Vladimir Putin vrea ca Organizaţia Cooperării de la Shanghai să se impună în dosarul afgan

S.B.
Internaţional / 17 septembrie 2021

Vladimir Putin vrea ca Organizaţia Cooperării de la Shanghai să se impună în dosarul afgan

Organizaţia Cooperării de la Shanghai (OCS), condusă de Moscova şi Beijing, este necesar să se impună ca un partener al talibanilor, pentru ca aceştia să-şi respecte promisiunile în lupta împotriva "terorismului", îndeamnă vineri preşedintele rus Vladimir Putin, informează news.ro.

OCS - din care fac parte India, China, Rusia şi o serie de ţări din Asia Centrală - vrea să fie la fel de influentă ca Statele Unite, în pofida faptului că are o acţiune concretă limitată.

"Este importantă o mobilizare a potenţialului organizaţiei, în vederea facilitării unui dialog interafgan care să includă şi totodată în vederea unei blocări a terorismului, traficului de droguri şi extremismului religios provenind din această ţară", a subliniat Putin, care participa video la summitul OCS, la Duşanbe, capitala Tadjikistanului.

"Talibanii controlează, practic, întregul teritoriu al Afganistanului şi este necesară o stimulare a noilor autorităţi afgane pentru ca ele să-şi respecte promisiunile", a adăugat el, citându-le angajamentul de a "stabili pacea, a normaliza viaţa publică şi a garanta securitatea tuturor"..

Liderul chinez Xi Jinping, care a participat la summit tot video, l-a susţinut pe Putin, îndemnând la "încurajarea Afganistanului să implementeze un cadru politic clar şi care să includă", "să lupte hotărât împotriva oricărei forme de terorism" şi să trăiască în pace cu vecinii.

China are o frontieră de 76 de kilometri lungime cu Afganistanul.

Preşedintele tadjik Emomali Rakhmon a îndemnat, în cadrul summitului, la înfiinţarea unei "centuri de securitate fiabile în jurul Afganistanului", care să împiedice expansiunea "grupărilor teroriste".

Tadjikistanul are o frontieră de 1.357 de kilometri lungime cu Afganistanul.

La rândul său, premierul pakistanez Imran Khan a elogiat o "rară oportunitate de a pune capăt celor 40 de ani de război în Afganistan", şi i-a îndemnat pe talibani să asigure prezenţa tuturor grupurilor etnice în Guvern.

Iranul - a cărui aderare viitoare la OCS a fost aprobată vineri în cadrul summitului de la Duşanbe - a anunat, la rândul său că va găzdui în octombrie o reuniune internaţională cvadripartită - între Rusia, Iran, China şi Pakistan - privind Afganistanul.

Rusia consideră mişcarea talibană drept teroristă, însă dialogheză cu aceasta de ani de zile.

Moscova s-a arătat reconciliantă după ce talibani au preluat puterea în Afganistan şi după ce aceştia au promis să nu lase organizaţii "teroriste" să se stabilească în ţară, să nu-şi atace vecinii, mai ales ţările din Asia Centrală aliate cu Rusia, şi să oprească traficul de heroină şi opiu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Oare de ce amnezia asta privind invadarea Afganistanului din 1979 de catre fosta URSS/CCCP ?(???? ????????? ??????????????? ? ????????? is a Russian abbreviation for the Soviet Union or Union of Soviet Socialist Republics (USSR), in which ????)) ;Afganistanul la momentul invaziei se numea Partidul Democratic al Poporului (comunisti ce au ajuns la putere in urma unei lovituri de stat la 27 aprilie 1978, ce a "terminat democratia"": in speta comunistii au dat ""shut down"" definitiv pt Republica Democratică Afganistan dupa care au primit ""intariri ""prin invazia ruseasca ?)

    " În ultimele zile ale anului 1979, U.R.S.S. invadează Emiratul; președintele Hafizullah Amin este ucis, iar puterea este încredințată lui Babrak Karmal. Invazia declanșează un lung și sângeros război civil (1979-1990), în cursul căruia aproape șase milioane de afgani s-au refugiat în Pakistan și Iran. La 4 mai 1986, Babrak Karmal este înlăturat, puterea fiind preluată de Mohammad Najibullah; guvernul sovietic, apreciind ca o greșeală invazia, semnează cu S.U.A. la 14 aprilie 1988 un acord, mediat de O.N.U., privind retragerea trupelor sovietice din Afganistan, operațiune încheiată la 15 februarie 1989""

    sa intelegem ca tragedia umanitara a "produs teroristi " si misogini la cel mai inalt nivel ca urmare a unor erori recunoscute de ""invadatori"" ce acum se aliaza ca pacificatori din cauza ca se simt amenintati ei ""comunisti autentici""de catre ""islamisti autentici "" sau asistam la nasterea unui comunism cu fata sau barba islamica unde toate femeile au drepturi egale ca sclave sau ""roabe "" iar viata lor depinde de ""inteligenta pe care le-o da barba ""?...apropos de "" ïnteligentia non facit barba " cum se preda candva in manualele de latina ce acum probabil sunt cenzurate si s-a inlocuit in toate mediile cu ""Barba non facit philosophum"" probabil sa nu se simta neandertalienii discriminati din cauza lipsei de intelgenta sau de capacitati filosofice (iubirea de intelepciune). 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb