Singura soluţie pentru rezolvarea problemei termoficării în Bucureşti este ca Primăria să pornească un program intensiv de înlocuire a tuturor ţevilor RADET, pentru care să aloce sume uriaşe, şi să folosească mai puţini bani pentru plantarea de panseluţe sau organizarea de concerte, a declarat ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, informează Agerpres.ro.
El a fost întrebat care ar fi soluţia optimă pentru a rezolva problema termoficării în Bucureşti, în opinia sa.
Popescu a precizat: "E complicat să vă spun eu ce ar trebui să facă o primărie sau o unitate administrativ-teritorială. Investiţii în reţeaua de termoficare e clar că trebuie făcute, altfel degeaba dăm noi, ministerul, sau vin alţi investitori şi fac unităţi de producere în cogenerare, pentru că agentul termic se va duce prin aceleaşi ţevi şi se va pierde prin aceleaşi găuri''.
Ministrul a specificat că singura soluţie este un program de reabilitare a reţelei termice, cu bani cât mai mulţi, într-un timp foarte scurt.
"Dacă primăria nu înţelege că trebuie să pornească, la modul foarte serios, un program de reabilitare a reţelelor termice, degeaba. Dar nu au altă soluţie decât să le reabiliteze, să aloce cât mai mulţi bani într-un timp cât mai scurt şi nu cârpeli în iarnă, când rămân oamenii fără căldură. Trebuie înlocuite cu totul şi trebuie început din primăvară un program, astfel că în toamnă să avem cât mai mult înlocuit. Şi tot aşa, până finalizează. E vorba de foarte mulţi bani, dar poate că mai puţine panseluţe, mai puţine concerte, mai puţini bani aruncaţi pe vouchere de biciclete şi pe alte lucruri şi mai mult pe reabilitarea acestei reţele, pentru că nu este altă soluţie. Orice primar care vine trebuie să se gândească la asta. Din păcate, doamna primar Firea nu s-a gândit în perioada mandatului să aloce foarte mulţi bani pentru reabilitarea reţelei şi, uite, RADET a ajuns şi în faliment, încearcă preluarea cu Termoenergetica", a susţinut ministrul.
El a declarat că există riscul ca şi Termoenergetica să aibă aceeaşi soartă ca RADET, adică insolvenţa şi, în final, falimentul.
"Termoenergetica nu are bani, degeaba a capitalizat pe hârtie cu 670 de milioane Consiliul General, că banii nu există. Nu vreau să mă gândesc că ajungem cu Termoenergetica în aceeaşi situaţie ca şi cu RADET. Termoenergetica nu va rezista atât pentru că nu are absolut niciun capital, nu are nimic, încă, dar fără reabilitarea reţelei nu va exista confort termic în Bucureşti. Toţi bucureştenii, tot Consiliul, toată primăria trebuie să conştientizeze, toate primăriile de sector trebuie să gândească acest program de reabilitare. Primăriile de sector să pună presiune pe Primăria mare", a adăugat Popescu.
Întrebat dacă o soluţie ar putea fi creşterea tarifului plătit de consumatori, în condiţiile în care populaţia plăteşte doar o treime din costul efectiv al energiei termice, restul fiind subvenţii din bugetul local, ministrul a arătat că bani există, însă au fost greşit direcţionaţi în alte părţi.
El a arătat că Primăria nu ar fi putut prelua Elcen la modul gratuit, aşa cum ar fi dorit.
Întrebat dacă există câştigători în urma acestei situaţii, el a afirmat că, în opinia sa, toată lumea are de pierdut, mai ales bucureştenii, potrivit sursei citate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2019, 19:31)
Cred ca toti primarii mun. Bucuresti ar trebui sa publice ce investitii s-au facut pentru termoficare in timpul lor si apoi sa se faca aprecieri la unul sau la altul