Valoarea despăgubirilor pe asigurări CASCO şi RCA, în creştere

COSMINA CAPALĂU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 aprilie 2010

Volumul primelor brute subscrise pe asigurarea CASCO a scăzut cu 6% anul trecut, iar cel al primelor pe RCA (n.r. - Răs­pundere Civilă Auto) a crescut cu 23%, însă valoarea despăgubirilor a crescut semnificativ pentru ambele tipuri de asigurări, a declarat, ieri, conducerea Consiliului de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), în cadrul unui seminar dedicat pieţei de profil. În 2009, valoarea primelor pe asigurări auto a ajuns la 5,6 miliarde lei, reprezentând 76% din totalul primelor brute subscrise pe segmentul de asigurări generale şi 63% din totalul asigurărilor.

Potrivit datelor prezentate de Constantin Buzoianu, vicepre­şedintele CSA, primele brute subscrise pe asigurări de tip CASCO au scăzut, în 2009, la o valoare de 3,32 miliarde lei, în timp ce pe segmentul RCA, primele brute subscrise au urcat de la 1,74 miliarde lei în 2008, la 2,15 miliarde lei în 2009.

Numărul daunelor s-a majorat anul trecut, cu 7%, ajungând la 371.342, volumul despăgubirilor urcând cu 29% pe RCA - 1,53 miliarde lei - şi cu 18% pe CASCO - 2,88 miliarde lei. Şi valoarea medie a daunelor a crescut, cu 21%, de la 3.703 lei, cât era în 2008, la 4.486 lei în 2009.

Potrivit oficialilor CSA, în 2009 au fost încheiate 6,1 milioane de poliţe de asigurare, gradul de acoperire al asigurărilor RCA în cadrul parcului auto din România ajungând la 85%.

Prima medie de asigurare - sub 100 de euro

În ţara noastră, valoarea primei medii de asigurare este mai mică de 100 de euro, cu mult sub valorile înregistrate în alte state europene, a precizat, ieri, Liviu Stoicescu, preşedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Româ­nia. Potrivit domniei sale, un şo­fer din Slovenia plăteşte, în medie, 194 de euro pe an pentru asigurarea ma­şinii, în Cehia - 280 de euro, iar în Slovacia - 350 de euro. Valorile avansate de domnul Stoicescu sunt relativ apropiate cu cele din ţara noas­tră, la care domnia sa afirmă că va trebui să ne aliniem la un moment dat: "Dacă ne uităm la primele pe anumite segmente din ţări ale Uniunii Europene, acestea sunt duble faţă de cele practicate în Româ­nia. Va veni momentul să ne aliniem şi noi, dacă nu cu cele mai dezvoltate state, măcar cu cele din fostul bloc comunist", a subliniat domnia sa, exemplificând: "Sunt posibile modificări de tarife pe segmentele unde valoarea daunelor este foarte mare, cum este cel al maşinilor de lux".

Constatul amiabil a scăzut cu 73% cazurile rezolvate de poliţie

Introducerea, de la 1 iulie 2009, a constatului amiabil a contribuit la scăderea semnificativă a cazurilor soluţionate de agenţii constatatori ai poliţiei, susţine Paul Toma, Comisar Şef în cadrul Poliţiei Municipiului Bucureşti. Potrivit domniei sale, numărul acestora a coborât cu aproape 73% în primul trimestru al acestui an şi se aşteaptă ca cei care aleg această procedură să devină tot mai numeroşi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb