Nabucco nu este un rival serios pentru proiectele ruse de gazoducte Nord Stream şi South Stream, a declarat ieri prim-vicepremierul rus Viktor Zubkov, citat de RIA Novosti.
Cinci ţări, printre care şi România, au semnat luni, la Ankara, un acord interguvernamental pentru Nabucco, proiect este susţinut de Occident.
Construirea gazoductului, care urmează să aducă gaz din Asia Centrală, prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria, Austria şi Germania, este estimat la 7,9 miliarde de dolari. Conducta va ocoli Rusia şi ar urma să fie dată în folosinţă în 2014.
"Nu credem că Nabucco este un rival serios pentru proiectele noastre pe care le ştiţi - Nord Stream şi South Stream", a spus Zubkov, adăugând că experţii nu cred că este disponibil suficient gaz pentru a alimenta Nabucco. Printre furnizorii potenţiali se numără Azerbaidjanul, Uzbekistanul, Turkmenistanul, Iranul şi Irakul.
Europa şi-a exprimat îngrijorarea faţă de dependenţa energetică de Rusia, care asigură un sfert din necesarul de gaz al UE. Apelurile pentru diversificarea rutelor de tranzit şi a surselor energetice s-au intensificat după disputa comercială dintre Moscova şi Kiev, de la începutul anului 2009, care a dus la sistarea livărilor către Europa.
Rusia subliniază că South Stream şi Nord Stream vor reduce dependenţa UE de statele de tranzit precum Ucraina, ceea ce va îmbunătăţi securitatea energetică europeană.
Proiectul South Stream ar urma să pompeze anual 31 de miliarde de metri cubi de gaz din Asia Centrală şi Rusia către Balcani şi alte ţări europene, iar capacitatea conductei ar putea fi sporită la 63 de miliarde de metri cubi anual.
Nord Stream, al cărei cost este estimat la şase miliarde de euro, este construită în comun de Rusia şi Germania pe sub Marea Baltică şi va pompa, în cele din urmă, 55 de miliarde de metri cubi de gaz anual spre Europa Centrală, ocolind rutele obişnuite de tranzit.