VIDEOCONFERINŢA DESPRE RAPORTUL MCV PE 2020/ VERA JOUROVA: "Măsurile controversate aplicate în anii anteriori aduc un impact negativ asupra independenţei justiţiei"

J.P.
Politică / 17 martie 2021

"Măsurile controversate aplicate în anii anteriori aduc un impact negativ asupra independenţei justiţiei"

Actualizare - Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban spus că a început procesul de îmbunătăţire a legislaţiei în domeniul justiţiei.

Ludovic Orban a declarat: "În noiembrie 2019 a avut loc o schimbare de guvern Şi o schimbare de atitudine generală faţă de problematica din domeniul justiţiei, faţă de respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, faţă de independenţa justiţiei, liberul acces al cetăţenilor la actul de justiţie, faţa de echilibrul şi separarea puterilor în stat. În cursul anului 2020 a fost foarte dificil să facem paşi foarte fermi înainte, pe de o parte din cauza pandemiei, pe de altă parte a unei structuri a Parlamentului care nu a permis, mai ales fiind an electoral, cu două tururi de alegeri, o dezbatere serioasă la nivelul Parlamentului, pentru a face paşii pe care suntem hotărâţi să îi parcurgem. Odată cu alegerile care au avut loc în decembrie 2020, s-a format o guvernare, în cadrul programului de guvernare al coaliţiei ne-am asumat obiective extrem de importante şi suntem foarte serioşi în atingerea acestor obiective în domeniul statului de drept. Există posibilitatea reală de a face acele îmbunătăţiri care sunt necesare în ceea ce priveşte statul de drept. Deja Guvernul a adoptat un proiect privind desfiinţarea Secţiei Speciale. De asemenea, a început procesul de îmbunătăţire a legislaţiei în domeniul justiţiei, legile justiţiei, de asemenea, Codul penal şi Codul de procedura penală. Suntem extrem de preocupaţi de a asigura, prin dezbatere publică, prin dezbatere parlamentară, îmbunătăţirea substanţială a legislaţiei şi a cadrului general de organizare şi funcţionare a întregului minister de justiţie. De asemenea, pot să vă garantez că, Guvernul format de coaliţia de guvernare are o poziţie clară de toleranţă zero faţă de corupţie şi de susţinere a întregului dispozitiv de luptă împotriva corupţiei."

---

Actualizare - Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a spus că este o perioadă dificilă pentru Europa şi unele state membre se confruntă cu provocări privind statul de drept, iar raportul comisiei reprezintă un instrument valoros de prevenţie.

Anca Dragu a declarat: "Salut publicarea de către Comisia Europeană a primului raport privind statul de drept. Respectarea acestor principii care guvernează statul de drept reprezintă un aspect esenţial pentru statele membre ale Uniunii Europene, fiind o condiţie sine qua non pentru funcţionarea corectă şi eficientă a democraţiei în statele membre. Este o perioadă dificilă pentru Europa şi unele state membre se confruntă cu provocări privind statul de drept, iar raportul comisiei reprezintă un instrument valoros de prevenţie. Considerăm că implementarea la nivel general european al noului mecanism are un rol preventiv, de identificare timpurie a evoluţiilor privind statul de drept, permiţând reflectarea atât a situaţiei generale la nivelul Uniunii, cât şi a modului în care este inclus fiecare stat membru în tabloul general european. România rămâne profund ataşată respectării statului de drept ca valoare fundamentală a proiectului european şi acţionează în deplină conformitate cu principiile statului de drept. Vă asigur de angajamentul Parlamentului României de a acţiona potrivit competenţelor specifice în realizarea angajamentelor României asumate în contextul MCV, respectiv în conexiune cu noul raport general privind statul de drept. De altfel, această viziune este inclusă în mod explicit în programul de guvernare al coaliţiei de guvernare. Apreciem că aceste elementele care au fundamentat să primul raport, cu implicarea tuturor statelor membre şi a instituţiilor europene, trebuie să stea şi la baza elaborării şi dezbateri celui de al doilea raport anual al Comisiei, prevăzut pentru anul acesta, pentru iulie 2021."

---

Actualizare - Vicepreşedintele Comisiei Europene, Vera Jourova, a declarat că în ceea ce priveşte sistemul de justiţie, raportul indică faptul că măsurile controversate aplicate în anii anteriori aduc un impact negativ asupra independenţei justiţiei.

Vera Jourova a spus: "Mecanismul este conceput ca un proces anual în timpul căruia se fac monitorizări şi rapoarte asupra tuturor statelor membre. Primul asemenea raport a fost adoptat în septembrie anul trecut. Am evaluat elementele pozitive şi cele negative şi am atras atenţia asupra problemelor care se agravează şi am pus în evidenţă primele practici. Nu este vorba doar de raport atunci când vorbim de statul de drept, vrem să ajungem să avem un dialog aprofundat la scara Uniunii, prin dezbateri deschise şi schimbul de bune practici.

Voi prezenta pricipalele concluzii în ceea ce priveşte România. În ceea ce priveşte sistemul de justiţie, raportul indică faptul că măsurile controversate aplicate în anii anteriori aduc un impact negativ asupra independenţei justiţiei şi acesta se aplică în continuare. Comisia observă că Guvernul român s-a angajat să reintre pe calea reformelor după problemele din 2017-2018 s-au întreprins câţiva paşi pentru a rezolva neajunsurile. În ceea ce priveşte lupta împotriva corupţie, raportul arată că România are o reţea amplă şi un cadru pentru lupta împotriva corupţiei, totuşi în ciuda progreselor, problemele din 2017-2019 ne fac să ne punem întrebări referitor la caracterul durabil a reformelor.

Mecanismele de independenţă şi pluralism sunt existente dar există diverse probleme cu punerea în aplicare a cadrului legislativ actual. Asta arată că CNA-ul şi instituţiile de reglementare pentru media nu au mecanismele de reglementare necesare şi că media poate fi supusă presiunilor politice.

Nu se face destul de des consultare publică. Folosirea la scară largă a OUG ale guvernului şi a unor amendamente legislative, are o influenţă asupra mediului de afaceri.

Mecanismul de cooperare şi verificare: de la aderare la UE, România a făcut progrese în cadrul acestui mecanism. Am remarcat cum realizările pot fi slăbite şi după atâţia ani este momentul să ne reunim eforturile pentru ca România să îndeplinească toţi parametri de evaluare. Îmi doresc ca în viitor să rămână doar mecanismul statului de drept dar pentru acest lucru trebuie ca toate reglementările din MCV să se punâ în aplicare.

---

A început videoconferinţa pe tema Mecanismului de Cooperare şi Verificare la care participă vicepreşedintele Comisiei Europene Vera Jourova, preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban, preşedintele Senatului, Anca Dragu şi alţi membri ai Parlamentului.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Ca sa se vanda tot trebuie sa se desfiinteze SIIJ si apoi portocalizarea justitiei.

    Aveti grija de masurile de acum

    Prin salarii si pensii speciale i-ati facut niște semizei! Au impresia că doar ei dețin monopolul adevărului! Oferă niște argumente de tot râsul ( dacă pentru noi restul n-ar fi de plâns) când își justifică pensia! Aratati-mi o țară europeană unde un judecător câștigă o pensie de 8 ori mai mare ca a unui profesor!

    Probabil e untdeva de 2-3 ori mai mare !

    O bătaie de joc! 

    1. Mai bine spus sa ne arate o tara in care pensia se stabileste in functie de venitul din ultima luna, luna in care face si ore suplimentare este si in concediu primeste si bonusuri anuale. In plus nici nu are pensie din contributivitate...si falitii astia decid dreptatea in Romania

    CÂINELE LATRĂ PT. CEL CE-I ARUNCĂ ,,OSUL " : face abstracției de JUSTIȚIE - ham ,ham ....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb