Ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, a declarat că, în cadrul discuţiilor privind modificarea Codului Fiscal din 2018, s-a conturat posibilitatea introducerii impozitării globale a veniturilor, fără ca acest lucru să însemne creşterea poverii fiscale. Dimpotrivă, Guvernul ar intenţiona să reducă cota unică de la 16% la 10%, potivit News.ro.
Viorel Ştefan a negat faptul că actualul guvern ar avea intenţia să renunţe la cota unică de impozitare, el precizând că se doreşte doar ca nivelul acesteia să fie redus la 10% de la 1 ianuarie 2018 şi neimpozitarea veniturilor sub 2.000 de lei.
Ministrul de Finanţe a precizat că impozitarea veniturilor va fi însă globalizată, lucru care a mai avut loc în România până în anul 2005. "Globalizarea impozitării veniturilor înseamnă că, dacă un salariat realizează venituri principale din relaţii de muncă, el va plăti 10% impozit pe venit în fiecare lună, dar la sfârşitul anului până în luna mai a anului următor va depune o declaraţie fiscală în legătură cu toate veniturile realizate şi va avea loc o regularizare", a declarat Ştefan.
Prin regularizare, contribuabilul fie va trebui să mai plătească la Fisc, în caz că a avut venituri suplimentare, fie i se vor deduce anumite sume.
Viorel Ştefan a evitat să precizeze care vor putea fi cheltuielile contribuabililor care vor putea fi deductibile de la impozitare, dar a precizat că, în funcţie de politica de stimulare a unor activităţi adoptată de Guvern, acestea ar putea fi contribuţiile la pilonul II de pensii, asigurările private de sănătate sau cheltuielile cu educaţia copiilor. Ministrul a precizat că se discută în grupurile de lucru constituite la Ministerul de Finanţe despre posibilitatea introducerii unei "chei de rambursare" către contribuabili de 1.200 de lei pentru fiecare copil aflat în întreţinere.
Ministrul a vorbit că un alt avantaj al schimbării modului de gestionare a impozitării veniturilor este modificarea comportamentului cetăţenilor faţă de comercianţi prin faptul că primii vor fi stimulaţi să păstreze toate bonurile cu achiziţiile făcute pentru a face dovada efectuării unor cheltuieli deductibile de la impozitare. În plus, vor exista deduceri pentru un anume volum al bonurilor prezentate.
"Mecanismul de globalizare a impozitării veniturilor nu va putea funcţiona fără consiliere fiscală", a mai spus Viorel Ştefan, adăugând că va trebui constituit un corp de consultanţi fiscali angajaţi de către stat să ofere consultanţă fiscală persoanelor fizice. O parte dintre consultanţii fiscali ar putea fi selectaţi dintre cei 30.000 de angajaţi ai ANAF.
Viorel Ştefan a mai spus că discuţiile privind forma pe care o va avea Codul Fiscal din 2018 sunt încă în stadiu incipient.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2017, 08:44)
Tov ministru,
daca pastrezi cota unica, de ce ai nevoie de impozit global?
1.1. Gura pacatosului adevar graieste (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2017, 16:53)
Tov ministru a preluat promisiunea mincinosului Dragnea; anume ca nu vor pune niciun fel de "alt" bir pe spinarea romanasilor.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Radu în data de 13.04.2017, 09:36)
Cred ca impozitarea gospodariei, adica impozitarea globala, are o justificare prin faptul ca statul va favoriza familiile cu copii si ii va defavoriza pe burlaci.
Asa ar fi probabil mai simplu de facut decat sa trebuiasca sa se faca deduceri pentru copiii in intretinere, si doar din venitul unuia dintre soti, pentru a nu se oferi deduceri duble.
E doar o banuiala, in lipsa de informatii despre intentiile PSD.
Este insa o minciuna ca se vor reduce impozitele. In final nu conteaza procentul platit, ci suma platita in final de oameni. Ceea ce se doreste este insa just. Se doreste sa se reduca evaziunea fiscala, adica sa se impoziteze si veniturile care nu erau impozitate pana acum.
Doar ca parca cei din PSD nu ar fi locuit pana acum in Romania ci in America si nu stiu foarte bine ca planul lor va fi destul de nefunctional.
Sa zicem ca eu sunt instalator, sau faiantar, sau zugrav etc. Daca vin sa iti fac o lucrare, tu clientule o sa imi ceri bon fiscal pentru a putea deduce cheltuiala, ca sa platesti un impozit mai mic?
E OK, daca vrei o sa iti dau bon fiscal, doar ca atunci costa mai scump. Cu cat mai scump? Pai evident ca cu mai mult decat ar trebui tu sa recuperezi din impozit. Asa ca iti va fi mai rentabil sa nu imi ceri bon fiscal.
Cu alte cuvinte, hai sa impartim pe din doua impozitul care ar trebui platit statului, si sa avem de castigat amandoi.
Ca sa nu mai zic si ca anumite cheltuieli s-ar putea sa nu fie deductibile oricum.
Poftim? Cum de sistemul functioneaza totusi in America?
Acolo functioneaza fiindca exista un sistem legislativ cu totul diferit, care in Romania nu se poate aplica din cauza reglementarilor impuse de UE.
In America datele personale nu sunt protejate ca in Europa, iar pe site-urile comitatelor apar public datele personale cum ar fi numele, prenumele, adresa locuintei, impozitele care trebuie platite, in multe cazuri si un istoric pe cativa ani in urma, plus in unele cazuri date despre locuinta, cate camere are, cate bai, cate etaje, care este valoarea ei evaluata, care este adresa proprietarului daca el locuieste in alta parte si foarte foarte multe alte informatii.
In aceste conditii, vecinii pot vedea foarte usor ce lucrari face fiecare, fiindca si inregistrarea lor si publicarea online este obligatorie, se poate vedea cu ce firma s-a lucrat, care a fost pretul estimativ, se poate apoi urmari usor daca firmele care au oferit servicii au inregistrat veniturile obtinute etc.
E prea mult de scris, dar in orice caz in America este mult mai usor ca autoritatile sa ii urmareasca pe cetateni decat in Europa.
In aceste conditii, daca s-ar aplica planurile PSD, evaziunea fiscala s-ar putea reduce putin fara indoiala, insa doar foarte putin.
Rezultatul ar fi ca cei care platesc totusi cat de cat impozite, ar plati impozite mai mari fiindca ar putea prefera sa declare mai multe venituri care sa le fie impozitate, iar cei care nu platesc mai nimic, nu ar plati nici in continuare.