VIDEOCONFERINŢA BURSA - "SECURITATEA CIBERNETICĂ" / IOAN CONSTANTIN, CYBER SECURITY EXPERT ORANGE ROMÂNIA "În mediul guvernamental şi în cel de business au avut loc atacuri cibernetice"

A.V.
Ziarul BURSA #Companii #Securitate Cibernetică / 16 decembrie 2020

Ioan Constantin,

Ioan Constantin,

"Lucrul de acasă funcţionează, dar a adus provocări pentru securitatea cibernetică"

"O proporţie de 32% din atacurile blocate în rândul clienţilor Orange România a fost de phishing, în ultimele 12 luni"

Digitalizarea accelerată şi forţată de situaţia curentă, creată de pandemia de Covid-19, a schimbat în bine mediul în care comunicăm şi lucrăm şi, desigur, felul în care facem aceste lucruri, spune Ioan Constantin, Cyber Security Expert, Orange România, subliniind, însă, că odată cu această schimbare a venit şi o serie nouă de ameninţări, de provocări, "situaţii care ne obligă să fim mai responsabili decât eram în trecut în mediul profesional".

Totuşi, spune domnia sa, aceste lucruri deschid o serie de oportunităţi în ce priveşte adoptarea de tehnologii noi, de soluţii noi, migrarea către tehnologii ale viitorului.

"În privinţa lucrului de acasă, ne-am convins cu toţii că funcţionează, că este ceva ce poate funcţiona şi în afara acestei perioade de criză sanitară", afirmă Ioan Constantin, atrăgând atenţia totodată că lucrul de acasă a adus provocări în privinţa securităţii cibernetice.

Domnia sa precizează: "Există o delimitare ce devine mai greu de observat între perimetrul de securitate care acum este extins la biroul de acasă şi felul în care folosim accesul la reţelele de la birou, dispozitivele cu care accesăm aceste reţele şi în scop personal. În confortul de acasă, o parte dintre noi tindem să nu mai fim atât de atenţi, de implicaţi în a observa şi respecta politicile şi procesele de securitate ale companiilor, iar acest lucru ne poate transforma în victime ale unor atacuri ce pot fi oportunistice".

Potrivit domnului Ioan Constantin, în mediul guvernamental, dar şi în cel de business (B2B) au avut loc astfel de atacuri. Reprezentantul Orange Româ­nia susţine: "Datele pe care le colectăm din serviciile noastre de securitate cibernetică ne arată că o parte dintre clienţii noştri companii mijlocii şi mari din ţară au fost ţintele unor atacuri cibernetice. Acestea au fost blocate de sistemele de securitate, dar dacă s-ar fi produs, ar fi permis inclusiv infectarea cu malware".

"Creştere substanţială a atacurilor de tip phishing în ultimele 12 luni"

"Am observat în ultimele 12 luni o creştere substanţială faţă de perioada anterioară a atacurilor de tip phishing (n.r. înşelăciune electronică)", declară Ioan Constantin, citând datele celei de-a treia ediţii a raportului de securitate cibernetică lansat de Orange România în urmă cu două săptămâni. Domnia sa adaugă: "Din fericire, avem de a face cu atacatori oportunişti în mare parte, nu putem vorbi despre un phishing targetat. Sunt multe mesaje, e-mailuri, platforme de instant messaging care au de a face cu false informaţii despre răspândirea pandemiei de Covid, despre eventuale «leacuri minune» sau alte lucruri dovedite ca fiind false în ultimele luni. O proporţie de 32% din toate atacurile blocate în rândul clienţilor noştri a fost de phishing, în ultimele 12 luni".

Pe locul al doilea se situează, conform raportului, ransomware-ul (software rău intenţionat).

"Am observat o răspândire îngrijorătoare a atacurilor de tip ransomware inclusiv în companii publice sau private din domeniul sănătăţii", declară Ioan Constantin, menţionând: "Din fericire, acestea au fost blocate, dar odată ce un asemenea atac ajunge să infecteze şi să afecteze o astfel de infrastructură, efectele pot fi de la destabilizatoare la dezastruoase - acolo unde infrastructuri întregi devin nefuncţionale, se pierde confidenţialitatea şi integritatea datelor stocate".

Pentru o bună parte din companiile ce pot fi ţintă a atacurilor ransomware există soluţii imediate ce ţin mai degrabă de conştientizarea angajaţilor de o minimă igienă a spaţiului cibernetic până la soluţii profesionale, complexe, care vin să acopere punctual anumite vulnerabilităţi tehnologice sau chiar de personal, spune Ioan Constantin, concluzionând: "Există soluţii pentru prevenirea cu succes a atacurilor. Ele pornesc din conştientizare şi pot fi susţinute mai departe cu tehnologii".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb