Viticultorii nu vor putea accesa banii pentru promovarea vinurilor din campania 2008/2009

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 29 aprilie 2009

Viticultorii români nu vor putea accesa suma de 425.000 euro pentru promovarea vinurilor din campania viticolă 2008/2009 în ţări terţe, din cauza întârzierilor la elaborarea caietului de sarcini şi a condiţiilor dificile impuse de bănci, au declarat reprezentanţii MAPDR şi APEV.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei politici de piaţă în horticultură şi industrie alimentară din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), citaţi de NewsIn, viticultorii nu vor mai putea depune programe de promovare a vinurilor în ţări terţe, unul dintre motive fiind acela că, până în prezent, nu a fost finalizat caietul de sarcini ce trebuia realizat în grupul de lucru al ministerului, împreună cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

"Împreună cu asociaţiile profesionale din sector şi cu APIA trebuia elaborat caietul de sarcini cât mai repede pentru a putea fi demarate proiectele. Sperăm să fie gata în următoarele zile, dar ei nu vor mai putea depune programe pentru a primi banii aferenţi promovării culturilor de vin din campania 2008/2009. Acesta va fi util pentru banii ce vor dori să-i acceseze în campaniile următoare", explică reprezentanţii MAPDR.

Pe de altă parte, directorul executiv al Asociaţiei Exportatorilor şi Producătorilor de Vinuri din România (APEV), Ioan Ştefan, explică faptul că Ministerul Agriculturii şi APIA, pentru a ajuta viticultorii, ar fi trebuit să finalizeze caietul de sarcini şi să îl publice pe site-uri, cu cel puţin o lună înainte de expirarea termenului pentru depunerea proiectelor.

Potrivit MAPDR, plafonul alocat României pentru măsura de acordare a sprijinului financiar în vederea promovării vinurilor pe pieţele ţărilor terţe din acest an este de 425.000 de euro, iar dacă nu se depun proiecte în această sesiune, suma poate fi alocată până în data de 30 iunie altor măsuri precum reconversia, asigurarea plantaţiilor. Sumele nu se reportează de la un an la altul, putând fi realocate doar în cadrul aceluiaşi an.

În plus, directorul executiv al Asociaţiei Exportatorilor şi Producătorilor de Vinuri din România a adăugat că o altă problemă a viticultorilor în accesarea banilor pentru promovare sunt condiţiile dificile impuse de bănci pentru acordarea garanţiilor necesare.

Ordinul 218/2009 privind condiţiile de acordare a sprijinului financiar în vederea promovării vinurilor pe pieţele ţărilor terţe arată că încheierea contractului de punere în aplicare a programului de promovare este condiţionată de constituirea în favoarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, de către solicitant, a unei garanţii bancare de bună execuţie în cuantum de 5% din valoarea totală a sprijinului comunitar şi naţional. De asemenea, pentru acordarea plăţii în avans, după semnarea contractului, este necesară constituirea unei garanţii bancare de 110% din suma a cărei plată se cere în avans. "Este drept că pentru noi marea dificultate este să depunem această garanţie bancară de bună execuţie în cuantum de 5% din valoarea totală a sprijinului financiar comunitar şi naţional. Este o aberaţie pentru că noi nu punem programul în aplicare imediat, deci dacă ar fi fost bine să se ceară doar pe unul din ani, nu pe cei trei ani, iar noi nu am fost de acord cu aceasta. Această scrisoare de garanţie ce trebuie depusă reprezintă o sumă enormă, iar noi nu avem această posibilitate. În plus, băncile nu acceptă garanţii colaterale. De exemplu, ar putea accepta ca firmele care participă în proiect să depună scrisori de garanţie bancară", a mai spus Ioan Ştefan.

Ordinul 218/2009 arată că data-limită pentru depunerea propunerilor de programe de promovare a vinurilor pe pieţele ţărilor terţe aferente campaniei viticole 2008/2009 este 30 aprilie, iar pentru campaniile următoare este 6 august 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb