Victor Ponta: "Nu am făcut nominalizări pentru şefia DNA"

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Politică / 2 aprilie 2013

Crin Antonescu, Laura Codruţa Kovesi, Victor Ponta

Crin Antonescu, Laura Codruţa Kovesi, Victor Ponta

UPDATE 12:40: Ponta: "Procurorul general şi şeful DNA vor fi selectaţi în urma unei proceduri condusă de viitorul ministru al Justiţiei"

Premierul Victor Ponta a precizat, după discuţiile cu CSM de astăzi, că nu a făcut nominalizări pe tema numirii procurorilor pentru DNA şi Parchet şi că în cadrul şedinţei a discutat despre procedurile de selecţie a procurorilor.

"Eu nu am făcut asemenea nominalizări", a declarat acesta.

Victor Ponta a menţionat că o eventuală numire pentru şefia DNA şi pentru funcţia de procuror general s-ar putea face după numirea unui nou ministru al Justiţiei.

---

UPDATE 12:34: Proteste faţă de nominalizarea Codruţei Kovesi la conducerea DNA

Un grup de persoane protestează, începând din această dimineaţă, la sediul CSM faţă de posibila nominalizare a Codruţei Kovesi la conducerea DNA, relatează sursele de presă.

---

UPDATE 11:51: Zaharescu: "Premierul a răspuns la altă întrebare, nu la cea legată de şefia DNA"

Purtătorul de cuvânt al primului-ministru, Andrei Zaharescu, a declarat, astăzi, că premierul a dat răspunsul "da" pentru o altă întrebare, nu cea în care se punea problema propunerii Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA, relatează sursele de presă.

"Premierul a răspuns la altă întrebare", a spus Zaharescu, întrebat dacă este adevărat că premierul o va propune pe Laura Codruţa Kovesi la conducerea Direcţiei Naţionale de Anticorupţie.

---

UPDATE 11:32: Antonescu aşteaptă anunţul oficial al numirii lui Kovesi la şefia DNA

Crin Antonescu a precizat că aşteaptă anunţul oficial al numirii Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică seară, că, în eventualitatea în care premierul Victor Ponta o va desemna pe Codruţa Kovesi la şefia DNA, el se va opune.

---

UPDATE 10:16: Kovesi, propusă pentru şefia DNA

Premierul Victor Ponta a precizat, astăzi, că o va numi pe Laura Codruţa Kovesi la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), relatează sursele de presă.

Anunţul a fost făcut înainte ca Victor Ponta să aibă întâlnirea cu CSM şi preşedintele Traian Băsescu pe acest subiect, care este programată în următoarele ore.

---

Parlamentarii PP-DD, vitali pentru o viitoare majoritate

O astfel de acţiune ar provoca un adevărat cutremur pe scena politică, un guvern stabil neputând fi constituit fără o reconfigurarea rapidă a politicii de alianţe la nivel parlamentar. Privit cu amuzament şi ironie, partidul lui Dan Diaconescu, PP-DD, poate deveni esenţial pentru constituirea viitoarei majorităţi parlamentare. Tocmai de aceea, în aceste, zile parlamentarii acestei formaţiuni sunt curtaţi intens, Partidul Conservator încercând o mişcare uşor contra naturii, în care formaţiunea mai mică să o absoarbă pe aceea mai mare.

Conform datelor finale furnizate de Biroul Electoral Central în urma numărătorii voturilor, structura la Camera Deputaţilor era următoarea: USL 58,63%, ARD - 16,50%, PP-DD - 13,99%, UDMR - 5,13%, iar la Senat USL a obţinut 60,10%, ARD - 16,70% , PP-DD - 14,65%, UDMR - 5,23%, cifrele suferind uşoare modificări după redistribuire şi după ce câţiva senatori şi deputaţi au decis să treacă în altă "barcă". Practic, PP-DD are suficienţi parlamentari ca să poată deveni un partener de discuţie pentru alcătuirea unei viitoare majorităţi parlamentare alături de PSD, în cazul în care desemnarea noului şef al DNA va duce la o ruptură definitivă între Victor Ponta şi Crin Antonescu. De altfel, Crin Antonescu a făcut anunţul în public, spunând că dacă premierul Victor Ponta, ca ministru interimar al Justiţiei, o propune pe Codruţa Kovesi pentru şefia DNA, se pune în discuţie ruperea USL: "Dacă premierul Ponta va face între propunerile sale propunerea Laura Codruţa Kovesi la DNA, categoric o pot spune şi în numele PNL - deşi nu am un act oficial, nu am făcut o şedinţă a forurilor politice, văd şi eu opiniile - categoric acest lucru nu va fi susţinut de PNL, va fi în dezacord cu PNL. Mai departe, ce să facem, să rupem USL? Poate e şi asta o variantă. Teama mea cea mai mare nu e nici măcar aceea că premierul Ponta o poate numi pe Kovesi, teama mea e că putem continua să o ducem aşa. Eu nu sunt om care să mă cert pe crâmpeie de putere, şi pe crâmpeie de buget, eu mă bat cu oricine dacă e nevoie, chiar şi cu colegii mei de partid, chiar şi cu premierul Victor Ponta, pe lucruri mari, pe lucruri de principiu, pe lucruri fundamentale, pe direcţiile acestei ţări".

Indiferent de declaraţiile menite să liniştească apele, starea de tensiune în cadrul alianţei este evidentă. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, la începutul şedinţei BPN al PSD, că pe ordinea de zi nu figurează şi subiectul privind numirea procurorilor, dar a trimis o săgeată către postul la care Crin Antonescu a făcut declaraţiile "războinice", dar şi către felul cum PNL a racolat lideri din cadrul PDL: "O să o dezamăgesc pe colega nostră de la Antena 3, dar nu vorbim la şedinţă despre procurori, că procurorii nu se pun nici la PSD, nici la PNL. Dacă e, îi punem la Antena 3, dar la PSD nu punem procurori şi nici la PNL şi deci nu avem subiectul ăsta pe ordinea de zi. Am văzut că era o îngrijorare mare şi am vrut să o lămuresc de acum. (...)În acelaşi timp, eu am să fiu totdeauna solidar cu colegii liberali, şi când vor lua ei decizii controversate. Eu i-am sprijinit şi când l-au luat pe domnul Sorin Frunzăverde şi pe domnul Mihai Stănişoară, care au fost mult mai apropiaţi de Traian Băsescu decât Kovesi, iar eu pe Kovesi n-o pun vicepreşedinte la PSD, să stea liniştiţi liberalii pe tema asta. Eu sunt solidar cu ei, îi susţin, am responsabilitatea guvernării ţării până la anul, când domnul Antonescu va deveni preşedinte şi trebuie să aibă o ţară pe care să o conducă. În politică e important să-ţi asumi tu decizii, e important să şi răspunzi pentru ceea ce faci şi e important să faci, nu să vorbeşti". Pe de altă parte, Asociaţia Magistraţilor din România îi acuză pe preşedintele Traian Băsescu şi pe Victor Ponta că ar fi făcut un pact "meschin" în privinţa numirii procurorilor şefi şi avertizează că această înţelegere va avea efecte asupra întregii societăţi.

Întâlnire de urgenţă Ponta - Antonescu

Liderii PNL şi PSD, Crin Antones-cu şi Victor Ponta, au avut ieri o întâlnire la cabinetul preşedintelui Senatului, tema discuţiei fiind revizuirea Constituţiei, dar au fost abordate şi schimburile de replici din ultimele 48 de ore. Premierul Victor Ponta a precizat ieri că nu a pus niciodată problema ruperii USL, arătând că nimeni din PSD nu va pune o astfel de problemă niciodată şi că social-democraţii sunt parteneri serioşi de alianţă. Solicitat să comenteze afirmaţiile lui Antonescu, Ponta a răspuns: "Mă întrebaţi pe mine? Eu nu ştiu aceste lucruri şi nu vorbesc în numele PNL. Vorbesc în numele PSD. Noi nu vom pune niciodată şi nu am pus niciodată problema ruperii. Noi nici n-am prea mai fost în alianţe ca să le rupem. E prima alianţă importantă în care suntem şi ne ţinem de cuvânt până la capăt". Ulterior acestor afirmaţii, liderul PNL Crin Antonescu şi-a nuanţat declaraţiile, afirmând că nu a observat din partea premierului Victor Ponta declaraţii dure la adresa sa sau a PNL, precizând că acesta a avut o "nuanţă", dar cei doi lideri USL ştiu foarte bine să-şi "amenajeze" raporturile dintre ei, inclusiv la nivelul declaraţiilor publice: "Nu am reţinut nicio declaraţie dură, cum spuneţi dumneavoastră, a premierului la adresa PNL. Nu există nicio notă de duritate sau de agresivitate la adresa PNL. (...) Aseară (n.r. duminică seară) nu am vorbit despre iminenta rupere a USL sau despre faptul că eu aş dori să analizez această ipoteză, ci am spus pur şi simplu că o asemenea ipoteză nu mi se pare fezabilă, nu mi se pare interesantă, nu mi se pare că ne permitem aşa ceva". În ceea ce priveşte afirmaţia lui Victor Ponta despre faptul că liberalii pot să stea liniştiţi întrucât nu o va propune pe Laura Codruţa Kovesi vicepreşedinte la PSD, liderul PNL a declarat: "Nu mi se pare o declaraţie dură la adresa PNL, e o declaraţie prin care premierul încearcă să pună o nuanţă şi pot să pun şi eu o nuanţă să spun că nici eu nu l-am numit pe domnul Frunzăverde procuror la DNA". Crin Antonescu a reiterat ieri faptul că, în mod clar, nu este de acord cu desemnarea Codruţei Kovesi la şefia DNA.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. structura parlamentara dupa re-alocare arata astfel usl67%, pdl 17% ppdd 10% udmr 5%, minorit. + indep. 1%.

    plagiatorul si-a mai castigat un nume.. pinocchio! ce sa mai zicem de purtatorul de cuvan al Antenei 3t: " Purtătorul de cuvânt al primului-ministru, Andrei Zaharescu, a declarat, astăzi, că premierul a dat răspunsul "da" pentru o altă întrebare, nu cea în care se punea problema propunerii Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA, relatează sursele de presă."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb