Valoarea proiectelor depuse în POR, dublă faţă de alocarea totală

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 9 iulie 2012

Valoarea proiectelor depuse în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) este de două ori mai mare decât suma totală alocată pentru acesta, a declarat Adina Ştefănescu, director în cadrul Autorităţii de Management a POR (AMPOR), în cadrul celei de a doua conferinţe regionale cu titlul "Creşterea aborbţiei fondurilor structurale şi de coeziune". Nivelul aprobării este de 103,6%, AMPOR utilizând ordinul comun emis de către Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi Ministerul Afacerilor Europene (MAEur) cu privire la supracontractare, a precizat domnia sa. La finele lunii iunie, valoarea proiectelor contractate reprezenta 86,6% din total, iar numărul proiectelor contractate era de aproximativ 8%, potrivit Adinei Ştefănescu.

Plăţile realizate până în prezen depăşesc 21% din suma alocată pentru perioada de finanţare 2007-2013, a arătat oficialul AMPOR. Ţinta de absorbţie pe care instituţia şi-a asumat-o pentru acest an este de 788,34 milioane euro, care ar face ca suma totală rambursată de către Comisia Europeană (CE) la finele anului să ajungă la 1.225,58 milioane euro (32,9% din alocarea totală), a afirmat Adina tefănescu. În primele luni ale anului, CE a rambursat 723 milioane euro şi are în stadiul de procesare pentru a fi rambursate cereri în valoare de 63 milioane euro, a mai precizat domnia sa.

Neînţelegerea criteriilor de eligibilitate şi încadrarea eronată a solicitantului, printre cele mai frecvente erori în elaborarea proiectelor POSCCE

Unele dintre erorile pe care solicitanţii de finanţare acordată prin Programul Operaţional Sectorial pentru Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE) le comit constau în neîn-ţelegerea criteriilor de eligibilitate şi încadrarea eronată în categoria întreprinderilor mici sau mijlocii (IMM), a arătat, cu prilejul conferinţei, Mihai Grigoroiu, reprezentant al Autorităţii de Management al programului (AMPOSCCE). Alte erori includ utilizarea, în elaborarea planului de afaceri şi/sau a studiului de fezabilitate pentru un proiect, a unor indicatori diferiţi de cei care au fost incluşi în cererea de finanţare, precum şi alte neconcordanţe între cele două categorii de documente, nerespectarea formatelor impuse pentru documente, precum şi lipsa unor semnături necesare sau a documentelor justificative pentru susţinerea lor, potrivit domniei sale.

În vederea depăşirii acestor probleme, AMPOSCCE recomandă solicitanţilor să verifice atent la îndeplinirea criteriilor stipulate în documentele de informare pe care autorităţile le pun la dispoziţie.

Ministerul Afacerilor Europene (MAEur) pune la dispoziţia celor interesaţi de accesarea de fonduri europene Centrul de Informare pentru Instrumente Structurale. Potenţialii aplicanţi pot obţine, gratuit, informaţii cu privire la tipul de finanţare specific proiectelor pe care doresc să le realizeze, precum şi despre paşii necesari pentru obţinerea finanţării şi implementarea proiectelor. Centrul poate fi contactat la numărul 0219430, precum şi pe pagina de internet www.fonduri-ue.ro.

Centrul dispune de o echipă permanentă de ofiţeri specializaţi pe anumite programe operaţionale, care asigură asistenţa, sub coordonarea unui expert cheie, a declarat Livia Chiriţă, directorul de Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (AMPOAT) din cadrul MAEur.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb