VIRGIL MUSTA: "În ultimele 2 săptămâni ne-am confruntat cu un număr foarte mare de cazuri covid-19"

S.B.
Miscellanea / 8 martie 2021

"În ultimele 2 săptămâni ne-am confruntat cu un număr foarte mare de cazuri covid-19"

Medicul Virgil Musta, şeful Secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara, atrage atenţia că foarte multe persoane se prezintă la spital târziu, când deja au forme avansate de boală şi a făcut unele recomandări în acest sens, informează news.ro.

"Se vehiculează zilele acestea diverse informaţii. Eu aş dori doar să vă explic care este situaţia reală în spitalele covid sau suport covid din Timişoara şi să vă recomand căteva soluţii care să vă ajute la nevoie. Multe persoane nu cunosc presiunea foarte mare din ultimul timp (sunt norocoşii care nu au ajuns, ei sau cunoscuţi de-ai lor, cu forme severe la spital), dar altele (din păcate din ce în ce mai multe în ultima perioadă) au simţit îndeaproape suprasaturarea spitalelor care pot acorda asistenţa medicală specifică formelor severe sau critice", a comentat medicul Virgil Musta, pe Facebook.

Medicul arată că aproape o sută de persoane se prezintă zilnic la evaluare, la spital.

"În ultimele 2 săptămâni ne-am confruntat cu un număr foarte mare de cazuri de îmbolnăviri covid-19. Zilnic se prezintă pentru evaluare aproape 100 persoane. Din păcate, un procent mare dintre aceste persoane se prezintă foarte târziu pentru aceste evaluări, când deja au forme avansate de boală, multe sunt deja forme severe, cu afectare pulmonară peste 50%. Acestea necesită obligatoriu terapie cu oxigen cu debit mare. Acest debit mare poate fi asigurat fie în Spitalul Victor Babeş, fie la Casa Austria de la Spitalul Judeţean, dar locurile sunt limitate şi se lucrează la capacitate maximă. Există riscul ca în foarte scurt timp, spitalele ce pot asigura oxigen cu debit mare să nu mai facă faţă avalanşei continue de pacienţi în forme severe", mai scrie Musta.

Pentru a evita această situaţie, persoanele ar trebui să se testeze din timp, spune medicul.

"Spitalele suport, care în mod normal internează formele medii de boală, vor trebui să preia şi aceste cazuri, dar terapia acestor pacienţi se face cu mare dificultate, atât prin echipamentele specifice, cât şi prin personalul specializat necesar. Dar şi aici, locurile tot limitate vor fi. Concluzia este clară: pentru a evita situaţia dramatică în care persoanele în stare gravă să nu mai poată beneficia de tratamentul necesar, trebuie să oprim cumva numărul zilnic foarte mare de noi forme severe şi foarte severe!", a scris Musta.

Virgil Musta a prezentat şi două soluţii, în acest sens.

"Iată 2 soluţii: prima şi cea mai de dorit soluţie este aceea de a avea un număr cât mai mic de noi infectări şi, automat, un număr în scădere de forme grave. Acest lucru presupune respectarea în continuare, dar cu stricteţe, a regulilor de protecţie, pe care deja le cunoasteţi: purtarea măştii, distanţarea şi igiena mâinilor. Nimic nou aici, doar să nu lăsaţi încă "garda" jos, în nici un moment! Cu toate neplăcerile foarte frustrante pentru oricare dintre noi, rămâne soluţia cea mai bună, împreună cu vaccinarea, pentru a evita ceva care poate deveni un coşmar. A doua soluţie presupune următoarea abordare- dacă aveţi simptome, testaţi-vă pentru a depista din timp boala, ţineţi permanent legătura cu medicul de familie pentru a vă îndruma, iar dacă simptomele evoluează, mergeţi cât mai repede la spital pentru o evaluare! Acest lucru, făcut la timp, vă poate salva viaţa! Evaluarea nu presupune internare în spital, se sună la 112, veţi merge la spital şi vi se va face o evaluare ce constă în analize de sânge specifice şi alte investigaţii din care se va vedea nivelul de afectare a plămânilor, afectarea altor organe etc. După această evaluare, dacă starea nu e foarte gravă, veţi merge înapoi acasă în aceeaşi zi, după cca 1-2 ore, dar veţi şti cum staţi", a mai scris Musta.

Potrivit medicului, evaluarea medicală a pacienţilor cu Covid ar trebui făcută în jurul zilei a cincea de boală.

"Ideal este ca această evaluare să fie făcută în jurul zilei a 5-a de boală (de la debutul simptomelor). Care sunt avantajele majore ale efectuării la timp a acestei evaluări: se va putea acţiona la timp cu un tratament specific, pentru a evita evoluţia spre forme grave; medicul de familie va vedea evaluarea pe care aţi făcut-o (prin intermediul unui program informatic) şi va putea să vă recomande acasă tratamentul optim; dacă aveţi forme care necesită oxigen (dar nu în flux ridicat), medicul de familie vă poate introduce în programul "Oxigen pentru Timişoara" şi veţi beneficia acasă, gratuit, de un concentrator de oxigen, înainte ca boala sa avanseze spre forme severe, care să necesite oxigen în debit mare; dacă aveţi deja o formă gravă, dovedită şi prin evaluare, veţi avea nevoie de tratament în spital urgent, cu cât mai repede, cu atât mai multe şanse de vindecare", a scris Musta.

Virgil Musta a adăugat că "cel mai probabil" în comunitate circulă tulpina de virus din Anglia care este mult mai contagioasă.

"La ora actuală, cel mai probabil în comunitatea noastră circulă tulpina B117 din Anglia, care este mult mai contagioasă, deci şi riscul de îmbolnăvire este mai mare. Ştiu, este din nou un moment dificil, aşa cum aţi tot auzit în ultimul an, dar eu am convingerea că tot împreună, cu informare corectă, prin responsabilitate, înţelegere, solidaritate si înţelepciune în scurt timp vom depăşi şi acest moment şi astfel vom putea sărbători Sfintele Sărbători Pascale cât mai aproape de normalitate", a mai precizat medicul Virgil Musta, potrivit news.ro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mai Musta ne lasi ca ne-ai aburit destul...cati oameni ati omorat si voi la ATI ? A si testele sa le faca la laboratorul tau in privat nu ? Hai canta la alta masa ca pe noi ne plictisesti...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb