Transpunerea Directivei 2019/1023 va oferi o a doua şansă companiilor care au demarat procedura de restructurare a activităţii pentru a depăşi starea de dificultate în care se află, a afirmat Nicoleta Munteanu, partener Euro Insol. Conform domniei sale, implementarea în legislaţia internă a normelor europene va clarifica şi completa o serie de aspecte cu implicaţii directe în activitatea practică din domeniul insolvenţei.
"Directiva propune să creeze proceduri de restructare clare, proceduri simple, proceduri eficiente, prin armonizarea legislaţiei statelor membre în domeniul restructurării, crearea unor cadre eficiente de restructurare preventivă, de insolvenţă şi de remitere de datorie, dar şi creşterea şanselor de restructurare prin acordarea celei de-a doua şanse companiilor care se restructurează. Transpunerea directivei europene de restructurare şi insolvenţă, document ce a fost adoptat în iunie 2019, va fi realizată până în 17 iulie 2021", a precizat Nicoleta Munteanu.
Pentru transpunerea directivei europene, Ministerul Justiţiei a lansat în 12 martie, în dezbatere publică un proiect de act normativ privind modificarea legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, dezbatere care se va încheia în 9 aprilie. În urma propunerilor care vor fi formulate până atunci de către practicienii în insolvenţă şi de profesioniştii din domeniul juridic, va urma o nouă rundă de dezbateri cu specialiştii din insolvenţă pentru a stabili coordonatele viitorului act normativ ce va fi trimis, până la finalul lunii aprilie, în procedură de urgenţă, spre dezbatere şi vot Parlamentului.