniem şi noi, dacă nu cu cele mai dezvoltate state, măcar cu cele din fostul bloc comunist", a subliniat domnia sa, exemplificând: "Sunt posibile modificări de tarife pe segmentele unde valoarea daunelor este foarte mare, cum este cel al maşinilor de lux".
• Constatul amiabil a scăzut cu 73% cazurile rezolvate de poliţie
Introducerea, de la 1 iulie 2009, a constatului amiabil a contribuit la scăderea semnificativă a cazurilor soluţionate de agenţii constatatori ai poliţiei, susţine Paul Toma, Comisar Şef în cadrul Poliţiei Municipiului Bucureşti. Potrivit domniei sale, numărul acestora a coborât cu aproape 73% în primul trimestru al acestui an şi se aşteaptă ca cei care aleg această procedură să devină tot mai numeroşi.