Pandemia de coronavirus a fost un punct de plecare pentru o digitalizare rapidă a serviciilor publice şi nu numai, a afirmat deputatul Andrei Pop, membru al Comisiei pentru tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor.
Andrei Pop a arătat: "Când discutâm despre tehnologia 5G, vorbim despre o prioritate la nivelul statului român, nu la nivelul unei instituţii anume. Din păcate, România nu a fost un ldier european în privinţa digitalizării sectorului public şi privat, deşi ne mândrim cu o comunitate de specialişti în domeniul IT. Situaţia este aceeaşi cu privire la alfabetizarea digitală a populaţiei, care se află la un nivel scăzut. Suntem printre ţările europene cu o digitalizare moderată, care a fost realizată într-un context impus de pandemie, odată cu lucrul de acasă, când autorităţile şi companiile au fost nevoite să îşi digitalizeze rapid operaţiunile şi să rezolve provocările privind securitatea datelor şi interacţiunea între angajaţi şi cetăţeni".
Deputatul a precizat că, în urma apariţiei pandemiei de coronavirus, întreaga lume s-a mutat peste noapte în mediul online ceea ce a crescut presiunea pe reţelele digitale, a arătat importanţa serviciilor de date şi le-a atras atenţia companiilor şi autorităţilor că trebuie să investească în acest domeniu.
"Pentru a încuraja recuperarea economică, Europa şi România vor mai mult 5G. Vedem că pilonii principali ai exerciţiilor financiare multianuale sunt tranziţia energetică şi transformarea digitală. Trebuie să le explicăm cetăţenilor că beneficiile tehnologiei 5G sunt capacitatea de a furniza o schimbare în domeniul conectivităţii mobile şi de a sprijini centrele de date. Acest lucru va facilita o gamă largă de servicii noi, în smart-city, sănătate, managementul energiei, cloud, realitatea virtuală, vehicule autonome, conetcarea dispozitivelor inteligente, etc.. 5G va fi coloana vertebrală în dezvoltarea tehnologiei şi în producţie şi a serviciilor din viitor", a arătat deputatul Andrei Pop.
În condiţiile în care în timpul pandemiei au existat mai multe legende privind implicarea tehnologiei 5G în răspândirea noului coronavirus, Andrei Pop a menţionat că cetăţenii trebuie informaţi că nu există dovezi ştiinţifice în acest sens, iar în momentul introducerii noii tehnologii, ei ar trebui să fie informaţi cu privire la riscurile existente la conectare şi interconectare.
Legat de cadrul legal pentru implementarea tehnologiei 5G în ţara noastră, Pop consideră că, din moment ce avem un memorandum semnat pe acest domeniu cu SUA, este atribuţia exclusivă a Guvernului să transpună în legislaţia internă tot ce scrie în documentul respectiv.
Andrei Pop a spus: "Avem angajamente la nivel statal cu partenerii strategici, un memorandum şi un toolbox, care fac referire la parametrii de securitate pentru că vorbim despre un volum ridicat de transmitere de informaţii la nivel statal. Noua tehnologie trebuie startată repede, iar Legislativul trebuie să fie un facilitator pentru a avea o piaţă bună de calitate de date mobile pentru cetăţeni".
În privinţa modificărilor legislative ce pot fi făcute de către Parlament, deputatul a arătat că există încă blocaje pe partea de autorizare şi că ar fi necesar un act normativ pe partea de securitate cibernetică.