Virgil Niţulescu: E nevoie de o lege specială pentru refacerea Centrului Istoric al Bucureştiului

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 4 august 2005

Secretarul de stat din Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC), Virgil Niţulescu, a declarat, ieri, pentru Rompres, că pînă la sfîrşitul lunii august va fi finalizat un proiect de ordonanţă de urgenţă în problema Centrului Istoric al Bucureştiului.

"E nevoie de o lege specială pentru refacerea Centrului Istoric, Bucureştiul n-ar fi prima capitală europeană care ar beneficia de o asemenea măsură. Nu putem aştepta însă trecerea prin Parlament a unui astfel de proiect şi de aceea ne-am gîndit la o ordonanţă de urgenţă", a spus Virgil Niţulescu.

Potrivit acestuia, ordonanţa va institui o Autoritate a Centrului Istoric menită să preia responsabilitatea punerii în aplicare a lucrărilor de regenerare. Această Autoritate va beneficia de o serie de facilităţi, cum ar fi, spune Virgil Niţulescu, găsirea căilor prin care poate fi accelerat procesul de avizare a lucrărilor care au loc la monumentele istorice, mergînd chiar pînă la înfiinţarea unei Comisii regionale a monumentelor istorice, care să se ocupe strict de Centrul Istoric al Bucureştiului.

La reuşita proiectului de ordonanţă îşi dau concursul specialişti din MCC, Primăria Generală a Capitalei, Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi ai filialei Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor. De altfel, reprezentanţi ai instituţiilor menţionate s-au întîlnit, luni, 1 august, în premieră, în formulă completă, convenind asupra calendarului amintit, a spus Virgil Niţulescu.

El a adăugat că, pentru început, suma alocată începerii lucrărilor este de 34.500.000 de euro, zona pe care se vor face primele intervenţii fiind împărţită în patru noduri: primul porneşte de la intersecţia Căii Victoriei cu Strada Franceză şi merge pînă la Biserica Sf. Dumitru şi apoi pînă la malul Dîmboviţei; al doilea porneşte dinspre intersecţia Bulevardului Brătianu cu Strada Gabroveni; al treilea vizează zona Hanul lui Manuc, iar al patrulea strada Lipscani.

Menţionînd că discuţiile sînt abia la început, avînd la bază un proiect elaborat de o firmă olandeză de consultanţă, specializată în regenerarea centrelor istorice, Virgil Niţulescu a atras atenţia asupra faptului că, dincolo de intervenţiile care au loc în infrastructura zonei, trebuie avut în vedere care vor fi funcţiunile clădirilor din Centrul Istoric, fără de care nu poate fi finalizată lucrarea de infrastructură.

"Una e să dai unei clădiri destinaţia de hotel şi alta e ca acolo să funcţioneze un atelier meşteşugăresc", a spus Virgil Niţulescu.

Secretarul de stat din MCC consideră că, în prezent, Ordonanţa 77/2001, care reglementa problema Centrului Istoric, este nefuncţională, aceasta atribuind coordonarea lucrărilor Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, lucru caracterizat de Niţulescu drept "anormal". Potrivit acestuia, actul normativ a fost elaborat în condiţiile în care relaţiile dintre Primăria Generală a Capitalei şi Guvern erau "distorsionate" de conflictul dintre primarul general al Capitalei de atunci, Traian Băsescu, şi premierul Adrian Năstase.

"Ordonanţa a rămas neaplicată pînă azi, cu toate că există şi un regulament de aplicare a ei. Vom face, în continuare, abstracţie de ea, pentru că nu consider că poate constitui o bază de discuţie", a mai spus Virgil Niţulescu. Totodată, el a caracterizat măsura de interzicere a circulaţiei în zona Centrului Istoric drept "intempestivă".

În ultima lună, pe tema regenerării Centrului Istoric al Bucureştiului a avut loc un seminar cu participarea tuturor factorilor implicaţi. De asemenea, comisarul european pentru politici regionale Danuta Hubner a vizitat zona, reprezentanţii părţii române încercînd să îl convingă de necesitatea alocării unor fonduri europene pentru refacerea Centrului Istoric.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb