Varoufakis: "Grecia va achita datoria către FMI scadentă la începutul lunii iunie"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 mai 2015

Varoufakis: "Grecia va achita datoria către FMI scadentă la începutul lunii iunie"

Creditele neperformante din Grecia ar putea ajunge la 100 miliarde euro

-----------------

Actualizare 16:50

Grecia va plăti, pe 5 iunie, rata de 312 milioane de euro datorată Fondului Monetar Internaţional, susţine ministrul elen de Finanţe, Yanis Varoufakis, afirmând că, până atunci, se va ajunge la un acord cu creditorii internaţionali, potrivit Reuters.

Întrebat dacă Grecia va putea achita rata săptămâna viitoare, Yanis Varoufakis a declarat: "Desigur, pentru că, până pe 5 iunie, se va ajunge la un acord cu creditorii".

Yanis Varoufakis a anunţat, astăzi, o taxă suplimentară pe tranzacţii bancare şi impozitarea cu 15% a depozitelor bancare pe care cetăţenii greci le ascund în străinătate.

(A.C.)

----------------------

Actualizare 12:52 Grecia reia azi negocierile cu creditorii, dar respinge în continuare austeritatea

Grecia reia astăzi negocierile cu creditorii instituţionali pentru deblocarea asistenţei financiare, ministrul de Finanţe Yanis Varoufakis atribuind impasul discuţiilor pe insistenţa instituţiilor creditoare pentru mai multă austeritate, potrivit Bloomberg.

"Insistenţa creditorilor pentru austeritate mai mare este subtilă, dar fermă. Guvernul nu poate şi nu va accepta un medicament care pe parcursul a cinci ani a fost mai dăunător decât boala", a spus ieri Varoufakis.

Indicele ASE al bursei din Atena a scăzut ieri cu 3,1%, cel mai mult în aproape trei săptămâni. În ultimele 12 luni, ASE a scăzut cu 32%, înregistrând una dintre cele mai slabe evoluţii între indicii bursieri importanţi analizaţi de Bloomberg.

Economistul şef al FMI, Olivier Blanchard, a afirmat ieri, într-un interviu acordat publicaţiei Les Echos, că sistemul de pensii al Greciei este prea generos şi că numărul funcţionarilor publici este prea mare. El a adăugat că Grecia este încă destul de departe de măsurile credibile necesare să transforme deficitul bugetar substanţial în excedent.

(Alexandru Costea)

-------------

Băncile din Grecia s-ar putea confrunta cu o creştere a volumului creditelor neperformante (NPL) până la 100 de miliarde de euro în următoarele luni, respectiv 45% din valoarea totală a împrumuturilor acordate în ţară, din cauza incertitudinilor privind evoluţia economiei naţionale, scrie ekathimerini.com.

Conform publicaţiei elene, unii oficiali bancari au declarat că, la sfârşitul primului trimestru din acest an, unul din trei împrumuturi (35%) era neachitat, rambursarea fiind întârziată cu cel puţin 90 de zile. Valoarea totală a acestor credite se ridică la 75 de miliarde de euro.

Totodată, 10% din credite, evaluate la aproximativ 21 de miliarde de euro, sunt aproape să ajungă "pe roşu" (să nu mai fie rambursate) în următoarele luni. Acestea sunt împrumuturi care au fost dificil de achitat în trecut din cauza problemelor economice, iar băncile au fost nevoite să extindă durata achitării lor pentru ca persoanele fizice sau companiile să le poată plăti.

Unele surse anonime citate de presa străină afirmă că autorităţile europene le vor cere băncilor din Grecia să-şi revizuiască planurile de restructurare din cauza deteriorării rapide a condiţiilor financiare din ţară.

De la începutul anului curent, ieşirile din depozitele băncilor elene au depăşit 30 de miliarde de euro.

"În măsura în care vom fi capabili să plătim, ne vom achita toate obligaţiile financiare"

Grecia are responsabiliatea să-şi plătească obligaţiile, însă are nevoie de un acord cu creditorii cât mai rapid posibil, pentru că este în criză de lichidităţi, afirmă purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Gabriel Sakellaridis. Acesta menţionează: "În măsura în care vom fi capabili să plătim, ne vom achita toate obligaţiile financiare. Este responsabilitatea Guvernului să fie în măsură să plătească toate aceste obligaţii".

Sakellaridis a amintit că obiectivulu Guvernului de la Atena este să ajungă la un acord cu creditorii la finele lunii mai sau începutul lui iunie, care să permită deblocarea totală sau a unei părţi din fondurile de 7,2 miliarde de europe care Grecia le mai poate accesa din planul de asistenţă internaţională obţinut în 2010 de la UE şi FMI.

Declaraţiile lui Gabriel Sakellaridis au venit la o zi după ce ministrul de interne, Nikos Voutsis, a declarat că Grecia nu are bani ca să-şi achite obligaţiile faţă de FMI în luna iunie.

După ce a apelat la un fond de urgenţă ca să plătească o tranşă de 750 de milioane de euro către FMI la începutul lunii mai, Grecia trebuie să ramburseze Fondului 1,574 miliarde de euro luna viitoare. Prima tranşă, de 300 de milioane de euro, trebuie plătită în 5 iunie.

Guvernul de la Atena şi-a exprimat, ieri, sprijinul faţă de ministrul său de finanţe, Yanis Varoufakis, aflat în centrul unui scandal după ce a recunoscut că a întregistrat discuţiile avute cu o lună în urmă, la Riga, cu omologii săi din zona euro.

Varoufakis a spus că înregistrarea de la Riga există, după ce, iniţial, a negat că o are.

"De multe ori îmi înregistrez cu telefonul mobil intervenţiile şi răspunsurile, mai ales când le improvizez (...) La fel am făcut şi la reuniunea Eurogrupului de la Riga, iar apoi am folosit înregistrarea aici, la Atena, ca să-mi pregătesc raportul pe care l-am prezentat colegilor mei", a afirmat ministrul elen. Cotidianul financiar german Handelsblatt a publicat un articol referitor la această situaţie, în care foloseşte expresia "Riga Gate", şi îi cere ministrului grec să demisioneze.

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schauble, nu vede necesară discutarea unor soluţii alternative pentru Grecia sau a unui nou ajutor până când autorităţile elene nu-şi vor îndeplini promisiunile din actualul program de salvare.

Oficialul de la Berlin a adăugat că Grecia are multe de făcut ca să respecte ceea cea a promis.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. e clar nice este prea nenoricit cu adevaret?

    chiar nu ne dam sema odata de cine sunt nenoricitii astia din oculta?! 

    LA LUPTA FRATILOR! CE NE MAI RAMANE DE FACUT?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb