Vladimir Putin afirmă că 40% din comerţul Rusiei are loc în ruble

S.B.
Internaţional / 8 iunie

Vladimir Putin afirmă că 40% din comerţul Rusiei are loc în ruble

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că aproape 40% din cifra de afaceri comercială a ţării este acum în ruble, deoarece ponderea în dolari, euro şi alte valute occidentale "neprietenoase" a scăzut, informează news.ro.

Vorbind la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg (SPIEF), Putin a spus că ţările "prietenoase cu Rusia" sunt cele care merită o atenţie specială, deoarece vor defini viitorul economiei globale, "şi reprezintă deja trei sferturi din volumul comerţului."

El a adăugat că Rusia va căuta să mărească ponderea decontărilor efectuate în monedele ţărilor BRICS, făcând referire la o coaliţie economică a pieţelor emergente care include Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.

Putin a spus că plăţile pentru exporturile ruseşti în "aşa-numitele monede toxice ale statelor neprietenoase" s-au înjumătăţit în ultimul an.

"Prin aceasta, ponderea rublei în operaţiunile de import şi export este în creştere, ajungând acum la aproape 40%", a spus Putin, potrivit unei traduceri.

Rapoartele sugerează că aceasta este în creştere faţă de aproximativ 30% în urmă cu un an şi mai mare decât cea de 15% din anii dinainte de război.

Preşedintele Rusiei a detaliat planurile pentru o revizuire majoră a pieţei financiare interne a ţării, inclusiv planuri de dublare a valorii pieţei bursiere din Rusia până la sfârşitul deceniului, reducerea importurilor şi stimularea investiţiilor în active fixe.

Comentariile sale vin în timp ce Kremlinul foloseşte SPIEF pentru a instaura noi relaţii cu ţări din Asia, America Latină şi Africa.

Occidentul a încercat să deconecteze economia Rusiei de 2.000 de miliarde de dolari, ca răspuns la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova, în februarie 2022. Cu toate acestea, economia Rusiei este aşteptată să crească mai repede decât toate economiile avansate în acest an, în ciuda mai multor runde de sancţiuni internaţionale.

În raportul World Economic Outlook din aprilie, Fondul Monetar Internaţional a declarat că se aşteaptă ca economia Rusiei să crească cu 3,2% în 2024, depăşind rata de creştere estimată de 2,7% a SUA (2,7%).

Se estimează că Germania, Franţa şi Regatul Unit vor înregistra expansiuni economice şi mai mici, de mai puţin de 1%.

Rusia spune că sancţiunile occidentale asupra industriilor sale critice au făcut-o mai autosuficientă şi că consumul privat şi investiţiile interne rămân rezistente.

Exporturile de petrol şi mărfuri în curs de desfăşurare către India şi China, precum şi presupusa evaziune a sancţiunilor şi preţurile ridicate ale petrolului, au permis Moscovei să menţină venituri solide din exportul de petrol.

Luptele s-au intensificat în Ucraina de când Rusia şi-a lansat invazia în urmă cu peste doi ani, forţele Moscovei asigurând progrese tactice în nordul şi nord-estul Ucrainei în ultimele săptămâni.

Liderii occidentali au marcat joi cea de-a 80-a aniversare a Zilei Z lansând un apel pentru sprijinul continuu al Ucrainei.

La ceremonia internaţională de comemorare a Zilei Z, preşedintele american Joe Biden a spus că este "pur şi simplu de neconceput" să se închine în faţa agresiunii Rusiei, promiţând că nu va înceta sprijinul SUA pentru ţara din estul Europei.

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a alăturat lui Biden pentru a lăuda forţelor ucrainene pentru curajul lor în lupta lor împotriva forţelor ruse, adăugând: "Suntem aici şi nu ne vom da înapoi".

Preşedintele ucrainean Volodimyr Zelenski, care a fost prezent şi la ceremonia de pe plaja Omaha, a declarat pe reţelele de socializare că evenimentul a servit ca o amintire "a curajului şi determinării demonstrate în căutarea libertăţii şi democraţiei".

"Aliaţii au apărat atunci libertatea Europei, iar ucrainenii o fac acum. Unitatea a predominat atunci şi adevărata unitate poate prevala astăzi", a adăugat Zelenski.

La începutul săptămânii, Putin a spus că Rusia ar putea începe să furnizeze arme cu rază lungă de acţiune unor actori nespecificaţi, pentru lovituri împotriva Occidentului, ca răspuns la ridicarea unor restricţii occidentale privind utilizarea armelor de către Ucraina pentru a lovi ţinte militare în interiorul Rusiei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Putin nici nu ști cat de mic începi să fi! Și comerțul tău la fel.

    1. Dacă n ai fi analfabet, chiar te-as crede!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb