Vicepreşedintele CJ Bihor, Alexandru Kiss, trimis în judecată de DNA

Marius Constantin
Anticorupţie / 18 iunie 2015

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Iosif-Francisc Kiss, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani, luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu, arată un comunicat DNA.

De asemenea, inculpatul Beneamin Rus, administrator al grupului de societăţi Selina Oradea, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Tot în acest dosar, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, inculpaţii: Vilmos Laszlo Bojtor, administrator al unei societăţi comerciale, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor, complicitate la luare de mită şi trafic de influenţă; Miklossy Ferenc Laszlo, Miklossy Ferenc şi Roatiş Gheorghe Ioan, administratori ai unei societăţi, acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.

Procurorii precizează că în perioada octombrie 2003 - iunie 2004, inculpaţii Alexandru Iosif-Francisc Kiss, Bojtor Vilmos Laszlo, Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo şi Roatiş Gheorghe Ioan au conceput şi pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăţi comerciale înregistrate în România (Eco Bihor SRL Oradea, East Bau Construct SRL Oradea, MARTEX TRANS S.R.L. Oradea), Marea Britanie (ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra) şi Ungaria (KEVIEP Kft Debreţin), prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de 300.000 euro. Această sumă de bani a fost pretinsă şi primită de inculpaţii Kiss Alexandru Iosif Francisc şi Bojtor Vilmos Laszlo de la inculpatul Miklossy Ferenc, pentru a-şi exercita influenţa în favoarea societăţii comerciale Keviep Kft. Debrecen, astfel încât aceasta să obţină de la Primăria Municipiului Oradea adjudecarea contractului de parteneriat public-privat, având ca obiect construirea şi exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea.

Potrivit procurorilor, spălarea banilor a fost realizată sub masca plăţii unor livrări de utilaje şi materiale pe care Keviep Kft Debreţin le-a făcut către firma sa din România East Bau Construct S.R.L. Oradea, folosind ca intermediari societăţile Ariston Distribution Corporation LTD Londra, controlată de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo, respectiv MARTEX TRANS S.R.L. Oradea, administrată de inculpatul Roatiş Gheorghe-Ioan.

În concret, Keviep Kft Debreţin a livrat către Ariston Distribution Corporation LTD Londra utilaje şi materiale în valoare de circa 187.000 euro pe care le-a recumpărat după câteva zile, prin intermediul societăţii East Bau Construct S.R.L. Oradea, cu peste 500.000 euro. Diferenţa de bani, în sumă de 300.000 euro, a fost retrasă din contul bancar al societăţii ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION, în numerar, de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo, care apoi a remis banii inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc.

În perioada octombrie 2003 - mai 2004, inculpaţii Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos Laszlo şi Rus Beneamin au conceput şi pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăţi comerciale înregistrate în România (SELINA S.R.L. Oradea şi TRAMECO S.A. Oradea) şi Marea Britanie (ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra), prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de 100.000 euro.

Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plăţii (de către SELINA S.R.L. Oradea) a unor utilaje pe care TRAMECO S.A. Oradea le-a importat de la firme din Germania, prin intermediul societăţii ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra, controlată de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo. Deşi societăţile din grupul SELINA au negociat direct cu furnizorii germani, achiziţia utilajelor a fost făcută prin intermediul societăţii paravan ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra la preţuri cu circa 50% mai mari.

Diferenţa de bani, în sumă de 100.000 euro, a fost retrasă din contul bancar al societăţii ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION, în numerar, de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo, care apoi a remis banii inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc.

Cei 100.000 euro, spălaţi prin intermediul operaţiunilor descrise mai sus, reprezintă foloase necuvenite pe care inculpatul Rus Beneamin, în calitate de proprietar şi administrator al grupului de societăţi SELINA Oradea, le-a plătit inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc pentru a-şi exercita influenţa asupra funcţionarilor implicaţi în derularea unor proceduri de achiziţie publică, astfel încât acestea să fie adjudecate de firmele din grupul SELINA.

Procurorii mai adaugă că, în perioada 2005 - iulie 2006, inculpaţii Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos-Laszlo şi Rus Beneamin au conceput şi pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăţi din România (SELINA S.R.L. Oradea şi TRAMECO S.A. Oradea) şi SUA (WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington), prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de aproximativ 702.375 euro.

Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plăţii (de către SELINA S.R.L. Oradea) a unor utilaje pe care TRAMECO S.A. le-a importat de la firme din Germania şi Olanda, prin intermediul societăţii WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington, controlată de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo. Deşi societăţile din grupul SELINA au negociat direct cu furnizorii germani şi olandezi, achiziţia utilajelor a fost făcută prin intermediul societăţii paravan WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington la preţuri mult mai mari.

Diferenţa de bani, în sumă de 702.375 euro, a fost retrasă din contul bancar al societăţii WASLEYS WORLDWIDE LLC, în numerar, şi apoi a fost remisă inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2004 - mai 2008, inculpatul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc prevalându-se de influenţa avută asupra funcţionarilor din cadrul societăţii comerciale S.C. Electrocentrale S.A. Oradea, implicaţi în procedurile de achiziţie publică, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, împreună cu inculpatul Bojtor Vilmos Laszlo, în mod repetat, au pretins şi primit de la un om de afaceri (denunţător în cauză) suma de 3.210.472.21 euro, promiţând că-i vor determina pe funcţionarii susmenţionaţi să atribuie contracte de furnizare de cărbune energetic către societatea comercială administrată de acesta din urmă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb