Cotaţia futures a grâului a crescut ieri, pe piaţa americană, până la nivelul maxim al ultimului an, în condiţiile în care violenţele din Ucraina s-au extins către principalul port de export de cereale din ţară, Odesa. Astfel, investitorii se tem tot mai mult că livrările de grâu din Ucraina vor fi întrerupte.
Preţul grâului cu livrare în luna iulie a urcat cu 1,3% la ora 10.05, la Chicago Board of Trade, ajungând la 7,25 dolari buşelul (un buşel de grâu = 27,22 kilograme). Mai devreme, cotaţia a atins 7,405 dolari/buşel, cel mai ridicat nivel din 28 martie 2013 până în prezent.
La Euronext Paris, preţul grâului de morărit cu livrare în noiembrie a crescut cu 1,1%, la 208,25 euro (288,97 dolari) tona.
"Faptul că violenţa s-a amplificat a generat, din punct de vedere al pieţei, preocupări în privinţa a ceea ce se întâmplă cu infrastructura din Ucraina", a declarat, conform Bloomberg, Michael Pitts, director de vânzări în cadrul "National Australia Bank" Ltd.
Forţele pro-ruse au atacat, ieri, armata ucraineană mobilizată la marginea oraşului Sloviansk (estul Ucrainei), declanşând o confruntare intensă, soldată cu morţi în ambele tabere, inclusiv din rândul civililor, potrivit afirmaţiilor ministrului ucrainean de Interne, Arsen Avakov.
Forţele pro-ruse au folosit în timpul atacului cel puţin două autovehicule blindate şi mai mult armament greu.
Avakov a menţionat: "În această dimineaţă (ieri - n.r.), o divizie a operaţiunii anti-teroriste a fost luată cu asalt de grupurile teroriste. Acestea folosesc armament greu".
Conform Ministerului de Interne de la Kiev, patru soldaţi ucraineni au fost ucişi şi alţi 30 - răniţi în timpul conflictelor, în condiţiile în care forţele pro-ruse folosesc civilii drept scuturi umane şi incendiază clădirile din vecinătate.
Evenimentele de ieri au venit după ce, luni, în urma violenţelor de la Odesa, soldate cu moartea a 46 de persoane, autorităţile de la Kiev au decis să trimită în acest oraş o divizie a forţelor speciale.
Situaţia tensionată din Ucraina a generat creşteri şi pe piaţa metalelor preţioase, investitorii orientându-se către plasamente sigure.
Preţul aurului a ajuns, în condiţiile date, la cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni. Cotaţia aurului cu livrare în iunie a crescut cu 0,7% la ora 10.21, la Comex New York, ajungând la 1.312,10 dolari uncia, iar la Londra, preţul aurului cu livrare imediată a câştigat 1,2%, atingând 1.315,06 dolari/uncie - cel mai ridicat nivel din 15 aprilie.
Analiştii susţin că nu se întrezăreşte o soluţionare a situaţiei din Ucraina, iar preţul aurului va fi impulsionat în continuare, dat fiiind că incidentele privesc în special Europa.
De la începutul anului curent, cotaţia metalului preţios a urcat cu 9,2%, în contextul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina.
Consiliul Internaţional al Cerealelor plasează Rusia şi Ucraina pe locurile cinci, respectiv şase în privinţa exporturilor de grâu, în sezonul agricol 2013-2014.
•
"Privatbank", cea mai mare bancă din Ucraina, a închis temporar sucursalele din regiunile Doneţk şi Lugansk, controlate de separatiştii pro-ruşi, întrucât nu mai poate derula tranzacţii cu numerar în aceste zone, în condiţiile în care violenţele pun în pericol viaţa angajaţilor săi.
"În ultimele zece zile, 38 de ATM-uri, 24 de sucursale şi 11 camioane de colectare a banilor au suferit distrugeri în urma incendiilor şi atacurilor în oraşele Doneţk şi Lugansk", a informat "Privatbank".