Vânzările cu amănuntul din Germania au scăzut peste aşteptări în aprilie, deoarece consumatorii resimt preţurile mai mari, în special ale alimentelor, iar comercianţii se confruntă cu probleme de aprovizionare din cauza restricţiilor din China legate de Covid-19, transmite Reuters, conform News.ro.
Biroul Federal pentru Statistică a declarat ieri că vânzările cu amănuntul au scăzut cu 5,4% faţă de luna precedentă, în termeni reali.
O estimare realizată de Reuters anticipase o scădere de doar 0,2%.
Comercianţii de produse alimentare au înregistrat în aprilie o scădere a vânzărilor de 7,7%, cel mai mare declin de la o lună la lună consemnat de la începutul seriei cronologice, în 1994, a spus biroul, indicând creşteri semnificative ale preţurilor alimentelor.
Comerţul cu textile, îmbrăcăminte, încălţăminte şi articole din piele, precum şi magazinele universale şi punctele de vânzare au înregistrat creşteri semnificative ale vânzărilor în aprilie 2022 faţă de anul anterior, care a fost marcat de închideri din cauza pandemiei, dar au consemnat scăderi semnificative faţă de martie 2022, de 4,3% şi, respectiv, 7,0%.
Inflaţia germană a accelerat în luna mai la cel mai ridicat ritm din aproape jumătate de secol, pe fondul preţurilor mari ale energiei şi alimentelor, împinse în sus de războiul din Ucraina şi de problemele de aprovizionare.
Aproximativ 80,1% dintre comercianţii germani chestionaţi în luna mai au declarat că nu vor primi toate bunurile pe care le-au comandat, deoarece restricţiile în China amplifică problemele de aprovizionare, a spus institutul Ifo.
"Multe mărfuri nu sunt pe raft, ci se află într-un container într-un port din China", a declarat Klaus Wohlrabe, director pentru cercetări la Institutul Ifo, într-un comunicat publicat luni.