"Vincon" investeşte 4 milioane de euro în tehnologizare

Monica Măgureanu
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 18 octombrie 2005

Producătorul este nemulţumit de oferta de preţ de la export

Producătorul de vinuri "Vincon" Focşani a investit în retehnologizarea celor 26 de centre de vinificaţie, două milioane de euro din fonduri SAPARD şi intenţionează pentru anul viitor să contracteze alte două milioane. Conducerea societăţii ne-a declarat că investiţiile nu se opresc aici. În ultimii cinci ani, de cînd a fost privatizată integral cu capital românesc, societatea şi-a concentrat eforturile în retehnologizare şi achiziţie de viţă-de-vie care să-i permită independenţa şi posibilitatea să dezvolte paleta de produse. De anul viitor, "Vincon" va investi 3 milioane de euro în achiziţie de vie, şi vor începe să planteze culturi noi pe terenurile recent achiziţionate. Anul acesta, societatea a cumpărat potgoria de la Huşi unde deţine, în prezent, 600 ha de teren, iar alţi 300 de hectare sînt luaţi în arendă pe o perioadă de 10 ani, de la persoane fizice.

Societatea comercializează vin de masă şi deţine cea mai mare rezervă de distilerie din Europa de Est cu o capacitate de 200 milioane hectolitri, ne-au declarat oficiali ai companiei. Locul de depozitare este crama Paradis din Focşani, unde se găsesc băuturi cu o vechime cuprinsă între 9 şi 30 de ani. Aici, societatea înregistrează o pierdere anuală de jumătate de milion de dolari din cauză că se reduce cantitatea prin evaporare, dar conducerea este mulţumită de cîştigul valoric obţinut prin învechire. De asemenea, "Vincon" întreţine, din 1994, o vinotecă personală în Beciul Domnesc din localitatea Odobeşti, unde sînt depozitate 140.000 de sticle. Toată cantitatea este minuţios verificată şi apreciată valoric de cei 25 de oenologi care asigură şi supraveghează calitatea produselor de la fermentare pînă la învechire. Cele mai importante mărci ale "Vincon" sînt Comoara Pivniţei (vin de colecţie), Beciul Domnesc (vin de calitate superioară-premium) şi Viţa Românească (care predomină în segmentul mediu), Galbenă de Odobeşti. De cinci ani, "Vincon" colaborează cu potgorenii din zonă şi cu staţiunea de cercetări Odobeşti şi Pietroasa.

"Vincon" ocupă locul trei pe ţară din punct de vedere valoric şi are o cotă de piaţă de 18% la nivel cantitativ. Conform datelor contabile la 31 august 2005, compania a înregistrat vînzări de peste 48 milioane RON şi are o cifră de afaceri de 50,41 milioane RON, în acest an. Aceste rezultate sînt şi datorită promovării mărcii Beciul Domnesc, în care "Vincon" a investit 300.000 de euro într-o campanie publicitară.

Doamna Corina Nedelcu, director de import-export al "Vincon", este nemulţumită de slaba percepţie a străinilor vis-a-vis de vinurile româneşti. Domnia sa ne-a declarat: "România ca producătoare de vinuri nu este recunoscută la adevărata ei valoare pe piaţa externă. Sîntem nevoiţi să exportăm puţin pentru că oferta de preţ este mică. Este foarte greu să fi competitor pe piaţa de export. Ca să pot accede pe o piaţă străină care are la raft vin cu 1,85 euro/sticlă, vinul nostru ajunge cu 1,35 euro, ceea ce implică un preţ foarte mic de plecare din România, rămînînd un profit de 60 de eurocenţi/sticlă."

Cu toate acestea, producătorii acceptă contractele de export chiar dacă vînd vinul la un preţ mai mic decît pe piaţa externă. 8-10% din producţia "Vincon" de anul acesta va ajunge la export în ţări precum Canada, Israel, Belgia, Olanda, Italia, Cehia.

Tilurile emise de societatea "Vincon" Focşani sînt listate la categoria de bază a pieţei Rasdaq sub simbolul VIVA. În ultimul an, acţiunile VIVA s-au bucurat de atenţia investitorilor, fiind puternic tranzacţionate. În data de 17 octombrie au fost raportate ultimele transferuri sub simbolul VIVA, perfectate la preţul mediu de 0,1502 RON/acţiune. Compania are un capital social de 12,91 RON, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 0,1 RON. Structura acţionariatului "Vincon" Focşani este Popescu Gheorghe cu 76,033%; Stanciu Gelu Mihai cu 6,07%, Georgescu Luchi şi alţi acţionari 17,89%.

Conform Raportului de Revizuire de la 30 iunie 2005, contul de profit şi pierdere a SC "Vincon Vrancea SA Focşani, se prezintă astfel:

- venituri totale: 349.361.488 mii lei;

- cheltuieli totale: 316.329.320 mii lei;

- profit brut: 33.032.168 mii lei;

- impozit profit: 5.143.727 mii lei;

- profit net: 27.888.441 mii lei.

În ceea ce priveşte creanţele şi datoriile societăţii, acestea sint de 44.701.711 mii lei şi respectiv 302.179.928 mii lei. De menţionat că datoriile sînt curente neexistînd datorii restante la bugetul de stat şi bugetele locale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb