Veste neplăcută pentru consumatorii casnici: de la 1 ianuarie 2025 creşte factura la gaze

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii / 4 decembrie

Veste neplăcută pentru consumatorii casnici: de la 1 ianuarie 2025 creşte factura la gaze

English Version

Asociaţia Furnizorilor de Energie electrică şi gaze din România (AFEER) atrage atenţia asupra unei creşteri cu 10% a facturilor la gaze naturale pentru consumatorii casnici, începând cu 1 ianuarie 2025, dacă Parlamentul nu adoptă rapid o modificare legislativă. Majorarea preţului la gaze va avea impact asupra a 4,5 milioane de gospodării din ţara noastră, exact în mijlocul iernii.

Preşedintele AFEER, Laurenţiu Urluescu, a afirmat, ieri, în cadrul unei întâlniri informale cu mass-media, că actualul mecanism de achiziţie reglementată a gazelor naturale, care impune un preţ de 120 de lei/MWh, expiră la 31 decembrie 2024, iar în lipsa prelungirii acestui mecanism, furnizorii vor fi nevoiţi să achiziţioneze gaze din piaţă la preţuri mult mai mari, estimate în prezent la 230-240 de lei/MWh. Deşi plafonarea preţurilor finale pentru consumatori rămâne valabilă până la 31 martie 2025, costurile mai mari de achiziţie vor duce la atingerea pragului maxim de 0,31 lei/kWh, faţă de nivelul actual de 0,27-0,28 lei/kWh. "Va fi o creştere de circa 10%, ceea ce înseamnă că, pentru o factură medie de 1.200-1.250 de lei, clienţii casnici vor plăti cu 150 de lei mai mult, iar pentru un apartament de 2 camere factura va creşte cu 50 lei", a precizat Laurenţiu Urluescu.

Domnia sa a arătat că problema majoră constă în faptul că mecanismul actual de achiziţie reglementată nu a fost încă prelungit de Parlament. Deşi o lege care ar extinde acest mecanism până la 31 martie 2025 a fost votată în vară (este vorba despre Plx 255), aceasta a fost trimisă spre reexaminare de către preşedintele României. În prezent, proiectul se află încă în circuitul legislativ, iar dacă nu va fi adoptat până la finalul anului curent, furnizorii vor trebui să cumpere gaze la preţuri mari din piaţă, vânzându-le casnicilor la preţ plafonat. Diferenţa ar urma să fie acoperită din bugetul de stat.

Cu 4,5 milioane de clienţi casnici afectaţi, această situaţie riscă să creeze dificultăţi financiare semnificative pentru numeroase gospodării. În plină iarnă, creşterea facturilor va fi resimţită dur, mai ales în condiţiile în care România traversează o perioadă economică dificilă. De aceea, furnizorii fac apel la Parlament să ia măsuri rapide pentru a preveni aceste creşteri.

Laurenţiu Urluescu a spus: "Este destul de neplăcut pentru consumatori. Am atras atenţia în repetate rânduri asupra acestui aspect, dar decizia depinde acum de factorii legislativi", a declarat Urluescu.

În lipsa unei soluţii legislative imediate, consumatorii trebuie să fie pregătiţi pentru costuri mai mari la începutul anului viitor. O bună gestiune a consumului de gaze naturale şi măsuri de eficienţă energetică pot ajuta la reducerea impactului financiar.

Furnizorii acuză un impact negativ al implementării e-Factura în relaţia B2C

Tot de la 1 ianuarie 2025, furnizorii de energie vor fi nevoiţi să aplice prevederile ordonanţei de urgenţă prin care se introduce sistemul RO e-Factura în relaţia B2C (business to consumer), introducere care înseamnă că facturile la energie electrică şi la gaze naturale către clienţii casnici trebuie emise doar prin acest sistem. Furnizorii de energie atrag atenţia cu privire la faptul că reforma digitală nu a fost încă realizată şi că majoritatea consumatorilor casnici din mediul rural, dar şi o parte importantă din cei din mediul urban nu sunt înscrişi încă în Spaţiul Privat Virtual (SPV) şi nu au un cod de identificare ANAF în acest sens pentru ca firmele din energie să emită facturile în sistemul RO e-Factura.

Laurenţiu Urluescu, preşedintele AFEER a spus: "Noi am dori să trimitem în continuare aceste facturi în stil clasic, dar nu ne permite legislaţia în vigoare. Am făcut încă din luna octormbrie demersuri la Ministerul Finanţelor şi la ANAF pentru a primi clarificări referitor la e-Factura în relaţia B2C în domeniul energiei, dar nu am primit până acum niciun răspuns. Este adevărat că legea spune că, în cazul neimplementării e-Factura, se vor aplica sancţiuni abia de la 1 iulie 2025. Dar legea ne obligă ca, de la 1 ianuarie 2025, noi să emitem facturile în RO e-Factura pentru consumatorii casnici, adică pentru 10 milioane de consumatori, iar majoritatea acestora nu sunt înscrişi pe platforma SPV a ANAF. Suntem curioşi cum se va aplica acest sistem în mediul rural, unde reforma digitală se află departe de ţintele propuse".

Furnizorii sunt îngrijoraţi de faptul că emiterea facturilor la energie către clienţii casnici doar în sistemul RO e-Factura va duce la o reducere drastică, de aproape 50% a plăţilor efectuate, deoarece nu toţi consumatorii casnici vor verifica în sistem dacă au primit sau nu e-Factura la energie. Această scădere a încasărilor va determina o reducere a cash-flow-ului, a lichidităţilor companiilor din energie, care se confruntă deja, de aproape doi ani cu această problemă. Mai ales că Ministerul Energiei nu a virat în 2024 nicio sumă pentru decontare în schema de plafonare-compensare, ultimele facturi verificate de ANRE fiind din decembrie 2023.

15 miliarde lei - datoria statului către companiile din energie

Potrivit AFEER, restanţele de plată ale statului către companiile din energie pe schema de plafonare-compensare se ridică la 6 miliarde lei.

Laurenţiu Urluescu arată: "Schema de plafonare-compensare a fost susţinută în 2024 doar de companiile din energie, pentru că de la stat nu ni s-a decontat nicio sumă. Îngrijorarea noastră este că, dacă apar probleme la un furnizor, toţi consumatorii acestuia se vor duce la FUI (n.red. - furnizori de ultimă instanţă), iar dacă vor fi mai multe astfel de situaţii se va ajunge la blocarea acestor furnizori de ultimă instanţă".

La restanţa de plată de mai sus a statului către furnizorii din energie, ar trebui să adăugăm şi cele aproximativ 9 miliarde lei care ar trebui restituite din bugetul public unor companii din energie, după ce Curtea Constituţională a constatat ca nelegal actul normativ prin care firmele respective erau suprataxate de stat. După cum se poate observa, în domeniul energiei, companiile au de recuperat de la bugetul de stat aproximativ 15 miliarde lei.

AFEER mai acuză şi faptul că în anul 2024 preţurile pe piaţa de echilibrare au fost foarte mari, cu variaţii neobişunite, volatilitatea lor fiind o caracteristică pentru tot anul în curs.

Laurenţiu Urluescu a precizat: "Ceea ce ne omoară este impredictibilitatea acestor preţuri de echilibrare, mai ales pe partea de furnizare. Există diferenţe foarte mari de preţuri între două intervale de 15 minute consecutive, ceea ce este aberant. Considerăm că principala problemă la piaţa de echilibrare este transparenţa limitată".

Amintim că în cursul sezonului estival pe piaţa de echilibrare un Megawat oră a ajuns să coste între 13.000 şi 15.000 lei.

Opinia Cititorului ( 4 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. bine ca psd-pnl-usr-udmr fac scandal inutil, care creste costul de finantare si vor fi nevoiti sa se descurce si mai greu cu reducerea deficitului anul viitor

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Parca aveam rezervoarele pline, deci deja era livrat si platit deja.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Indiferent cu cat l-ai luat il vinzi la pretul pietei.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    E teapa obisnuita ,

    dupa alegerile din Romania "suverana" 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7393
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0043
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.7351

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb