VEŞTILE NU SUNT PREA BUNE PENTRU BVB Finanţele anunţă că emisiunile de titluri de stat pentru populaţie vor fi limitate

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 ianuarie 2015

Finanţele anunţă că emisiunile de titluri de stat pentru populaţie vor fi limitate

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute 40 miliarde lei de pe piaţa internă şi 3 miliarde euro de la extern

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în 2015 până la 40 de miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni pe piaţa internă, la care ar urma să se adauge maxim 3 de miliarde de euro de pe pieţele externe şi fonduri atrase de la instituţiile financiare internaţionale.

Numai o mică parte din cererea Finaţelor se va îndrepta însă către piaţa de capital. Ministerul a anunţat că are în vedere şi lansarea unui program pilot pentru emisiuni de titluri de stat destinate populaţiei (la o denominare de 1.000 lei/titlu), cu o maturitate cuprinsă între 1 şi 3 ani, prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti, precizând că emiterea acestui instrument va fi limitată în scopul evitării segmentării pieţei titlurilor de stat şi al asigurării lichidităţii acesteia.

La finalul anului trecut, oficialii Finanţelor au estimat că prima emisiune de titluri de stat pentru persoane fizice va avea loc în primul trimestru din acest an. Atunci, Lucian Anghel, preşedintele BVB, spera ca anunţul acestei oferte să fie făcut chiar în 2014, însă dorinţa nu i s-a îndeplinit.

Titlurile de stat pentru populaţie nu au mai fost emise din anul 2005, atunci când acestea se distribuiau prin trezoreriile locale într-o formă materializată.

Anul trecut, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat din piaţa internă 40,56 miliarde lei şi 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

În acest an, Finanţele trebuie să acopere scadenţe de 28,1 miliarde de lei, din care 24,2 miliarde de lei pentru împrumuturile în lei şi 3,9 miliarde de lei pentru cele în valută.

"În anul 2015 volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi lansate de Ministerul Finanţelor Publice pe piaţa internă prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 1,83% din PIB, care urmează să fie finanţat în proporţie de 60% de pe piaţa internă si 40% de pe piaţa externă, precum şi de nivelul refinanţărilor de titluri de stat scadente în anul 2015 denominate în lei şi euro, care este în sumă de 28,1 miliarde de lei pentru portofoliul actual de titluri de stat (la data de 31.12.2014), din care 24,2 miliarde de lei aferent emisiunilor denominate în lei şi aproximativ 3,9 miliarde de lei aferente emisiunii denominate în euro", se arată în Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat pe anul 2015, citat de Mediafax.

De asemenea, Ministerul Finanţelor Publice are în vedere atragerea de resurse financiare de pe pieţele internaţionale de capital în funcţie de evoluţiile şi de oportunităţile oferite de aceste pieţe. Finanţarea din surse externe prin Programul MTN se va realiza prin emiterea unui volum indicativ cuprins între 2,5 - 3 miliarde de euro în condiţiile atragerii şi a unor împrumuturi contractate de la instituţiile financiare internaţionale, dintre care 1,45 miliarde de euro împrumuturi de dezvoltare de la Banca Mondială.

Finanţele vor să vândă certificate de trezorerie cu discont în principal cu scadenţe la 6 luni şi la 12 luni, cu includerea de scadenţe la 3 luni pentru acoperirea necesitaţilor de cash management, să redeschidă emisiuni de obligaţiuni existente, dar şi să lanseze noi emisiuni de obligaţiuni cu scadenţe de până la 15 ani, în funcţie de apetitul din piaţă.

Ministerul are în vedere o structură de 30% la 70% a maturităţilor pe termen scurt versus termen mediu şi lung, prin emiterea de certificate de trezorerie cu un volum de circa 10-12 miliarde de lei şi de obligaţiuni de tip benchmark de circa 25-28 miliarde de lei.

Această structură a împrumuturilor vizează reducerea riscului de refinanţare şi extinderea duratei medii rămase a titlurilor de stat şi pentru acoperirea necesitaţilor brute de finanţare.

Vânzarea de titluri de stat denominate în euro pe piaţa internă va avea loc doar în contextul concret al refinanţării emisiunii de titluri de stat denominate în euro, scadente în luna iulie, cu valoare cumulată de 900 de milioane de euro, se arată în programul de împrumut.

Maturitatea titlurilor în euro ar fi de cel puţin 5 ani şi cu un volum cel mult egal cu valoarea emisiunii scadente în luna iulie, avându-se în vedere reducerea graduală a valorii acestor instrumente de datorie până la eliminare, în contextul creşterii ponderii datoriei denominate în lei şi reducerii riscului valutar.

Totodată, pentru realizarea obiectivului de consolidare si extindere a curbei de randament a titlurilor de stat denominate în lei şi de îmbunătăţire a lichidităţii pieţei titlurilor de stat, Ministerul Finanţelor Publice are în vedere redeschiderea emisiunilor de obligaţiuni de tip benchmark până la atingerea unor volume pe emisiune în valoare echivalentă de circa 1,5-2 miliarde de euro, în funcţie de maturitatea acestora.

În 2015, statul se va împrumuta în fiecare lună prin certificate de trezorerie şi redeschiderea emisiunilor de tip benchmark lansate în anul 2014 cu scadenţe de 3 şi 5 ani. Emisiunile cu maturităţi reziduale de 7 şi 10 ani vor fi redeschise lunar sau cel puţin la 2 luni, iar cele cu maturităţi de 12 ani, cel puţin trimestrial, în funcţie de condiţiile de piaţă şi cererea investitorilor pentru aceste instrumente.

De asemenea, vor fi lansate emisiuni de obligaţiuni benchmark noi cu maturităţi iniţiale în jurul maturităţilor standard de 3, 5 şi 10 ani, în funcţie de momentul in care emisiunile benchmark de maturităţi similare existente vor acumula o lichiditate corespunzătoare, precum şi lansarea unei emisiuni benchmark noi cu maturitatea de 15 ani, în vederea extinderii curbei randamentelor şi a maturităţii medii reziduale a portofoliului de titluri de stat şi ţinând cont de apetitul investitorilor pentru maturităţi lungi.

În cazul în care condiţiile pieţelor financiare sunt favorabile, Ministerul Finanţelor Publice poate avea în vedere şi prefinanţarea necesitaţilor aferente anului 2016, ţinând cont totodată şi de obiectivul de menţinere a unei rezerve financiare în contul trezoreriei statului.

Totodata, în 2015, Ministerul Finanţelor Publice intenţionează să emită certificate de trezorerie cu scadenţă la 3 luni în scopul îmbunătăţirii administrării lichidităţilor şi să utilizeze instrumente specifice pentru operaţiuni pe piaţa secundară de tip buy backs şi bond - exchange, dar şi operaţiuni de tip repo pentru îmbunătăţirea managementului lichidităţilor (operaţiuni ce se vor efectua cu dealerii primari), în momentul în care se va finaliza cadrul legal, tehnic şi operaţional necesar derulării unor astfel de operaţiuni.

Pentru primul trimestru al anului, Ministerul Finanţelor Publice vizează un volum indicativ al împrumuturilor de 12-14 miliarde de lei, reprezentând emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă.

În ianuarie, statul vrea să împrumute prin certificate de trezorerie şi obligaţiuni aproape 3,5 miliarde de lei, din care 3,2 miliarde de lei în cadrul licitaţiilor de referinţă şi 285 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare.

Astfel, Ministerul a programat să atragă 1,3 miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi 1,9 miliarde de lei prin emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 3, 5, 10 şi 15 ani.

Finanţele au împrumutat luni 500 de milioane de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie pe 5 luni, la un randament mediu pe an de 1,43%, un nou minim record pentru această maturitate. Ofertele primite de Trezorerie s-au ridicat la 837,8 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb