VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" /IONEL ARION, PREŞEDINTELE FEDERAŢIEI NAŢIONALE PRO AGRO: "Ne confruntăm cu o disoluţie a autorităţii statului, dar şi cu o ambiguitate legislativă"

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 30 octombrie 2020

Ionel Arion

Ionel Arion

Fermierii se confruntă cu o lipsă cruntă a accesului la finanţare, dar şi în ceea ce priveşte accesul la piaţă, a declarat Ionel Arion, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro:.

Domnia sa a mai precizat că pe piaţa de cereale există un monopol cumplit, iar fermierii sunt captivi şi expuşi marilor riscuri în tot acest lanţ trofic din agricultură, în care fermierul şi ferma sa stau la bază.

"Fermierul se supune la cele mai mari riscuri şi are cele mai mici beneficia", a subliniat Ionel Arion.

Preşedintele Pro Agro a avertizat că în jur de 30.000 de fermieri din arealul supus secetei nu pot începe noul an agricol fără a avea acces la finanţare.

"Pe lângă problema accesului la finanţare, pentru aceşti fermieri există riscul să-şi piardă fermele, fiind ameninţaţi cu executarea de cei care le-au furnizat imputurile pentru agricultură şi mai mult de traderii de cereale care, aşa cum spuneam, deţin monopolul în piaţă. Este un risc foarte mare ca fermierii afectaţi de secetă să-şi pierdă aceste suprafeţe şi ele să fie acaparate. România este dată ca exemplu negativ la nivel european pe ceea ce înseamnă acapararea terenurilor. Există studii în acest sens şi ne confruntăm şi cu o disoluţie a autorităţii statului, dar şi cu o ambiguitate legislativă. Faptul că legislaţia nu a fost constantă, consecventă în protejarea interesului naţional azi avem de suferit şi vom avea în continuare", a detaliat Ionel Arion.

Preşedintele Ionel Arion consideră o utopie că putem să hrănim aproximativ 500 de milioane de locuitori ai UE cu atâtea restricţii şi interdicţii, cu atâtea retrageri de pe piaţă a produselor pentru protecţia plantelor.

"Aceste pesticide sunt medicamente pentru plante. Există studii care au demonstrate că ele nu reprezintă chimicale şi otrăvuri şi nu sunt periculoase. Distribuite şi aplicate într-o măsură ştiinţific dovedită, pesticidele nu fac altceva decât să fie medicamente. Ne minţim singuri şi credem că putem face agricultură şi putem pune pe masă o hrană ieftină şi de calitate superioară fără aportul ştiinţei", a subliniat preşedintele Pro Agro.

Domnia sa consideră că România ar putea foarte bine pe minim un milion de hectare să cultive proteină pentru hrana animalelor, cee ace ar reprezenta 3 milioane de tone, care introdusă pe zootehnie, doar pe sectorul porcului înseamnă între 3-5 milioane de porci anual.

"Noi astăzi mai creştem în România doar un milion de porci, adică undeva între 20-30% din consumul populaţiei. Dacă am avea o strategie de integrare, dacă am pleca de la irigaţii, soia, industrializare, zootehnie şi apoi piaţă şi retail o să vedem că balanţa comercială a României ar fi îmbunătăţită. La fel este pe sectorul avicol unde există această disoluţie a autorităţilor statului, şi mă refer la ANSVSA, care are foarte mari responsabilităţi în piaţă, dar lipseşte cu desăvârşire", a mai afirmat Ionel Arion.

Domnia sa s-a arătat consternate de faptul că avem focare de salmonela în ţară şi, de asemenea, că nu se face nimic pentru stoparea pestei porcine.

"Ucidem zilnic din fermele noastre porci şi importăm carcasă de porc. Este crunt ca o ţară să nu aibă o strategie. Crescătorii de porci din Pro Agro sunt consternaţi când văd că o fermă se închide, apoi alta şi iar alta, iar acest ANSVA, care are toate atribuţiunile, dar şi Parlamentul prin modificarea legislaţiei şi prin îmbunătăţirea legislaţiei şi Executivul de orice culoare a fost, nimeni nu face nimic şi nu reuşim să avem o strategie pentru rezolvarea acestei probleme", mai afirmă preşedintele Pro Agro.

Domnia sa a prezentat, de asemenea, şi problemele din avicultură: "Nu se poate să avem la raft carne de pui din Polonia suspect de salmonela şi să nu vedem niciun control, nicio confiscare. Carnea din Polonia de pui ajunge la raft cu 30% mai ieftină decât producem noi. Îmi este greu să cred că polonezii au descoperit altceva decât ştim noi să facem. Sunt lucruri mascate".

Ionel Arion a mai precizar că şi pe piaţa laptelui există o situaţie asemănătoare: "Am aflat că un procesator a scăzut preţul la fermă cu 20%, în timp ce preţul la raft a rămas la fel, ca în ultimii doi ani".

Preşedintele Pro Agro consideră că este foarte greu ca fermier astăzi să faci pasul de la vegetal la zootehnie, la industrializare, atâta timp cât totul în jur îţi este contrat.

Domnia sa a adăugat că în România 80% din retail este deţinut de componenta străină care nu că este concurentă, dar este total împotrivă şi nu poţi face absolut nimic în a intra în retail dacă nu accepţi toate lucrurile care îţi sunt puse într-un contract, la fel şi la traderii pe cereale.

"Nu putem să ajungem să performăm dacă nu suntem ascultaţi pentru că propunerile noastre legislative de cele mai multe ori, deşi sunt ascultate, nu sunt transpuse în legislaţie", a subliniat domnia sa.

Ionel Arion a mai precizat că cel mai important în perioada următoare este să transpunem cât mai repede în legislaţie lucrurile care ne sunt favorabile şi să fim atenţi la toate mişcările din jurul noastru.

Domnia sa a ţinut să adauge că mediul asociativ din ţara noastră a reuşit de câteva luni să se reunească sub o umbrelă formând Alianţa pentru Agricultură şi Ccooperare şi să reprezinte astfel interesele fermierilor la nivel European.

"România era singura ţară din UE fără reprezentanţă. Trebuie să fim foarte atenţi pentru că de cele mai multe ori lucrurile care s-au decis la Bruxelles nu au fost favorabile pentru fermierii români sau nu au putut fi aplicate în România", a mărturisit Ionel Arion.

Domnia sa a mai adăugat că în 2021, pentru marea majoritate a fermelor care se află în arealul afectat de secetă, doar o minune le mai poate salva pe cele care nu au delarat falimentul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb