Virgil Popescu îl ia la întrebări pe Toma Petcu

A.S.
Ziarul BURSA #Companii / 26 octombrie 2017

Virgil Popescu îl ia la întrebări pe Toma Petcu

Virgil Popescu, vicepreşedintele Comisiei pentru Industrii şi servicii, i-a transmis în această săptămână lui Toma Petcu, actualul ministru al Energiei, cinci întrebări la care aşteaptă răspuns în scris până pe 15 noiembrie.

Într-o primă întrebare, Virgil Popescu spune: "Sunt foarte îngrijorat de situaţia în care se găseşte sectorul energetic din punctul de vedere al dimensiunii sale strategice. În anul 2016, aţi găsit la minister un draft consistent al Strategiei Energetice făcut cu un consultant de prestigiu. Aş dori să vă întreb ce intenţionaţi să faceţi cu acest proiect. Când România va avea o strategie energetică actualizată şi care au fost costurile totale angajate până acum de ministerul energiei în legătură cu procesul de revizuire al strategiei energetice?".

De asemenea, parlamentarul doreşte să afle, în regim de urgenţă, care este situaţia stocurilor la gaze naturale şi cărbune pentru perioada de iarnă, solicitând o situaţie cu stocurile de iarnă constituite anul acesta, dar şi cu nivelul de stocuri din ultimii 5 ani.

Într-o altă întrebare, Virgil Popescu spune: "Pentru a înţelege structura de cost pentru energia electrică, aş dori să vă întreb care este valoarea totală estimată a schemei de sprijin pentru energia regenerabilă propusă în anul 2008. De ce credeţi că ţări ca Ungaria preferă să importe energie regenerabilă subvenţionată de consumatorul român, în loc să îşi dezvolte propriile capacităţi? De ce credeţi că România a investit în energie regenerabilă atunci când costurile tehnologice erau cele mai mari? A fost această politică una bună pentru consumatorii români? Dar pentru mineritul din România? Este pe agenda de lucru a Ministerului Energiei un proiect de lege cu privire la o nouă schemă de sprijin pentru energie regenerabilă?"

Având în vedere discuţiile din spaţiul public cu privire la preţul energiei electrice, Virgil Popescu îi solicită lui Toma Petcu să-i pună urgent la dispoziţie contractele pe care le-au încheiat pentru servicii de consultanţă sau activităţi similare celor de consultanţă companiile aflate sub autoritatea Ministerului Energiei cu cele mai reprezentative firme de domeniu (KPMG, Ernst&Young, Deloitte, PwC, ISPE şi Roland Berger), precum şi cu afiliaţii acestora.

Parlamentarul precizează: "Informaţiile îmi sunt necesare pentru a înţelege structura costurilor din sectorul energetic şi a vedea dacă aceste contracte au avut vreun impact semnificativ pe preţul final plătit de consumatori.

Aş dori să ştiu numele beneficiarului contractului, tipul de servicii prestate, durata de prestare a serviciilor, valoarea contractată şi valoarea platită în cadrul acestor contracte şi a actelor adiţionale aferente. Vă solicit aceste informaţii pentru anii 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 şi 2016, în scris".

Nu în ultimul rând, Virgil Popescu vrea să ştie ce se întâmplă la Electrica. Ziarul BURSA a scris, încă din 16 octombrie, despre interpelarea lui Toma Petcu de către Virgil Popescu cu privire la speţa Electrica. (Întârzierea prostească îi atrage lui Toma Petcu interpelarea în Parlament)

În opinia domnului Virgil Popescu, există o deficienţă tot mai mare în modul în care sunt administrate companiile energetice care se află în portofoliul de activitate al Ministerului Energiei. Domnia sa apreciază că deficienţele sunt cauzate de modul în care sunt făcute numiri de personal, uneori statul exercitându-şi abuziv calitatea de acţionar: "Practic, companiile de energie au fost transformate în active de partid. Toate aceste efecte se vor vedea pe termen mediu şi lung şi vor diminua capacitatea ţării noastre de a reacţiona cu succes în cazul unei crize energetice, cele mai recente efecte au fost văzute prin creşterea preţului energiei electrice".

Cea mai recentă situaţie care mi-a atras atenţia a vizat modul în care se încearcă impunerea unei majorităţi de partid în Consiliul de Administraţie al Societăţii Electrica, susţine deputatul PNL.

În consecinţă, într-o interpelare către Toma Petcu, ministrul Energiei, Virgil Popescu, îi pune câteva întrebări:

"1. Este adevărat că preluarea majorităţii în Bordul Electrica cu oameni de partid este doar un pas în încercarea de subordonare a intereselor societăţii unor interse politice sau o viitoare prezenţă a unei majorităţi de partid în Bordul Electrica este pură întâmplare?

2. Au existat solicitări din partea unor oficiali ai Ministerului Energiei sau ALDE de a influenţa numiri în executivul societăţii Electrica prin promovarea unor CV-uri ale unor persoane fără nicio competenţă?

3. Au fost discuţii ale unor oficiali ai Ministerului Energiei sau ALDE cu executivi ai societăţii Electrica în privinţa achiziţionării, cu prioritate, a unor certificate verzi de la anumite firme?

4. De ce nu s-au făcut propuneri de membri în Consiliul de Administraţie al Electrica în termenul legal pe care toţi acţionarii l-au avut (10 octombrie 2017, ora 10.00), aşa cum este prevăzut în convocatorul comunicat la Bursa de Valori Bucureşti?

5. Au fost făcute presiuni asupra unor oficiali Electrica de acceptare a candidaturilor depuse după data legală ?

6. Au fost făcute presiuni pentru schimbarea firmei de avocaţi RTPR Allen & Overy pentru că opinia juridică a acesteia a fost nefavorabilă acceptării candidaturilor depuse după ora comunicată?

7. Ce îi recomandă pe domnii Gicu Iorga şi Ciprian Iacob pentru a fi membri în Bordul Electrica? Mă refer la altă competenţă în afară de cea de membru de partid?"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb