VIDEO - SUPLIMENT AROBS "Dorim să ajungem «unicorn», în maximum cinci ani"

A consemnat Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #IT / 25 septembrie 2023



"Dorim să ajungem «unicorn», în maximum cinci ani"

(Interviu cu Voicu Oprean, fondatorul şi CEO AROBS Transilvania Software)

"Am arătat că suntem o companie care merită să fie prezentă în Piaţa Principală a BVB, prin prisma lichidităţii, a transparenţei şi a rezultatelor" "Vrem să creştem accelerat, motiv pentru care avem această campanie intensă de achiziţii, dar creştem şi organic" "Ceea ce ne diferenţiază este resursa umană"

AROBS Transilvania Software, cea mai mare companie de IT de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ţinteşte statutul de unicorn într-o perioadă de până la cinci ani, spune Voicu Oprean, fondatorul şi CEO al AROBS, emitent care astăzi promoveză din Piaţa AeRO în Piaţa Reglementată (Principală) a BVB. Un unicorn este o companie de obicei de tehnologie, a cărei evaluare se ridică la cel puţin un miliard de dolari.

Fondatorul AROBS consideră că programul Made in Romania al bursei noastre, din care dezvoltatorul de software la comandă a făcut parte chiar de la prima ediţie, a fost cel mai bun mod de a pregăti listarea companiei. "Am reuşit să ne asigurăm finanţarea, iar investiorii din plasamentul privat au beneficiat de creştere. Am bătut inflaţia, ceea ce probabil este cel mai important element, iar evoluţia preţului acţiunii este peste cea a indicelui BETAeRO", spune Voicu Oprean.

Reporter: AROBS Transilvania Software a împlinit 25 de ani de activitate. Cum aţi descrie, pe scurt, parcursul de până acum al companiei pe care aţi fondat-o?

Voicu Oprean: Am fondat AROBS în 1998, imediat după ce m-am întors din Statele Unite, unde eram angajat la o firmă, fâcând în acelaşi timp un MBA la Universitatea Babeş-Bolyai. Am fondat compania în vară, în momentul în care se desfăşura Turul Franţei. Nu a fost o perioadă uşoară şi cred că a durat cam şapte ani de zile până să atingem o cifră de afaceri de un milion de dolari. Ulterior, un fond de private equity din Finlanda a intrat în firma noastră cu 10%, deţinere pe care am răscumpărat-o şapte ani mai târziu. Cred că atunci a fost primul moment în care ne-am gândit la bursă, deoarece partenerii finlandezi doreau o evaluare justă (engl. fair value). Cred că au făcut exit-ul în 2012. Atunci am devenit societate pe acţiuni şi ne-am gândit pentru prima dată la listare. Nu eram pregătiţi în acel moment, poate nici piaţa nu era unde ar fi trebuit să fie, dar am făcut-o în 2021. Acestea ar fi cele trei momente importante ale companiei AROBS unde acum sunt acţionar împreună cu alţi pes­te 5.000 de acţionari, atât firme cât şi acţionari de retail.

Reporter: Trecerea unei companii din Piaţa AeRO pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti echivalează cu o promovare într-o ligă superioară. Ce semnificaţie are această promovare pentru AROBS Transilvania Software?

Voicu Oprean: Făcând o paralelă cu fotbalul, aş spune că trecem din liga mică în liga mare. În cei doi ani de zile de când ne pregătim pentru acest moment, cred că am arătat că suntem o companie care merită să fie prezentă în Piaţa Principală, atât prin prisma lichidităţii, a transparenţei şi a rezultatelor oferite.

Când am realizat majorarea de capital şi am deschis structura acţionariatului, prin plasament privat urmat de ieşirea pe bursă în decembrie 2021, am ridicat bani pentru a face achiziţii. Iată că am reuşit să realizăm acele achiziţii - am făcut nouă în ultimii ani, cu o frecvenţă de una pe trimestru, ceea ce poate să arate inves­titorilor că ştim ce facem, ştim cum să facem şi totodată că vrem să creştem şi mai mult. Dorinţa noastră, pe care am menţionat-o de mai multe ori cu alte ocazii, este să ajungem unicorn într-o perioadă de trei până la cinci ani. Unicorn în tehnologie pe zona de servicii şi pe zona de produse - cele două zone în care excelăm în piaţa româ­nească.

Promovarea este importantă pentru noi, intrăm în acelaşi ring cu marii jucători ai bursei şi ne dorim să fim incluşi în indicele BET sau în ceilalţi indici ai BVB. Ne dorim să fim un reprezenant al IT-ului din România, prezent în prima categorie a bursei.

Reporter: Prin dimensiune, AROBS Transilvania Software ar fi fost eligibilă pentru listare direct în Piaţa Principală. De ce aţi preferat să intraţi în arena bursieră prin Piaţa AeRO ?

Voicu Oprean: Am avut discuţii cu reprezentanţii bursei cu peste cinci ani înainte de listare, dar nu am fost sută la sută pregătiţi. Piaţa AeRO este anticamera bursei, ceea ce îţi dă o anumită flexibilitate ca să reuşeşti să faci raportările la timp, să îţi aliniezi auditorii, echipa, să implementezi toate politicile necesare şi să ai structura de guvernanţă pe care şi-o doresc investitorii la bursă. Am fost prezenţi chiar la prima ediţie a programului Made in Romania lansat de Bursa de Valori Bucureşti, considerând că astfel este cel mai bun mod de pregăti listarea.

Evident că există şi opţiunea prin care să lucrezi între şase luni şi un an cu nişte consultanţi, să faci toate investiţiile şi ulterior să faci listarea. Dar noi preferăm să mergem pas cu pas, cum spunem plastic în companie: "Să schimbăm roata maşinii în vreme ce maşina funcţionează, fără să ne oprim ca să intrăm la pit-stop şi să schimbăm toate roţile odată. Noi le schimbăm pe rând, în timp ce maşina merge".

Reporter: În industria dezvoltării de software la comandă concurenţa este foarte puternică şi globală. Cum se poziţionează AROBS Transilvania în indus­trie? Ce vă diferenţiază de competitori?

Voicu Oprean: Noi activăm în multe zone geografice. De exemplu, avem contactori din Vietnam, lucrăm în piaţa europeană, avem parteneriate şi clienţi care au lucrat sau lucrează în India, Mexic sau America Latină. Iar ceea ce ne diferenţiază este resursa umană. O spun foarte clar şi tranşant - calitatea şi nivelul oamenilor pe care-i avem şi care sunt în România ne face eligibili pentru a lucra cu parteneri din afară. Noi livrăm mai degrabă proiecte, proiecte de R&D (Cercetare şi Dezvoltare), proiecte interesante clienţilor care aduc plusvaloare. Evident, sperăm ca această plusvaloare să se reflecte în cifre.

Noi nu suntem o piaţă ca India, în care există aproximativ un milion de absolvenţi de IT în fiecare an. În România dis­cutăm de zeci de mii de absolvenţi. Iar ideea noastră este să reuşim să consolidăm şi să aducem aceste resurse în piaţă la un nivel reprezentativ. Avem multe exemple în acest sens în piaţa internaţională. În această industrie, "size matters". Adică contează foarte mult numărul resurselor, numărul oamenilor, mărimea proiectelor pe care le accesăm. Noi vrem să creştem accelerat, motiv pentru care avem această campanie intensă de achiziţii dar creştem şi organic.

Avem doi piloni - zona de servicii şi zona de produse. Zona de servicii are în mod clar o creştere accelerată, iar în zona de produse, unde de asemenea vrem să creştem, suntem prezenţi în patru ţări. De exemplu, Aeroportul din Jakarta foloseşte soluţiile AROBS pentru localizarea flotei de maşini. Primăria din Chişinău foloseşte soluţia noastră de monitorizare a parcului auto. Până acum ceva vreme, fiscul din Ungaria folosea soluţia noastră pentru maşinile de intervenţie din ţară. De asemenea, suntem prezenţi pe piaţa din Bucureşti. Pentru zona de produse avem peste 11.000 de clienţi care ne fac relevanţi, iar prezenţa locală este foarte importantă.

Reporter: Aţi menţionat resursa umană. În industria IT&C salariile sunt mari iar specialiştii au oportunităţi diverse. Cum vă recrutaţi resursa şi mai ales cum reuşiţi să o reţineţi?

Voicu Oprean: În primul rând suntem prezenţi în toate centrele universitare pe care noi le numim "first tier" din punctul de vedere al mărimii - adică, Cluj, Bucureşti, Iaşi şi Timişoara. De asemenea, suntem prezenţi în alte centre universitare precum Craiova, Târgu Mureş, Baia Mare, Arad sau Suceava. Prin urmare, resursa umană este în mare parte locală. Dar suntem prezenţi şi în Chişinău, în Budapesta avem centre de dezvoltare atât pe zona de produse cât şi pe zona de servicii. De asemenea, avem colegi în Statele Unite, Germania, Marea Britanie sau Olanda. Aş spune că peste 95% din resursa umană este din Româ­nia şi ţările din jur.

Despre cum reuşim să o reţinem - cred că, în primul rând, am reuşit să creăm în cadrul companiei o cultură pro oameni. Suntem atenţi la nevoile lor de dezvoltare şi am reuşit să creăm un cadru hibrid de muncă. Astfel, pentru noi în perioada pandemiei, trecerea de la lucrul la birou la lucrul practic de oriunde a fost uşoară şi chiar am reuşit să creştem în acea perioadă. Cred că am reuşit să creştem în primul rând prin prisma proiectelor, a oamenilor care sunt atraşi de companie, iar odată cu listarea am implementat un Employee Stock Option Plan (ESOP), care a ajuns la a treia ediţie. Prin acest program, angajaţii devin parte din business, care are o creştere anualizată de 25-28% faţă de momentul plasamentului privat. Cred că este un stimulent suficient pentru colegi, ca să devină parteneri în povestea noastră şi să rămână cu noi pe mai departe.

Reporter: AROBS are o strategie de creştere bazată atât pe dezvoltare organică, cât şi prin achiziţii de companii. Ce avantaje are fiecare dintre cele două metode şi cum se completează?

Voicu Oprean: În primul rând, ne-am dat seama că achiziţia de clienţi noi devine destul de dificilă. Pe de altă parte, companiile achiziţionate sunt foarte competente pe nişele lor. De exemplu, fosta Enea Software Services Romania, actualmente AROBS Engineering, este o companie prezentă pe câteva verticale unde noi nu eram prezenţi. Mai exact embedded (n.r. dispozitive încorporate) pe zona medicală, aerospaţială şi marină. Noi suntem foarte concentraţi pe partea de embedded pentru industria automotive, aşa că aceste zone ne-au completat portofoliul. De asemenea, achiziţia SYDERAL Polska, redenumită acum AROBS Polska, a adus o completare în zona aerospaţială, a adus noi clienţi şi ne-a deschis o nouă linie de business în Polonia, cu echipă locală, management local şi resurse locale, pe care vrem să le folosim pentru dezvoltarea companiei.

În zona de produse achiziţionăm atât soluţii tehnice, cât şi clienţi. Aceste resurse contribuie la creşterea noastră şi astfel avem acces la proiecte mai mari şi mai interesante, care aduc mai multă plus­valoare pentru clienţi şi oameni.

Reporter: Care sunt planurile de dezvoltare ale AROBS Transilvania Software pentru următorii trei-cinci ani? Puteţi să detaliaţi pe domenii de activitate, zone geografice, etc.?

Voicu Oprean: Pe zona de produse ne dorim, în primul rând, o consolidare a prezenţei noastre în piaţa românească. Dorim să achiziţionăm mai multe firme mici, care să se conecteze la platforma TrackGPS - o platformă matură care aduce plusvaloare şi are 11.000 de cli­enţi. Prin urmare, vrem să creştem numărul clienţilor din România.

De asemenea, experienţa din ultimii cinci ani din Asia ne-a învăţat specificul acelei pieţe, care este incredibil de dezvoltată şi dinamică, precum şi cum am putea să o penetrăm. Avem discuţii pentru achiziţii în Asia, sperăm să reuşim să le finalizăm şi să ne creştem prezenţa în acea piaţă.

În zona de servicii vrem să fim un jucător în Europa Centrală şi de Est. Este o regiune oarecum instabilă, din cauza apropierii de zona de conflict, dar este o regiune pe care o cunoaştem. Suntem prezenţi în România, Polonia, Ungaria, Moldova, ştim ce livrăm şi suntem angajaţi să respectăm livrările către clienţi. Din acest motiv avem nevoie de o creştere mult mai dinamică, bazată pe achiziţii şi dublată de o creştere organică.

Reporter: Ce mesaj aveţi pentru un antreprenor sau o companie care are în vedere listarea la Bursa de Valori Bucureşti?

Voicu Oprean: Cred că ar trebui să se pregătească cu "răbdare şi tutun". Să facă auditurile, dacă se poate, cu cineva din Big Four sau de la un nivelul imediat inferior - ceea ce, evident, dă o anumită credibilitate companiei. Prin urmare să se pregătească din punctul de vedere al procedurilor, al etapelor pe care trebuie să le urmeze şi, bineînţeles, să facă pasul.

Recunosc că pentru mine a fost relativ greu, deoarece eram obişnuit să iau deciziile instant. Or, acum de multe ori procesul este mai lung, avem un Consiliul de Administraţie, un comitet de remunerare, comitet de audit, echipă de M&A, şi Advisory Board - toate structurile obligatorii într-o firmă listată.

Sper ca cei care îşi listează compania la bursă să găsească ceea ce caută de fapt. Noi am reuşit să ne asigurăm finanţarea, iar investiorii din plasamentul privat au beneficiat de creştere. Am bătut inflaţia, ceea ce probabil este cel mai important element şi evoluţia preţului acţiunii este peste cea a indicelui BETAeRO.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb