VIDEOCONFERINŢA "DIGITALIZAREA ROMÂNIEI" / RĂZVAN RUSU, ANTREPRENOR ŞI FONDATOR LEADER TEAM BROKER: "60% din companiile mici şi mijlocii care sunt atacate cibernetic dau faliment"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii / 29 iulie 2022

Răzvan Rusu

Răzvan Rusu

Peste 60% din companiile mici şi mijlocii care sunt atacate dau faliment din simplul motiv că nu mai au bani să-şi refacă infrastructura IT şi nu dispun nici de resursa umană pentru a acţiona extrem de rapid în a pune totul la loc, a declarat Răzvan Rusu, antreprenor şi fondatorul Leader Team Broker. Potrivit acestuia, digitalizarea este într-adevăr viitorul, iar acest lucru este demonstrat de numărul mare al companiilor româneşti şi din străinătate care au făcut pasul către digitalizare.

Rusu a afirmat: "Digitalizarea într-adevăr este viitorul şi asta o demonstrează, după cum s-a văzut în ultimii ani, numărul companiilor româneşti şi din străinătate care au făcut pasul către digitalizare. La fel şi deciziile Comisiei Europene, care alocă multe miliarde de euro instituţiilor publice pentru acest lucru. (...) Noi, începând cu 2019, am fost pionieri în această zonă pe tot ce înseamnă partea de protecţie cyber, prin intermediul asigurărilor. Leader Team Broker de Asigurări este o companie de brokeraj românească care în ultimii 2 ani şi-a extins amprenta şi în spaţiul european întrucât am văzut această necesitate de acoperire prin asigurări a tuturor problemelor legate de securitate cibernetică. Într-adevăr, pe lângă tot ce investeşte o companie intern, tot ce înseamnă introducerea de soluţii digitale, proceduri de lucru, cu «factor authentification», s-a demonstrat de-a lungul timpului că asigurările sunt o pârghie extrem de importantă".

Răzvan Rusu a mai spus că firma sa a creat o aplicaţie ataşată asigurării de risc cibernetic care sprijină educarea angajaţilor unei societăţi comerciale cu privire la riscurile unor atacuri cyber. Rusu a afirmat că inclusiv din România au fost companii atacate care au fost nevoite să plătească hackerilor milioane de euro.

"Cred că toată lumea a avut interacţiune prin intermediul email-ului cu un spam, ori că este venit de la o bancă sau un curier, mulţi am dat click pe aceste link-uri şi s-a văzut că s-au blocat de la infrastructuri IT cele mai simple până la cele mai complexe. Aici ar fi o necesitate. Precum şi ceea ce numim noi în ziua de astăzi «social engineering», când un hacker intră într-un sistem informatic - am văzut asta la companii foarte mari - şi intră într-o corespundenţă pe care o avem pe zona comercială. Cineva trebuie să dea o factură şi hackerul intră în corespundenţă şi spune «Bună ziua, dle X-ulescu, mulţumesc tare mult, s-a întâmplat ceva, am schimbat contul şi găsiţi ataşat noua factură. Rugămintea este să o plătiţi cu 2 zile mai devreme decât termenul scadent». Lucrurile aceastea se întâmplă, frecvent, de la companii foarte mici la companii foarte mari, companii care au plătit în contul hackerilor de la zeci de mii de euro până la milioane de euro. Unele sunt de notorietate şi au apărut inclusiv în presa românească. De aici rezultă necesitatea de a avea o protecţie care poate fi transferată printr-o asigurare. Într-adevăr, tot ce înseamnă protecţia sistemelor informatice trebuie să existe. Nu putem cumpăra o asigurare şi să scoatem din priză serverul sau să nu avem un antivirus. Ce am făcut noi şi avem o unealtă ataşată asigurării pe care am creat-o cu unul dintre cei mai importanţi asiguratori la nivel mondial - are şi rating A de la Standard and Poor's şi Moody's: este o aplicaţie care asigură practic accesul tuturor angajaţilor unei companii la tot ce înseamnă zona de educaţie. Se pot crea şi campanii false de spam ca să se vadă în interiorul companiei cine este neglijent, cine dă click-uri, tocmai în ideea de a permanentiza anumite reguli şi a nu se duce un comportament într-un eşec atunci când un hacker intră cu adevărat în sistemul companiei. Există pentru partea de educaţie tot felul de tutoriale care pot fi prezentate angajaţilor, iar top-executivilor, prin intermediul telefonului inteligent şi a altor aplicaţii - pot face singuri aceste campanii (false) de phising şi chiar mai mult decât atât", a explicat antreprenorul.

Acesta a susţinut că Leader Team Broker este printre puţinii jucători din piaţa de asigurări locală care reuşeşte să ajute companiile atât pe partea de educaţie, cât şi pe zona de protecţie.

"Ne-ar bucura tare mult dacă pe viitor ni s-ar alătura şi alţi jucători. Dacă vine din fiecare unghi, din zona de Autoritate, din zona de public şi private, cu tot felul de soluţii digitale de a conştientiza aceste riscuri, cu siguranţă vor cădea mai puţini în capcană. În urma studiilor făcute acum 2-3 ani, când atacurile nu erau atât de virulente cum sunt acum, am văzut că peste 60% din companiile mici şi mijlocii care sunt atacate dau faliment din simplul motiv că nu mai au bani să-şi refacă infrastructura IT şi nici resursa umană pentru a acţiona extrem de rapid în a pune totul la loc", a spus oficialul Leader Team Broker.

Răzvan Rusu a explicat de asemenea ce sprijin oferă companiilor o asigurare de risc cibernetic: "Soluţia pe care o avem noi, la momentul de faţă, este relativ simplă. Putem transfera aceste riscuri de incident cibernetic, pe care toate companiile le au, contra unei prime de asigurare, a unei sume de bani, către o societate de asigurare specializată pe această nişă. Ce fac acestea în cazul apariţiei unui incident cibernetic: poate să te despăgubească pentru tot ce înseamnă daunele produse de atacator, îţi poate reface infrastructura IT, îţi poate plăti inclusiv orele suplimentare ale personalului tău luate pentru refacerea acestei infrastructuri, ori chiar poate acoperi costurile salariale ale oamenilor care vor fi angajaţi rapid să facă acest efort, precum şi pierderile rezultate ca urmare a acestui incident. Sunt companii foarte mari de IT care lucrează la contracte importante şi nu mai pot livra nimic. De altfel orice altă companie din industrie este la risc, acum când toate sistemele sunt conectate. Sunt nişte costuri uriaşe dacă îţi cade toată infrastructura IT sau dacă plăteşti milioane de euro cum s-a întâmplat în cazul unor companii din România către conturile unor hackeri".

Totodată, acesta a adăugat că produsul de asigurare pe care l-a dezvoltat Leader Team Broker asigură şi un răspuns la incident, în maximul 30 de minute.

"Nu trebuie să deranjezi pe nimeni pentru că sunt 3 cabluri, 1 în Europa, 1 în America şi 1 în Australia: dacă ţi s-a întâmplat un incident cibernetic poţi scrie sau poţi suna în orice moment sau poţi tasta că ai un incident în aplicaţie şi cineva te va suna în maximum 30 de minute şi poate intra pe infrastructura ta IT ca să minimineze amploarea sau anvergura pagubelor pe care un hacker, acest incident cibernetic, îl poate avea. Este foarte important ca cineva să intervină rapid pentru că hackerii pot distruge, într-o perioadă extrem de scurtă, tot ce ai muncit", a mai afirmat Răzvan Rusu.

Rusu a recomandat inclusiv instituţiilor publice să acceseze astfel de asigurări de risc de atac cibernetic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb