Edata, companie orientata spre furnizarea de solutii de business process management, a creat si va sustine Virtual Research Cluster, o structura virtuala, non-profit, orientata spre atragerea de resurse umane, cu preocupare sustinuta in domeniul cercetarii, la nivel national si international.
"Pentru a face fata provocarilor generate de fenomenul globalizarii precum si conditiilor specifice economiei bazate pe cunoastere, cautam permanent solutii de crestere a competitivitatii, prin know-how", declara Cornel Vintila, General Manager Edata. "Acest Cluster este o solutie care poate ajuta la structurarea resurselor umane de certa valoare - autohtone si internationale, in echipe interdisciplinare. Benefiiciile manageriale si tehnologice pe care le propune Edata cercetatorilor interesati pot favoriza munca de cercetare intr-un mediu colaborativ, pot produce know-how, "made in Romania" si pot ajuta firmele romanesti sa devina competitive. Constatand disfunctionalitatile din cercetarea romaneasca, Cluster-ul poate construi o legatura fireasca intre mediul academic, cel universitar si mediul de afaceri, legatura proiectata sa functioneze pe principii economice. Pentru Edata marele beneficiu va fi unul educational, deoarece membrii echipei noastre au acum posibilitatea de a lucra in proiecte, alaturi de cercetatori valorosi."
Pe 25 iunie, la Hotelul Golden Tulip din Bucuresti, a avut loc prima intalnire a initiatorilor si a membrilor activi, persoane cunoscute pentru experienta si competentele validate in plan national si international, dintre care amintim: prof.dr. Ion Zmeureanu, Decan al Facultatii de Cibernetica si Informatica Economica din cadrul ASE; prof. dr. Gabriel Pripoae, Sef al Catedrei de Geometrie din cadrul Facultatii de Matematica a Universitatii Bucuresti; prof. dr. Ivan Ion, din cadrul Catedrei de Informatica economica a ASE; prof. dr. Ion Vaduva, cunoscut profesor de matematica, implicat de-a lungul timpului in proiecte de cercetare diverse; conf. dr. ing Monica Dragoi, de la Facultatea de Automatizari din cadrul Politehnicii Bucuresti, care indeplineste si functia de secretar stiintific al Cluster-ului; dr. Ing. Gheorghe Rusu, presedinte ARIES, cunoscut om de afaceri din domeniul IT&C; dr. ec. Gabriel Zoicas, director economic Griro SA, implicat in numeroase proiecte de cercetare; drd. Vasile Deac, sociolog implicat de asemenea in proiecte de cercetare, in judetul Mehedinti.
Cu ocazia intalnirii informale, s-a prezentat conceptul Virtual Research Cluster, au fost trecuti in revista membrii, structura organizationala, obiectivele propuse si resursele financiare disponibile, Edata asigurand, pentru inceput, un buget de aproximativ 500 000 RON rezultat din alte proiecte de cercetare in care compania este implicata. Experienta Edata, infrastructura tehnologica de ultima ora si competentele proprii sunt puse la dispozitia VRC, care se doreste sa devina o alianta la nivel international. Selectia membrilor se realizeaza pe criterii valorice, creandu-se astfel premise pentru dezvoltarea unui mediu de cercetare la nivel inalt, bazat pe creativitate.
"In cadrul Virtual Research Cluster exista si alti membri activi, care nu au putut participa la aceasta intalnire, persoane care, prin competentele lor, permit abordarea unor tematici interdisciplinare complexe si vor contribui la cresterea eligibilitatii proiectelor propuse in competitii autohtone si europene", precizeaza conf. dr. ing Monica Dragoi, Secretarul Stiintific al VRC.