Alexandru Vişinescu, fostul comandant al închisorii comuniste din Râmnicu Sărat, va fi audiat astăzi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), fiind acuzat de genocid, într-un dosar deschis după o plângere a Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), transmit surse din presă.
Vişinescu a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat în perioada 1956-1963. Printre victimele de care este acuzat, se numără Ion Mihalache, preşedintele Partidului Naţional-Ţărănesc din perioada interbelică. Alexandru Vişinescu este primul dintre foştii comunişti din sistemul penitenciar pentru care s-a început ancheta, la peste 60 de ani de la comiterea faptelor.
Potrivit procurorilor, între 1956 şi 1963 (când a fost desfiinţată închisoarea), Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant, "a supus colectivitatea reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în Penitenciarul Râmnicu Sărat la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora, prin acţiuni ce depăşesc cadrul legal (lipsa medicamentelor şi a îngrijirii medicale, refuzul de a acorda asistenţă adecvată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele-penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv deţinuţilor, condiţii de detenţie inumane, rele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi)".
Pe 3 septembrie 2013, a fost începută urmărirea penală împotriva lui Vişinescu sub acuzaţia de genocid.