VEDOMOSTI: "Acordul prin care CEFC China preia 14,16% din Rosneft, semnat în curând"

Ziarul BURSA #Internaţional / 22 ianuarie 2018

"Acordul prin care CEFC China preia 14,16% din Rosneft, semnat în curând"

Tranzacţia privind vânzarea unei participaţii de 14,16% la grupul petrolier rus Rosneft către CEFC China Energy ar putea fi încheiată săptămâna aceasta, au declarat surse apropiate negocierilor pentru publicaţia rusă Vedomosti, transmite Itar-TASS, conform Agerpres.

Alte surse estimează că acordul ar putea fi semnat în maximum două săptămâni, documentul fiind deja elaborat.

În 8 septembrie, CEFC a anunţat că va prelua o participaţie de 14,16% la Rosneft de la un consorţiu compus din traderul elveţian Glencore şi fondul de investiţii Qatar Investment Authority, o tranzacţie evaluată la peste nouă miliarde de dolari, care va consolida parteneriatul energetic dintre Moscova şi Beijing.

În urma finalizării tranzacţiei, grupul chinez CEFC va deveni al treilea mare acţionar al Rosneft, informează publicaţia rusă.

Alţi acţionari ai Rosneft sunt compania de stat Rosneftegaz, cu 50% plus o acţiune, şi firma britanică British Petroleum (BP), cu 19,75%. Consorţiul compus din traderul elveţian Glencore şi fondul de investiţii Qatar Investment Authority (QIA) nu au precizat dacă reprezentanţii lor vor fi retraşi din Consiliul de Administraţie al Rosneft, după finalizarea tranzacţiei.

Iniţial, şeful Rosneft, Igor Sechin, se aştepta ca acordul să se încheie până la finele lui 2017, dar motivele pentru care nu s-a finalizat încă sunt necunoscute, susţine publicaţia rusă.

"Cel mai probabil, din cauza părţii chineze", apreciază analistul Andrey Polischuk, de la Raiffeisen Bank. Recent, CEFC a obţinut aprobarea preliminară de la Comisia Naţională de Dezvoltare şi Reformă din China (NDRC) pentru preluarea acţiunilor Rosneft. De atunci, autorităţile de la Beijing au intensificat controalele valutare, scrie Vedomosti.

Ofertă pentru proprietarul Pro TV

Compania chineză CEFC şi grupul financiar ceho-slovac Penta Investments au depus o ofertă comună ca să preia Central European Media Enterprises, proprietarul Pro TV, de la gigantul media american Time Warner, în timp ce alt licitator, PPF, şi-a retras oferta, au declarat, la finalul anului trecut, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Valoarea ofertei CEFC - Penta este de aproximativ două miliarde de dolari, dar preţul final încă nu a fost stabilit, deşi tranzacţia este aproape de finalizare, susţin sursele.

Anterior, CEFC a achiziţionat de la Penta o clădire de birouri în Praga, dar are şi alte investiţii în Cehia.

Ziarul BURSA a scris, încă din luna septembrie, citând portalul Echo 24, că Central European Media (CME), proprietarul Pro TV, se află în negocieri de vânzare a celor patru staţii de televiziune pe care le mai deţine în acest moment în Europa Centrală şi de Est.

Chinezii de la CEFC, proprietari indirecţi şi la Rompetrol Rafinare

În decembrie 2016, a fost semnat acordul între compania kazahă KMG şi CEFC privind vânzarea pachetului de 51% din acţiunile Grupului KMGI, care este acţionarul majoritar al Rompetrol Rafinare (48%), unde statul român are 44,69%. Participarea KMG şi CEFC în noul joint-venture KMGI va fi de 49%, respectiv 51%. Compania chineză CEFC a anunţat, în mai 2016, că va plăti 680 milioane de dolari pentru achiziţia a 51% din acţiunile KMGI, fostul Rompetrol Group, şi s-a angajat să investească cel puţin 3 miliarde de dolari în următorii cinci ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb