VICEPREMIERUL UNGARIEI: "Maghiarilor din Transilvania li se cuvine autonomia"

A.C.
Politică / 16 martie 2014

"Maghiarilor din Transilvania li se cuvine autonomia"

Peste 10.000 de persoane au participat, ieri, la Târgu Secuiesc, la manifestările de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, prezent la eveniment, reiterând dreptul la autonomie pentru maghiarii din Transilvania, potrivit surselor din presă.

Manifestările de 15 Martie au început la Târgu Secuiesc, cu defilarea reprezentanţilor şcolilor din zonă şi cu parada locuitorilor din comunele aflate în apropierea oraşului, cei din urmă venind cu căruţe în centrul municipiului. De asemenea, la defilare au participat câţiva membri ai "Mişcării Tinerilor din 64 de Comitate".

Invitatul principal al evenimentului de la Târgu Secuiesc a fost vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, care a defilat călare, alături de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, şi deputatul UDMR Fejer Laszlo Odon.

Semjen Zsolt a susţinut în discursul său că maghiarilor din Transilvania li se cuvine autonomia, dar nu a îndemnat la violenţe, conform surselor din presă.

La Sfântu Gheorghe, manifestările au avut loc în centrul oraşului, unde în fiecare an se adună mii de oameni. Invitatul principal în acest an a fost secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt.

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), europarlamentarul Laszlo Tokes, i-a îndemnat, ieri, pe maghiari să lupte împreună cu românii pentru autonomie în întreaga Transilvanie, "ţinută în frâu de conducerea din Bucureşti prin prefecţii impuşi", el spunând că lupta nu trebuie să fie a unora împotriva altora.

Laszlo Tokes i-a îndemnat pe maghiarii din Ardeal, într-un discurs ţinut în limba maghiară, în faţa celor aproximativ 400 de persoane care au participat la manifestările organizate de Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) la statuia revoluţionarului paşoptist Szacsvay Imre, din Oradea, să continue lupta pentru autonomie, dar nu doar pentru cea a regiunii Partium, ci în întreaga Transilvanie, potrivit surselor din presă.

Tokes a declarat: "Sărbătoarea de acum are o însemnătate deosebită şi pentru că acest an a fost decretat ca anul autonomiei pentru Partium, pentru că sărbătorim nu numai trecutul, ci şi prezentul şi viitorul. Războiul nostru de acum îl putem numi bătălia pentru autonomie".

Referindu-se la Revoluţia din 1848, el a susţinut că atunci "asupritorii ne-au întors unii împotriva altora", iar "de atunci situaţia s-a repetat", astfel încât "a trebuit să ne luptăm împotriva ocupaţiei străine, împotriva sovieticilor, apoi a comuniştilor".

Şeful CNMT a mai spus că "din păcate, istoria se repetă şi acum. Interesele oculte, private, ne ţin în loc, un guvern neo-comunist ne conduce, care încearcă să îi întoarcă împotriva maghiarilor nu doar pe români, ci şi pe slovaci, pe ucrainieni, iar acum trebuie să suportăm consecinţele".

Manifestarea organizată, ieri, de PPMT, în centrul municipiului Oradea, a durat aproximativ o oră, desfăşurându-se în prezenţa unui singur invitat din Ungaria, consulul Barabas Janos, şi sub supravegherea mai multor echipaje ale Poliţiei Locale Oradea, ale Poliţiei Bihor şi Jandarmeriei Judeţene.

În Bihor, formaţiunile maghiare sărbătoresc separat Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la fel ca în anii trecuţi.

Astfel, UDMR a condus manifestări care au început la ora 15:00, cu depunerea de coroane la monumentul revoluţionarului paşoptist polonez Kazimir Rulikowski din Cimitirul Municipal Oradea, apoi la bustul lui Nicolae Bălcescu, din parcul cu acelaşi nume. Festivităţile au continuat în centrul oraşului, în Parcul Libertăţii, unde la ora 17:00 au fost depuse flori la statuia paşoptistului maghiar Szacsvay Imre.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. De ce se baga in treburile noastre interne repezentanti oficiali ai Ungariei?Din cauza voturilor anterioare,din cauza guvernarilor sau din prostia noastra?

    1. Din cauza prostiei noastre pentru ca ii toleram atat pe guvernantii maghiari care vin aici sa predice impotriva unitatii statale cat si pe UDMR-isti. Ba mai rau, udmr-istii sunt nelipsiti la guvernare si in plus mai sunt gratulatii si cu concesii facute an de an. Nu cred ca exista clasa politica mai mizerabila ca a noastra. Idiotul de Ponta a tradat alianta pentru ca acum sa fie la mana ungurilor - si asta ne costa (ca si pana acum cand ungurii au asigurat majoritatea in P).

    Sa traiti 1000 de ani... in puscarie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb