Fondurile europene adresate sectorului de panificaţie şi morărit sunt din nou disponibile pentru ţara noastră, după ce, în 2009, nu au mai fost valabile, din cauza unor probleme de legislaţie, a declarat, ieri, Virgil Pavel, vicepreşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), cu ocazia seminarului ce anunţă des-chiderea târgului SIAB International Bake Exhibition, dedicat promovării utilajelor şi a produselor de panificaţie, ce va avea loc la Verrona în perioada 22-26 mai.
Până în 2013, acest sector are la dispoziţie circa 200 de milioane de euro. Pentru 2010, a fost alocată suma de 90 de milioane de euro.
Reprezentantul ROMPAN a precizat: "Este programată o singură sesiune de depunere a dosarelor pentru accesarea banilor comunitari, în iulie 2010. Dacă proiectele depuse nu consumă aceşti bani, se va organiza o a doua sesiune, în luna noiembrie".
O altă posibilitate de finanţare pentru jucătorii din industria de morărit şi panificaţie este accesarea fondurilor europene gestionate de Ministerul Muncii, prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane.
Virgil Pavel a adăugat: "Totodată, există o schemă de ajutor de minimis gestionată de Agenţia pentru IMM-uri, în valoare de maximum 200.000 de euro. Acesti bani sunt ajutor de stat, nu presupun niciun fel de contribuţie din partea beneficiarilor".
• Un român consumă, anual, 108-110 kg de pâine
Consumul mediu de pâine pe cap de locuitor, în ţara noastră, este de 108-110 kilograme, în timp ce consumul mediu european este de 78-80 de kg, a declarat, ieri, Mario Iaccarino, directorul Institutului Italian de Comerţ Exterior.
Potrivit lui Iaccarino, italienii consumă circa 29-48 de kilograme de pâine, anual. "Aceaste cifre ne atrag atenţia asupra importanţei aces-tui sector în economia României", a subliniat directorul Institutului Italian de Comerţ Exterior.
Totodată, un român consumă în fiecare an circa 9-10 kilograme de făină de grâu, 11-13 kilograme de făină de porumb, respectiv 2,8 kilograme de paste făinoase. În Europa, consumul mediu de paste făinoase/ per capita este 8 kilograme, iar în Italia, de 26 de kilograme, datorită tradiţiei culinare.
Vicepreşedintele ROMPAN a declarat: " Consider că este un mare potenţial de creştere în această zonă (n.r industria pastelor făinoase), motiv pentru care o să încercăm să promovăm consumul acestui produs".
Potrivit datelor Institutului Italian de Comerţ Exterior, ţara noastră a importat din Italia utilaje pentru industria de panificaţie şi morărit în valoare de 14,2 milioane de euro anul trecut, în scădere cu 41% faţă de anul precedent. Italia este primul furnizor de utilaje pentru România, cu o cotă de 36,1%, pe locurile următoare situându-se Germania (26%), Turcia (5,8%), Republica Cehă(5,4%).
În ultimii cinci ani, Italia a exportat către ţara noastră ultilaje de peste 50 de milioane de euro, destinate sectorului panificaţiei şi morăritului, vârful înregistrându-se în 2006, când exporturile s-au ridicat la circa 14,3 milioane de euro. Exportul total de utilaje italieneşti, la nivel global, destinate acestei industrii, s-au cifrat la circa 400 de milioane de euro în 2009, România fiind a 13-a ţară după valoarea importurilor din Cizmă, la nivel modial, respectiv a 5-a, la nivel european, după Franţa, Spania, Germania, Marea Britanie.
• ROMPAN: Evaziune fiscală de 1 miliard de euro în industria cerealieră şi panificaţie
Evaziunea fiscală din industria autohtonă cerealieră şi din panificaţie, precum şi din activitatea de morărit, se ridică la circa 1 miliard de euro, ceea ce reprezintă circa 60-70% din piaţa totală, a declarat, ieri, Virgil Pavel, vicepreşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN).
Această cifră este cu 10-15% mai scăzută decât în 2008, iar estimările ROMPAN pentru 2010 indică o stagnare.
Pentru combaterea pieţei negre, Patronatul a înaintat o serie de măsuri către Preşedinţie, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Agriculturii. Printre acestea se numără reducerea TVA de la 19% la 5%, propunere respinsă însă, precum şi aplicarea taxării inverse, prin care TVA să se încaseze doar de la consumatorul final. Pentru cea de-a doua propunere, ROMPAN încă aşteaptă un răspuns.
Virgil Pavel a declarat: "Considerăm că, în acest fel, tentaţia de a practica evaziunea fiscală ar scădea. Suntem interesaţi să participăm la un dialog cu autorităţile, pentru a găsi soluţiile cele mai bune ca să rezolvăm această problemă".
Piaţa de produse făinoase şi panificaţie s-a cifrat la circa 2 miliarde de euro în 2009, în creştere cu 10-15% faţă de anul precedent. Pentru acest an, reprezentantul ROMPAN se aşteaptă la o stagnare. (Viviani Mirică)