VICEGUVERNATORUL BNR, CRISTIAN POPA: Există riscul unei scăderi mai accentuate a PIB decât estimările

N.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 iunie 2009

"Politica fiscală trebuie să ajute procesul dezinflaţionist", consideră Popa.

"Politica fiscală trebuie să ajute procesul dezinflaţionist", consideră Popa.

Prognoza de contracţie a economiei cu 4% rămâne fezabilă, consideră viceguvernatorul BNR Cris­tian Popa, care nu exclude, însă, o scădere mai amplă a produsului intern brut, având în vedere evoluţia sub aşteptări din primul trimestru.

"Rămân pe cifra de -4%, însă exis­tă şi riscuri ca performanţa să meargă mai jos, având în vedere evoluţia slabă a economiei din primul trimes­tru", a spus Popa, la un seminar organizat de BNR.

Conform datelor revizuite publicate de Institutul Naţional de Statis­tică, economia naţională s-a contractat în primul trimestru al acestui an cu 6,2% faţă de acelaşi interval din 2008, iar declinul a fost mai mare decât estimau experţii.

De altfel, după publicarea datelor, FMI a dat de înţeles că ar putea revizui în scădere estimarea pentru evoluţia economiei româneşti din acest an, de la -4,1% în prezent, iar economiştii unor bănci internaţionale au publicat estimări revizuite în coborâre pentru 2009, mergând până la o contracţie a PIB de 7,1%, în cazul ING Bank.

La jumătatea lunii aprilie, tot Cris­tian Popa declara că economia ţării s-ar putea contracta cu doar 1,5% în acest an, un argument pentru o prog­noză mai pesimistă fiind ajustarea foarte abruptă a deficitului de cont curent.

Inflaţia, în intervalul ţintit de BNR

Privind inflaţia, viceguvernatorul BNR Cristian Popa, consideră că va intra, "foarte probabil", în intervalul ţintit de banca centrală până la finalul acestui an, de 2,5-4,5%, în condiţiile în care volatilitatea cursului de schimb va fi mai redusă comparativ cu primul trimestru.

"Este foarte probabil ca inflaţia să intre în intervalul ţintit de BNR, în condiţiile în care nu mă mai aştept la variaţii mari ale cursului de schimb, aşa cum s-a întâmplat în primul trimestru", a spus Popa.

Viceguvernatorul a menţionat că se aşteaptă ca, în anii următori, politica fiscală să sprijine procesul dezinflaţionist, având în vedere ţintele de deficit bugetar asumate de guvern şi calendarul de adoptare a euro. România şi-a propus să adopte moneda unică în 2014.

"Politica fiscală trebuie să ajute procesul dezinflaţionist din două perspective: reducerea deficitului bugetar în limitele impuse şi transformarea adoptării euro în realitate", a conchis oficialul BNR.

Rata anuală a inflaţiei a coborât în luna mai la 5,95%, nivel minim din august 2007, după ce atinsese un nivel de 6,89% în februarie şi de 6,71% în martie, pe fondul deprecierii puternice a leului, până la cotaţii ce au depăşit la un moment dat 4,3 lei/euro. Volatilitatea leului s-a redus în al doilea trimestru, cursul rămânând sub 4,24 lei/euro în ultimele două luni.

Banca Naţională a României ţinteşte în acest an o inflaţie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), dar ultima sa prognoză indică un nivel al inflaţiei de 4,4% la finalul anului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. daca ar avea sange in instalatie, vicele ar recunoaste ca Romania este deja in stagflatie si ca asta este primul semn al depresiunii care ne paste.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb