VIRGIL MUSTA, MEDIC EPIDEMIOLOG: "Pâinea ar trebui ambalată, altfel pot fi transmise o serie de boli"

JULIA PANDI
Miscellanea #Protecţia consumatorilor / 2 decembrie 2020

"Pâinea ar trebui ambalată, altfel pot fi transmise o serie de boli"

În contextul pandemiei provocate de noul coronavirus, problema igienei corespunzătoare a fost ridicată tot mai des de specialişti, aceştia afirmând că una dintre măsurile necesare ar fi ambalarea pâinii. Din punct de vedere epidemiologic, pâinea ar trebui să fie ambalată, întrucât "prin această măsură nu ar mai avea toată lumea acces să pună mâna direct pe pâine", atrage atenţia medicul epidemiolog Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara. În caz contrar, spune domnia sa, pot fi transmise o serie de boli, "atât virale, cât şi bacteriene sau chiar paraziţi".

Virgil Musta ne-a declarat: "Din punct de vedere epidemiologic, ar fi mai bine ca pâinea să fie ambalată. Prin această măsură nu ar mai avea toată lumea acces să pună mâna direct pe pâine. Dacă persoanele care servesc pâinea poartă mănuşi şi au instrucţiuni legate de protecţia răspândirii infecţiei Sarv-Cov-2, atunci este altceva, dar dacă oamenii pot să pună mâna pe pâine, atunci este recomandat ca aceasta să fie ambalată. Această măsură nu este condiţionată doar de pandemie, este o prevedere mai bună legată de igienă, pentru că, dacă oricine poate pune mâna pe pâine, atunci se pot transmite, astfel, o serie de boli, atât virale cât şi bacteriene, sau chiar paraziţi. De aceea, în general, acest aliment trebuie ambalat".

Conform ultimelor informaţii furnizate de Eurostat, Biroul de statistică al Comisiei Europene, un român consumă 96 de kilograme de pâine şi produse de panificaţie în medie, într-un an. Astfel, în România se produc zilnic 4000 de tone de pâine. Sursa citată mai arată că preţurile pâinii în ţara noastră sunt cele mai mici din Uniunea Europeană, fiind la aproape jumătate faţă de media din statele-membre UE.

Reamintim faptul că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) urmează să definitiveze forma unui proiect de Ordin care reglementează vânzarea pâinii în vrac. Forma sa iniţială, prevede: "Pentru pâinea şi produsele de panificaţie care nu se prezintă, la comercializare, într-un ambalaj de protecţie sanitară operatorul economic ce comercializează produsul are obligaţia de a furniza aceste produse prin intermediul «vânzării asistate», respectiv prin intermediul unei persoane dedicate ce va furniza, la cerere, produsul către consumator. (...) Se interzice comercializarea pâinii şi a produselor de panificaţie nepreambalate prin «autoservire» către fiecare consumator. prin care cere ca toate produsele de panificaţie să fie ambalate sau să existe un vânzător dedicat care să îi servească pe clienţi".

Forma iniţială a proiectului a fost dezbătută de reprezentanţii industriei de panificaţie, autorităţi şi alţi specialişti în 14 octombrie, cei prezenţi la discuţii având opinii contradictorii pe subiect.

Studiile de specialitate arată că noul coronavirus este viabil pe suprafeţe zeci de ore. Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti a realizat un studiu privind riscurile şi căile de transmitere şi contaminare cu virusul SARS-CoV 2 prin intermediul unor produse de panificaţie preambalate. Concluziile studiului arată că virusul nu trece prin ambalaje alimentelor, dar dacă o persoană contaminată cu SARS-CoV-2 ar pune mâna pe o felie de pâine, virusul ar putea să rămână pe această suprafaţă.

"După punerea în contact a foliilor de ambalaj cu proba biologică, deşi a fost decelată prezenţa virusului pe faţa externă a pungii de ambalaj la toate intervalele de timp testate, nu s-a evidenţiat prezenţa virusului pe faţa internă a acestuia. Pe de altă parte, după punerea în contact a suspensiilor cu încărcătură virală direct cu eşantioanele de probe de pâine, a fost decelată prezenţa virusului pe eşantioanele de probe de pâine la toate intervalele de timp testate. În concluzie, după ambalare în folie de plastic (fără perforaţii), produsele de pâine nu mai sunt expuse riscului contaminării", arată studiul citat.

În urma acestui studiu, New Challenge Marketing Research a realizat, la comanda Asociaţiei Preţuieşte Calitatea şi Asociaţiei Proconsumatori, un sondaj care arată că în jur de 87% dintre români preferă să cumpere pâine ambalată.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Musta,nu mai esti credibil. Faci teste Covid ,bagi bani grei in buzunar si strâns cu ușa recunosi cu jumatate de gură. Lasa-ne ! Poti minti ,sau poti spune adevăruri parțiale

    Nu mai am incredere in doctorul Musta de cand a devenit purtator de cuvant al Fiarei Mondiale.

    Un doctor trebuie sa-si vada de mseserie si sa trateze bolnavi, nu sa faca politica corporatiilor si a guvernelor corupte care le slugaresc.  

    Se organizează secție de votare la M Profilaxis?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb