Viitorii beneficiari ai FEADR trebuie să fie atenţi la costurile documentaţiei de finanţare

L.P.
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 7 septembrie 2007

Viitorii beneficiari ai FEADR trebuie să fie atenţi la costurile documentaţiei de finanţare

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) va monitoriza cu atenţie pentru fiecare proiect nivelul de cheltuieli aferente alcătuirii documentaţiei necesare obţinerii finanţării nerambusabile prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.

Odata cu lansarea de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2007 - 2013 (PNDR) prin cele opt Conferinţe Regionale de promovare, potenţialii beneficiari au demarat deja, pe baza materialelor furnizate de către APDRP, întocmirea proiectelor de investiţii pentru care doresc să obţină finanţare nerambusabilă.

APDRP a primit semnale din ţară potrivit cărora anumite firme de consultanţă deja practică comisioane de 10 - 15% din valoarea totală eligibilă a proiectului, lucru inacceptabil şi care nu ţine cont de realitatea prestaţiei şi de rezonabilitatea preţurilor. Astfel de tarife sunt mult prea mari faţă de valoarea reală a întocmirii unui proiect.

"Pe această cale recomandăm potenţialilor beneficiari să aleagă cu grijă firmele private de consultanţă, să încerce să obţină cât mai multe oferte alternative care să determine un cost corect al serviciilor prestate. Plafoanele maxime eligibile pentru aceste tipuri de cheltuieli vor fi prevăzute în ghidurile solicitantului pentru fiecare măsură în parte, însă acestea fiind maximale, un beneficiar poate obţine în realitate un cost mult mai mic, în urma negocierilor", a declarat Dan Gherghelaş, directorul general adjunct al APDRP.

APDRP nu are în vedere elaborarea unui sistem de acreditare a firmelor de consultanţă pentru investiţii şi nici nu va recomanda anumiţi furnizori de servicii. Piaţa va fi cea care va decide firmele de consultanţă de succes şi cele care furnizează servicii incomplete şi de proastă calitate.

Menţionăm că, începând cu luna octombrie, Agenţia va pune la dispoziţia potenţialilor beneficiari ghidurile de finanţare finale şi va începe primirea de proiecte pentru modernizarea exploataţiilor agricole (Măsura 121), procesarea produselor agricole şi silvice (Măsura 123), precum şi pentru modernizarea satelor (Măsura 322).

Costurile generale ale proiectului care pot intra în serviciile oferite de firmele de consultanţă pot reprezenta: taxe pentru arhitecţi, ingineri şi consultanţi, studii de fezabilitate, taxe de certificare pentru pregătirea implementării proiectului.

Din experienţa Programului SAPARD, a rezultat că multe firme de consultanţă solicită nivelul maxim de comision sau chiar peste acest nivel, urmând să subcontracteze anumite servicii unor terţi.

De asemenea, au existat cazuri în care APDRP a refuzat avizarea unor dosare de achiziţii pentru consultanţă din cauza nerezonabilităţii preţurilor.

Pentru a veni în ajutorul potenţialilor beneficiari, APDRP a alcătuit o listă orientativă cu toate firmele de consultanţă care au întocmit cel puţin un proiect SAPARD.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb