Veniturile obţinute în 2010 din privatizare de către Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) au fost revizuite de Guvern în scădere comparativ cu estimarea iniţială, de la 50 milioane lei la 37,9 milioane lei, prin rectificarea bugetului aprobat la începutul anului, potrivit Mediafax.
Veniturile totale ale OPSPI au fost revizuite în creştere, de la puţin peste 1 miliard lei la 1,223 miliarde lei, în principal datorită sumelor obţinute din dividende.
Şi cheltuielile totale sunt indicate în creştere, de la circa 1 miliard lei la 1,222 miliarde lei, urmare a vărsămintelor la buget din dividende.
La preliminarea veniturilor din privatizare s-au avut în vedere încasarea sumei de 14,5 milioane lei reprezentând rate aferente contractelor de privatizare încheiate pentru Institutul de Cercetari Electrotehnice (ICPE) Bucureşti şi Foradex Bucureşti (FORD), dar mai ales a sumei de 35,5 milioane lei rezultată din vânzarea unor pachete de acţiuni deţinute la IOR Bucureşti (IORB), Băiţa Ştei, Minvest Deva şi Avioane Craiova (AVIO).
IOR Bucureşti a mai fost lansată la privatizare în 2002, Minvest Deva şi Băiţa Ştei au fost trecute în 2007 în portofoliul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) în vederea privatizării, iar Avioane Craiova a fost scoasă la vânzare anul trecut, dar în toate aces-te cazuri negocierile pentru preluarea acţiunilor statului de către un investitor au eşuat.
Portofoliul AVAS a fost extins, la sfârşitul anului 2006, cu 41 de companii, prin preluarea participaţiilor deţinute atunci de Ministerul Economiei, prin intermediul OPSPI.
La începutul anului 2009, Executivul a decis însă ca OPSPI să fie transferat din nou, împreună cu firmele din portofoliu, la Ministerul Economiei, AVAS rămânând să gestioneze un portofoliu mult redus.
Veniturile AVAS s-au redus însă dramatic în 2009, an în care instituţia a ratat finalizarea multora dintre proiectele importante anunţate sau asumate, precum privatizarea Avioane Craiova.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.01.2011, 13:31)
Stati sa vedeti veniturile AVAS din 2010 !
Si apropo de venituri, de privatizat nu mai privatizeaza nimeni (nici ADS-ul care a ramas cu societatile din agricultura, nici AVAS care a mai ramas cu niste pachete minoritare pe care nu le cumpara nimeni si nici OPSPI, care mai are ceva in portofoliu dar nu cred ca este prea interesata sa vanda. Sincer nu inteleg de ce trebuie trei entitati ale statului ca sa privatizeze nimic.
Sau, daca tot ati deschis discutia despre AVAS, care e ratiunea ca aceasta institutie sa colecteze creante fiscale pentru fondul de sanatate, cand ea nu poate sa faca fata nici cheltuielilor proprii, avand inteleg toate conturile blocate ? Mai ajung banii aceia la fondul de sanatate ? In vecii vecilor, nu.