Fondul Propritatea (FP) şi cam întreg mediul investiţional, speră ca într-o perioadă relativ rapidă principalele prevederi ale legii care blochează vânzarea de active ale statului să fie modificate astfel încât listarea la bursă a Hidroelectrica să devină posibilă, a spus Daniel Naftali, vicepreşedinte şi director executiv Franklin Templeton România.
Acesta a precizat: "În ciuda faptului că trecem prin această perioadă dificilă, există interes deosebit pentru sectorul energiei şi beneficiem în România de un context foarte favorabil. Este clar nevoie de dezvoltare şi investiţii în acest sector, există interes pentru activele din domeniul energetic din partea investitorilor strategici, suntem la curent cu procesele de vânzare din piaţa noastră în prezent, dar şi din punct de vedere al investitorilor instituţionali. Ştie toată lumea că Hidroelectrica, care este cea mai importantă companie din portofoliul FP, demarase un proces de listare al companiei. Ceea ce pot spune este că acest proces a fost frânat de implementare, în contextul pandemiei, a legislaţiei care ar bloca pentru o perioadă de doi ani listarea, vânzarea de către statul român a acţiunilor deţinute la companii. Pot spune că din punctul de vedere al investitorilor noştri şi al investitorilor în general acest lucru a creat o anumită nedumerire. Cred că noi şi cam întreg mediul investiţional sperăm ca într-o perioadă relativ rapidă principalele prevederi ale acestei legi să fie modificate astfel încât listarea la bursă să devină posibilă. Mai ales, putem spune, premizele care au stat la baza promovării acestei legislaţii nu sunt reflectate de realitatea din teren. Adică teama ca ar exista reduceri semnificative de valoare urmare a crizei sanitare. Urmărind evoluţia burselor internaţionale, europene, putem spune că după o reducere iniţială a cotaţiilor treptat majoritatea preţurilor şi multiplilor la care companiile din acest secotr sunt tranzacţionate şi-au revenit foarte frumos".
Naftali a mai spus că acest sector al energiei şi în special al producerii din surse regenerabile se află în focusul investiţiilor străine având în vedere sprijinul la nivel european care se acordă dezvoltării acestui domeniu.
"Prin urmare, noi la Fondul Proprietatea şi la Franklin Templeton în calitate de administrator al Fondului sperăm să vedem în următoarea perioadă o reluare a acestui proces (de listare - n.r.) pentru a putea beneficia de momentul foarte favorabil şi de fereastra de oportunitate care ni se prezintă. Odată pentru Hidroelectrica ca şi companie, pentru sectorul energetic şi pentru piaţa de capital. În plus, am putea spune că, revenind la apetitul investitorilor străini şi domestici cu privire la activele energetice din România, ştie toată lumea că Fondul Proprietatea a realizat foarte de curând prin mecanismele pieţei de capital un plasament de 3% din deţinerea pe care o are la OMV Petrom (SNP). Ceea ce relevă că într-o perioadă extrem de scurtă, de 24 de ore, noi am putut să plasăm prin intermediul pieţei de capital şi să atragem resurse de peste 115 milioane de euro. Ceea ce relevă că piaţa de capital şi dezvoltarea pieţei de capital este foarte importantă. Este în dezvoltare dar e loc de mai bine în viitor", a afirmat reprezentantul FP.
Acesta a mai notat că investitorii se uită foarte atent la cadrul de reglementare din energie şi la faptul că de anul viitor atât piaţa gazelor cât şi piaţa energiei electrice vor fi complet liberalizate.
"Este privit foarte favorabil. Evident toată lumea speră ca şi legislaţia cu impact în acest domeniu să fie adoptată de o manieră cât mai transparentă şi să se evite deciziile care să ia prin surprindere piaţa, iar aici bineînţeles mă refer la celebra ordonanţă 114", a mai precizat Daniel Naftali, adăugânnd ulterior că guvernanţa corporativă în companiile din sectorul energetic sunt urmărite cu atenţie de FP şi de investitori şi că este nevoie de o separare clară între statul ca acţionar şi statul ca reglementator", a spus Daniel Naftali.
Totodată, răspunzând la o întrebare din audienţă, Naftali a precizat că orice schemă de sprijin pentru reactoarele 3 şi 4 de la CNE Cernavodă necesită o analiză foarte atentă vizavi de cum aceste scheme de sprijin impactează competiţia pe piaţa de energie.
"Motivul pentru care noi am fost destul rezervaţi cu privire la aceste investiţii... Ştim cu toţii că investiţiile în energia nucleară sunt extrem de mari, iar analiza pentru ca aceste investiţii să devină sustenabile (arată că) este nevoie de scheme de sprijin. Care în final se răsfrâng asupra consumatorului final. Ceea ce spunem este că (atunci) când promovăm astfel de investiţii foarte mari şi cu impact pe termen lung trebuie să ţinem seama de toate costurile şi inclusiv de costurile de oportunitate. Adică vrem să construim 2 reactoare cu o investiţie foarte mare sau susţinem investiţii mai mici, mai multe, mai flexibile. (...) Când vorbim de scheme de sprijin pentru astfel de investiţii trebuie să faci o analiză foarte atentă pentru cum aceste scheme de sprijin ar impacta competiţia pe piaţa de energie", a conchis oficialul Fondului Proprietatea.
1. Sariti lume hotii ne fura
(mesaj trimis de gogu în data de 25.09.2020, 11:56)
Hotilor ne vindeti resursele pe gratis. In timp ce populatia Romaniei sta in frig pentru ca reteau de gaze acopera doar 35% din populatie, hotii care ne conduc ne vand gazul pe gratis la unguri şi austrieci care au 95% din populatie conectata la gaz. Hotii care ne conduc ne-au vandut pe gratis toate resursele. Face Transgaz BRUA in regim de urgenta sa fie exportat gazul Romaniei ca asa au primit ordin de la cei din vest si culmea unii spun ca conducta va fi platita de populatia Romaniei. Jaf pe fata. Acum ce să vezi importăm la greu energie şi toţi vin doar cu promisiuni, că facem aia, că facem cealaltă şi de fapt nu facem nimic. Tot distrugem doar să importăm. Aia hoti, astea hoti mama lor la toti. Fratilor numai votati PSD si PNL = 1% nici atat nu meritra, acum nu peste 4 ani.