VIRGIL PAVEL, ROMPAN:  Finanţările europene pentru panificaţie şi morărit, din nou disponibile

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 20 aprilie 2010

Finanţările europene pentru panificaţie şi morărit, din nou disponibile

Fondurile europene adresate sectorului de panificaţie şi morărit sunt din nou disponibile pentru ţara noastră, după ce, în 2009, nu au mai fost valabile, din cauza unor probleme de legislaţie, a declarat, ieri, Virgil Pavel, vicepreşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), cu ocazia seminarului ce anunţă des-chiderea târgului SIAB International Bake Exhibition, dedicat promovării utilajelor şi a produselor de panificaţie, ce va avea loc la Verrona în perioada 22-26 mai.

Până în 2013, acest sector are la dispoziţie circa 200 de milioane de euro. Pentru 2010, a fost alocată suma de 90 de milioane de euro.

Reprezentantul ROMPAN a precizat: "Este programată o singură sesiune de depunere a dosarelor pentru accesarea banilor comunitari, în iulie 2010. Dacă proiectele depuse nu consumă aceşti bani, se va organiza o a doua sesiune, în luna noiembrie".

O altă posibilitate de finanţare pentru jucătorii din industria de morărit şi panificaţie este accesarea fondurilor europene gestionate de Ministerul Muncii, prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane.

Virgil Pavel a adăugat: "Totodată, există o schemă de ajutor de minimis gestionată de Agenţia pentru IMM-uri, în valoare de maximum 200.000 de euro. Acesti bani sunt ajutor de stat, nu presupun niciun fel de contribuţie din partea beneficiarilor".

Un român consumă, anual, 108-110 kg de pâine

Consumul mediu de pâine pe cap de locuitor, în ţara noastră, este de 108-110 kilograme, în timp ce consumul mediu european este de 78-80 de kg, a declarat, ieri, Mario Iaccarino, directorul Institutului Italian de Comerţ Exterior.

Potrivit lui Iaccarino, italienii consumă circa 29-48 de kilograme de pâine, anual. "Aceaste cifre ne atrag atenţia asupra importanţei aces-tui sector în economia României", a subliniat directorul Institutului Italian de Comerţ Exterior.

Totodată, un român consumă în fiecare an circa 9-10 kilograme de făină de grâu, 11-13 kilograme de făină de porumb, respectiv 2,8 kilograme de paste făinoase. În Europa, consumul mediu de paste făinoase/ per capita este 8 kilograme, iar în Italia, de 26 de kilograme, datorită tradiţiei culinare.

Vicepreşedintele ROMPAN a declarat: " Consider că este un mare potenţial de creştere în această zonă (n.r industria pastelor făinoase), motiv pentru care o să încercăm să promovăm consumul acestui produs".

Potrivit datelor Institutului Italian de Comerţ Exterior, ţara noastră a importat din Italia utilaje pentru industria de panificaţie şi morărit în valoare de 14,2 milioane de euro anul trecut, în scădere cu 41% faţă de anul precedent. Italia este primul furnizor de utilaje pentru România, cu o cotă de 36,1%, pe locurile următoare situându-se Germania (26%), Turcia (5,8%), Republica Cehă(5,4%).

În ultimii cinci ani, Italia a exportat către ţara noastră ultilaje de peste 50 de milioane de euro, destinate sectorului panificaţiei şi morăritului, vârful înregistrându-se în 2006, când exporturile s-au ridicat la circa 14,3 milioane de euro. Exportul total de utilaje italieneşti, la nivel global, destinate acestei industrii, s-au cifrat la circa 400 de milioane de euro în 2009, România fiind a 13-a ţară după valoarea importurilor din Cizmă, la nivel modial, respectiv a 5-a, la nivel european, după Franţa, Spania, Germania, Marea Britanie.

ROMPAN: Evaziune fiscală de 1 miliard de euro în industria cerealieră şi panificaţie

Evaziunea fiscală din industria autohtonă cerealieră şi din panificaţie, precum şi din activitatea de morărit, se ridică la circa 1 miliard de euro, ceea ce reprezintă circa 60-70% din piaţa totală, a declarat, ieri, Virgil Pavel, vicepreşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN).

Această cifră este cu 10-15% mai scăzută decât în 2008, iar estimările ROMPAN pentru 2010 indică o stagnare.

Pentru combaterea pieţei negre, Patronatul a înaintat o serie de măsuri către Preşedinţie, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Agriculturii. Printre acestea se numără reducerea TVA de la 19% la 5%, propunere respinsă însă, precum şi aplicarea taxării inverse, prin care TVA să se încaseze doar de la consumatorul final. Pentru cea de-a doua propunere, ROMPAN încă aşteaptă un răspuns.

Virgil Pavel a declarat: "Considerăm că, în acest fel, tentaţia de a practica evaziunea fiscală ar scădea. Suntem interesaţi să participăm la un dialog cu autorităţile, pentru a găsi soluţiile cele mai bune ca să rezolvăm această problemă".

Piaţa de produse făinoase şi panificaţie s-a cifrat la circa 2 miliarde de euro în 2009, în creştere cu 10-15% faţă de anul precedent. Pentru acest an, reprezentantul ROMPAN se aşteaptă la o stagnare. (Viviani Mirică)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7319
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3448
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2435

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb