VIOREL MICULA: "Nu ajungeam la executarea ROMATSA dacă statul respecta legea"

A.T.
Ziarul BURSA #Companii / 21 septembrie 2015

"Nu ajungeam la executarea ROMATSA dacă statul respecta legea"

Fraţii Viorel şi Ioan Micula au obţinut recent, într-o instanţă belgiană, poprirea fondurilor pe care Romatsa trebuie să le încaseze de la Eurocontrol.

Cei doi oameni de afaceri, care au şi cetăţenie suedeză, au deschis un proces împotriva statului român, în anul 2005 la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lânga Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice. Ei au susţinut că statul român nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în acordul bilateral dintre Suedia şi România, iar ICSID le-a dat câştig de cauză la finele anului 2013.

Numai că statul nu le-a plătit banii datoraţi (peste 200 milioane de euro inclusiv dobânzi şi penalităţi), iar la finele anului trecut Ioan şi Viorel Micula au reuşit să pună sechestru pe unele conturi ale Ministerului Finanţelor, dar şi pe o parte din acţiunile deţinute de stat la Petrom.

Viorel Micula ne-a declarat că nu se ajungea la acest sechestru dacă statul respecta decizia ICSID: "Noi am negociat plata despăgubirii cu autorităţile până în martie 2014 pentru că nu am vrut să trecem direct la executarea silită. Ne-am dorit o rezolvare amiabilă a situaţiei. În martie 2014, ajunsesem la o înţelegere cu statul, dar ulterior Ministerul Finanţelor s-a răzgândit şi a introdus la ICSID o acţiune în anulare, cerând şi suspendarea executării silite. ICSID a admis suspendarea executării cu condiţia ca statul român să depună o garanţie că ne va plăti banii dacă pierde şi acest proces. Numai că statul român nu a depus garanţia în termenul de 30 de zile dat de instanţa internaţională, aşa că ICSID a dispus reluarea executării silite".

Omul de afaceri ne-a explicat că decizia ICSID din decembrie 2013 a fost recunoscută de Curtea Supremă din ţara noastră şi aşa s-a ajuns la sechestrul instituit anul trecut pe unele conturi ale Ministerului Finanţelor, dar şi pe o parte din acţiunile deţinute de stat la Petrom. Viorel Micula susţine că la începutul acestui an autorităţile noastre au adoptat o lege, pe care o caracterizează drept ciudată, prin care executorilor judecătoreşti li s-a interzis executarea statului în urma deciziilor tribunalelor arbitrale.

Omul de afaceri ne-a spus: "Decizia ICSID ne-a fost recunoscută în alte state, care pot pune poprire pe fondurile care sunt încasate de statul român prin instituţiile şi companiile sale. Eu am aflat de la televizor că avocaţii pe care i-am angajat au reuşit să pună poprire pe o parte din fondurile ROMATSA. Nu le spun eu avocaţilor ce conturi să execute silit. Este treaba lor să găsească aceste surse de venit ale statului român".

Domnia sa şi-a exprimat regretul pentru această situaţie creată la ROMATSA, care este o companie strategică a statului, şi a subliniat că are tot respectul pentru autorităţi şi pentru toţi românii. Viorel Micula a ţinut să precizeze: "Noi nu dorim decât ceea ce ni se cuvine de drept. Nu vrem să facem probleme nimănui. Nu am înţeles niciodată de ce statul nu ne-a plătit banii deşi am încercat să negociem cu autorităţile, am acceptat toate condiţiile negocierilor, dar nu s-au ţinut niciodată de cuvânt. Eu şi fratele meu suntem investitori serioşi. Am muncit mult, nu ne-au căzut banii din cer, am făcut bani cinstit, am creat 7.000 de locuri de muncă şi am trecut prin multe greutăţi. Am vrut să facem o înţelegere amiabilă cu statul pentru plata sumei datorate, dar în schimb ne-am trezit noi cu popriri pe conturi. Din cauza asta suntem într-o situaţie dificilă. Am introdus acţiuni în instanţele din afara ţării pentru că nu am putut altfel".

Directorul general interimar al ROMATSA, Fănică Cârnu, a declarat, citat de Mediafax: "Conturile ROMATSA nu sunt blocate. După estimările noastre, poprirea este pe banii cuveniţi ROMATSA de la Eurocontrol pentru o perioadă de aproximativ jumătate de an. Neîncasarea acestor bani va complica existenţa instituţiei şi furnizarea serviciilor de navigaţie aeriană pe un termen destul de important. Începând cu data de 9 septembrie, de când a apărut acest ordin de executare silită a Eurocontrol, ROMATSA nu a primit niciun ban".

El a spus că, deocamdată, regia operează în condiţii de siguranţă, conform standardelor.

În ceea ce priveşte acţiunea de blocare a popririi, directorul regiei a precizat că ROMATSA a trimis deja la Bruxelles o echipă de specialişti care negociază un contract de asistenţă juridică şi reprezentare în instanţele belgiene pentru a ridica poprirea.

Fănică Cârnu a continuat: "În momentul de faţă, nu se pune problema banilor de salarii, pentru că noi am făcut toate demersurile să stopăm această executare silită. Vom afla care sunt consecinţele demersurilor noastre abia săptămâna viitoare (n.r. în această săptămână). ROMATSA este o regie autonomă, cu autofinanţare, taxele rezultate din biletele pasagerilor pentru transportul aerian sunt colectate de către Eurocontrol şi ceea ce se cuvine ROMATSA trebuie, conform convenţiilor în vigoare, viraţi în conturile noastre. Deci, statul român nu este implicat în acest circuit financiar".

Ministerul Finanţelor a dat un comunicat în care arată că a transmis punctul de vedere al României, către executorul judecătoresc belgian şi către Curtea de Apel de la Bruxelles, precum şi Ambasadei României din Regatul Belgiei şi a demarat procedurile de contestare a formelor de executare silită.

"Precizăm că ROMATSA nu a avut şi nici nu are nicio calitate în litigiul dintre Micula şi statul român", precizează ministerul, care a amintit că, pe 1 octombrie 2014, a fost adoptată Decizia Comisiei Europene nr. 6848/2014 de deschidere a procedurii de investigaţie în legătură cu punerea în executare a hotărârii arbitrale Micula/România. În cuprinsul acesteia, se menţionează că punerea în executare a hotărârii arbitrale ar echivala cu acordarea unui ajutor de stat nou, incompatibil cu dreptul Uniunii Europene în materia ajutorului de stat.

Comunicatul mai arată: "În data de 30 martie 2015, a fost emisă Decizia Comisiei Europene nr. 2015/1470A privind ajutorul de stat SA.38517 (2014/C) (ex 2014/NN) pus în aplicare de România- Hotărârea arbitrală în cauza Micula/România din 11 decembrie 2013, care a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L232 din data de 04 septembrie 2015. După pronunţarea hotărârii arbitrale, România, prin Ministerul Finanţelor Publice, a executat integral hotărârea arbitrală, fără ca acest lucru să presupună că renunţă la susţinerea argumentelor sale din acţiunea în anulare a hotărârii arbitrale pronunţată în dosarul nr. ARB/05/20. Conform art. 2 alin. (1) din dispozitivul acesteia, România nu plăteşte niciun ajutor incompatibil menţionat la articolul 1 şi recuperează toate ajutoarele incompatibile menţionate la articolul 1 care au fost deja plătite oricăreia dintre entităţile care alcătuiesc unitatea economică unică ce beneficiază de respectivul ajutor prin punerea în aplicare sau executarea parţială a hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013, precum şi orice ajutor plătit oricăreia dintre entităţile care alcătuiesc unitatea economică unică ce beneficiază de respectivul ajutor printr-o punere în aplicare ulterioară a hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013 care nu a fost adus la cunoştinţa Comisiei sau orice ajutor plătit după data adoptării prezentei decizii".

România, prin Ministerul Finanţelor Publice, a introdus, anul trecut, o acţiune în anularea hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013. Conform practicii ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes), decizia asupra acţiunii în anulare va putea fi luată cel mai devreme la sfârşitul anului 2015 - inceputul anului viitor.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Fratii Micula nu numai ca au primit ajutoare peste ajutoare ci au primit izvoare cand acestea erau monopol de stat. Suspectez o combinatie intre furt, parandarat, ajutor de stat orchestrata intre batrani ofiteri SIE, in nici un caz ce se scrie in presa despre niste hotarari arbitrale...Acum se va vedea daca statul roman are capacitatea de a se apara in fata a doi talhari sau este atat de corupt incat nu merita sa faca parte din Schengen, UE sau orice alt spatiu unde legea este aceeasi pentru toti. De ce mai avem conventii de protejare a investitiilor straine??????

    Instantele straine sunt corupte de statul roman sau statul roman calca totul in picioare? Cine a nationalizat? Cine a retrocedat cum a vrut? Cine face ce vrea in Romania? STATUL !!!

    Este incredibil cu cita usurinta se angajeaza nepregatit statul in dispute cistigatoare, pe care le pierde.

    "În suma de 376,4 mil. lei pe care statul trebuie să o plătească fraţilor Micula, tribunalul a inclus compensaţii de 85 mil. lei pentru creşterea costului zahărului, 17,5 mil. lei pentru creşterea costului unor materii prime altele decât zahărul, 18 mil. lei pentru ratarea ocaziei de a face stocuri de zahăr şi 255,7 mil. lei pentru profituri nerealizate din vânzarea unor bunuri finite. La aceste sume se adaugă dobânzi de ROBOR la trei luni plus 5%, calculate începând cu martie 2007 pentru costul zahărului, noiembrie 2009 pentru stocurile de zahăr şi mai 2008 pentru profiturile nerealizate."

    In schimb ne-am ales cu apa indulcita, un factor detonator de boli. Iar femeiile noastre, suple noastre femei!, au inceput sa aiba niste buci ca niste perne... mari! 

    1. de asta data statul roman a angajat avocati adevarati care vor debloca contul, vor castiga procesele, fara ca chemical brothers sa mai ia o iota.o sa vedeti!

    Si asa se mai duce un mit, cel al vajnicului privat, care neajutat de stat prin tot felul de ajutoare si facilitati sustine in draci economia. Pana acum ati injurat statul ca ajuta intreprinderile de stat, uitand ca si privatii sunt ajutati din greu...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb