VICEPRIMARUL CAPITALEI: "Guvernul lasă la voia întămplării clădirile dărăpănate din Capitală"

Alexandru Costea
Companii #Construcţii / 27 iulie 2015

"Guvernul lasă la voia întămplării clădirile dărăpănate din Capitală"

Mii de clădiri dărăpănate din centrul Capitalei au devenit "un pericol real pentru cei care se încumetă să treacă prin preajma lor şi, din păcate, sunt şanse mari ca lucrurile să se agraveze", transmite, printr-un comunicat remis azi redacţiei, viceprimarul Capitalei şi vicepreşedinte PNL, Cornel Pieptea.

Acesta arată că "vinovat de această situaţie este Guvernul României, mai exact Ministerul Culturii, care deşi are de doi ani de zile pe masă regulamentul de intervenţie elaborat de către Primăria Capitalei, conform Legii nr. 153/2011 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, nu a binevoit să avizeze acest document".

"Nu ştim nici măcar dacă regulamentul făcut de Primărie este bun sau prost, deşi s-au făcut din partea instituţiei noastre trei reveniri pe această temă, semn că nepăsarea este cuvântul de ordine la ministerul condus de Ionuţ Vulpescu", potrivit sursei.

Primăria Capitalei a realizat în termenele legale identificarea şi inventarierea clădirilor şi a proprietarilor care fac obiectul acestei legi. Astfel, au fost identitficaţi, într-o primă etapă, circa 2.000 de locatari din 300 de imobile din perimetrul: Bd. Lascăr Catargiu, CaleaVictoriei, Bd. Carol - Bd. Pache Protopopescu, Bd. Gh. Magheru - Bd. N. Bălcescu - Bd. I. C. Brătianu, Bd. Regina Elisabeta - Bd. M. Kogălniceanu, potrivit viceprimarului.

În a doua etapă, Primăria a elaborat şi transmis spre avizare către Ministerul Culturii regulamentul de intervenţie pentru aceste imobile.

"Conform corespondenţei oficiale, Primăria Capitalei a transmis ministerului, încă din august 2013, solicitarea de avizare a regulamentului de intervenţie, revenind ulterior prin alte trei solicitări similare.

Conform Legii 153/2011, Primăria are obligaţia de a inventaria clădirile care intră sub incidenţa legii şi de a realiza regulamentul de intervenţie, care urmează să fie aprobat de Ministerul Culturii. Abia apoi se poate trece efectiv la reabilitarea faţadelor degradate de către proprietarii acestora, accesând, conform legii, credite cu dobânzi subvenţionate şi garantate 100% de către stat prin Ministerul Dezvoltarii Regionale, pe o durată de cinci ani sau din surse proprii.

În lipsa avizării regulamentului de intervenţie de către Ministerul Culturii, toate procedurile sunt blocate, iar clădirile dărăpănate din Capitală rămân un pericol real pentru siguranţa trecătorilor.

De asemenea, nu trebuie omis faptul că cele mai multe clădiri aflate în stare avansată de degradare, mai ales în centrul Bucureştiului, au o valoare arhitecturală deosebită, unele fiind chiar de patrimoniu, iar trecerea timpului, fără să se intervină pentru reabilitarea lor, va duce curând la dispariţia lor.

În aceste condiţii, fac un apel public către ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, să analizeze cât mai urgent regulamentul de intervenţie elaborat de Primăria Capitalei şi să ia o decizie în legătura cu acest document, pentru a elimina riscul de a rămâne în memoria românilor ca ministrul din cauza căruia a ajuns în spital sau chiar a murit un cetăţean care a avut ghinionul să treacă pe lângă o clădire dărăpănată, în momentul prăbuşirii faţadei acesteia", potrivit comunicatului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb