VICTOR PONTA:  "Nu avem nicio şansă de dezvoltare dacă ne bazăm doar pe relaţiile economice cu UE"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 20 iunie 2014

"Nu avem nicio şansă de dezvoltare dacă ne bazăm doar pe relaţiile economice cu UE"

Ţara noastră nu are nicio şansă să se dezvolte dacă se bazează doar pe relaţiile economice cu ţările membre UE, consideră premierul Victor Ponta, subliniind că este nevoie să reînodăm legăturile comerciale cu China şi cu alte zone din afara Uniunii Europene.

Primul ministru a subliniat, ieri, în cadrul unui forum pe teme de export, că printre obiectivele prioritare pe care Executivul le are în vederea realizării unei strategii economice se numără fiscalitatea redusă, utilizarea tuturor tipurilor de sprijin care pot fi acordate în baza legislaţiei europene, modificarea legislaţiei muncii, creşterea competitivităţii şi preţul energiei.

Victor Ponta a declarat: "Cred că dacă România se bazează în continuare doar pe relaţiile economice intracomunitare, nu avem nicio şansă să ne dezvoltăm. Piaţa UE este o piaţă care s-a contractat în foarte multe domenii, este o piaţă în continuare - nu la nivelul normelor, ci la nivelul realităţii - destul de restrictivă. Nu ştiu câte companii româneşti pot cu adevărat, la modul realist, să câştige o licitaţie în Germania, Franţa sau Italia. Companiile germane, franceze, italiene câştigă toate licitaţiile din România pentru mari proiecte, invers nu se întâmplă niciodată".

În opinia şefului Guvernului, creşterea economie va avea ca principii de bază predictibilitatea şi sustenabilitatea.

În perioada 2005-2008, creşterea economică a fost generată în special de fluxurile de capital, de boom-ul imobiliar, de creşterea creditării şi a consumului, nu pe "baze sustenabile" ca în prezent.

O serie de nemulţumiri există şi în domeniul legislaţiei muncii, respectiv "în zona sindicală", apreciază premierul: "Mesajul din zona economică este că o legislaţie a muncii prea rigidă va avea efecte negative asupra a ceea ce înseamnă investiţii şi creare de locuri de muncă. Cred, sincer, că nu putem să trăim în momentul în care angajatul este un sclav pe plantaţie, dar nici nu mai putem să trăim, dacă vrem să fim competitivi, în zona în care patronul oricărei companii este sindicatul, cum este cazul Metrorex (...) Vreau să se ştie că Metroul din Bucureşti e al sindicatului, al domnului Rădoi (n.r. Ion Rădoi, preşedintele USLM), nu e al statului român, nu e al Ministerului Transporturilor, nu e al nimănui, el este şef acolo de 20 de ani şi, cum vrem să facem o reformă acolo, ne face o grevă în faţă la Guvern sau opreşte metroul".

Tot legat de legislaţie, domnia sa a spus că sunt situaţii în care nu ştie cum să procedeze: "Am o singură temere - uneori apar decizii ale justiţiei greu de explicat. De exemplu, aveam 30 de angajaţi la Guvern - se numeau inspectori guvernamentali - care nu aveau ce face. Efectiv nu aveam ce treabă să le dau, nici iarbă de tuns nu am în faţa Guvernului. Le-am strâns respectuos mâna şi le-am spus să meargă în piaţa muncii. M-au dat în judecată şi au câştigat, iar acum trebuie să-i reangajez. Nu am ce să le dau de lucru, dar trebuie să-i reangajez şi să-i plătesc. Din banii dumneavoastră. În baza acestor decizii, nu ai voie să dai afară, doar să angajezi, structura statului român va creşte, nu va scădea".

Victor Ponta a ţinut să menţioneze că ambasadorii noştri sunt mult mai timizi decât cei ai altor state, explicând: "Cred că nu se întâmplă să vină un ambasador al UE la mine să nu-mi spună de probleme economice, de un proiect economic al unei companii din ţara sa, de o datorie pe care o are statul român sau vreo companie. Ambasadorii noştri, însă, şi reprezentanţii noştri diplomatici sunt mult mai timizi şi nu vorbesc despre companiile româneşti decât foarte rar".

Oficialul a subliniat că, în vederea promovării companiilor autohtone pe alte pieţe, este importantă şi implicarea Camerei de Comerţ şi Industrie, care trebuie să promoveze cu adevărat, nu doar să organizeze "nişte târguri".

Ponta a conchis că ţara noastră nu are, încă, o strategie foarte exactă de promovare a economiei româneşti.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ponta spune că ar trebui să exportăm și în alte zone, în afara CE. Atunci de a interzis celor de la Avioane Craiova să semneze un contract de 800 milioane Euro cu rușii de la Sukhoi ? De ce nu le-a dat voie specialiștilor să facă deplasarea în Rusia ? Adevărul este că Ponta minte non-stop, funcție de interesul lui de moment. Cu un astfel de mincinos nu o să meargă economia mai bine ca înainte !

    Nu mai inteleg nimic, iar minciuna se pare ca nu mai lasa loc sinceritatii nici macar atat cat sa dea senzatia de omenie. Pai anul trecut nu s-a facut atata tam-tam cu chinezii? Nu dl.Ponta a inodat relatiile cu ei, laudandu-se indeajuns cu asta? Cand au fost taiate relatiile inodate atunci, de catre cine si de ce? Iar cu dezvoltarea, ce legatura au societatile romanesti cu cele straine? S-au dezvoltate ele intr-atat incat sa concureze cu cele straine? Au fost ele incurajate sa obtina fonduri pentru dezvoltare? A fost cumva incurajata bursa sa fie platforma de transfer de fonduri catre dezvoltarea intreprinderilor romanesti, in asa fel incat sa concuram in mod real pe cele straine, aflate la distante astronomice de cele romanesti? Pai problema este tot a hotiei prestate de politicienii corupti si de sustinatorii acestora, "bogatii" romani de ieri si de azi, aceeasi pe care-i stim cu totii si pe care-i vedem zilnic pe ecrane, direct sau indirect, prin intermediul papusilor lor politice si jurnalistice. Asa ca demagogia asta a d-lui Ponta ridica la culmi tupeul si minciuna politicienilor, ii duce intr-o zona de varf imoral cu care se pare, vor sa ne obisnuiasca zi de zi.

    Cu politicieni plagiatori,corupti, mincinosi si analfabeti economic nu numai ca nu vom progresa niciodata dar regresam rapid nu numai economic ci si ca natiune !

    "Prin noi insine" este mai mult decat un model economic dar trebuie sa si citesti ce au gandit inaintasii de la Cuza si pana au venit nenorocitii de comunisti care inca conduc aceasta tara ! 

    Dati demisia daca nu ai scapat de inutili din guvern pentru ca altfel esti la fel de inutil ! 

    1. Plagiator, analfabet economic si inutil, dar probabil va fi votat de multime in postul de presedinte si atunci ce mai putem zice? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb