Rusia a adoptat astăzi o nouă doctrină de politică externă, în care califică Occidentul drept o "ameninţare existenţială" a cărui "dominaţie" Moscova trebuie să o combată, descriindu-se pe sine în acelaşi timp drept o "civilizaţie" apărătoare a rusofonilor, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Noua doctrină - publicată astăzi pe website-ul Kremlinului - confirmă profunda ruptură care există între Moscova şi ţările occidentale după lansarea ofensivei ruse în Ucraina. Occidentul şi mai ales SUA sunt prezentate ca fiind la originea "ameninţărilor existenţiale" pentru Moscova pe fondul crizei diplomatice legate de conflictul în Ucraina.
Într-un document de peste 40 de pagini, care aminteşte prin conţinutul şi limbajul său perioada confruntării dintre URSS şi America în secolul trecut, Rusia se erijează în bastion al lumii rusofone în faţa occidentalilor acuzaţi că vor "să o slăbească prin toate mijloacele".
Potrivit şefului diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, noul document relevă "natura existenţială a ameninţărilor create prin acţiunile ţărilor neprietenoase", calificând SUA drept "instigator principal şi dirijor al liniei antiruse".
Noua doctrină a politicii externe ruse se bazează pe principiul că "măsurile antiruseşti luate de ţările neprietenoase vor fi combătute constant, cu severitate dacă va fi necesar", a adăugat el. Referindu-se la aliaţi, China şi India sunt desemnate ca parteneri-cheie ai Moscovei. Se aşteaptă ca relaţiile cu Africa şi America Latină să se dezvolte de asemenea.
"Aprofundarea globală a legăturilor şi a coordonării cu centrele mondiale ale puterii şi dezvoltarea relaţiilor cu prieteni suverani de pe continentul euroasiatic capătă o importanţă specială", se subliniază în documentul prezentat de ministrul rus de externe Serghei Lavrov vineri, într-o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei.
În cursul acestei reuniuni, preşedintele Vladimir Putin a justificat aceste schimbări prin "bulversările produse pe scena internaţională", care obligă Rusia "să-şi adapteze documentele de planificare strategică".
"În general, politica Occidentului care urmăreşte să slăbească Rusia prin toate mijloacele este caracterizată ca un război hibrid de tip nou", a adăugat Serghei Lavrov, în imaginile de la această reuniune transmise în direct de televiziunile de stat.
Noul concept prezintă modul în care Moscova ar putea să ia "măsuri simetrice şi asimetrice ca răspuns la acţiunile neprietenoase împotriva Rusiei", a afirmat Lavrov, citat de Reuters.
Documentul, un ghid de facto pentru diplomaţii ruşi, desemnează SUA ca principala ameninţare pentru stabilitatea internaţională şi conducătorul unei "linii antiruseşti", dar afirmă de asemenea că Moscova urmăreşte "coexistenţa paşnică" şi un "echilibru de interese" cu Washingtonul.
În document se arată că Rusia trebuie să-şi menţină "stabilitatea strategică" cu SUA, referindu-se la capacităţile nucleare ale celor două ţări, în pofida suspendării, în februarie, a tratatului New START, ultimul pact privind controlul armelor nucleare rămas între cele două părţi.
În timp ce Vladimir Putin se prezintă drept campion al "valorilor tradiţionale" ale Bisericii Ortodoxe în faţa unui Occident prezentat ca decadent, noua doctrină vizează şi domeniul moral. Trebuie "neutralizate tendinţele de a impune principii ideologice pseudo-umaniste şi neoliberale, care conduc la pierderea spiritualităţii tradiţionale şi a principiilor morale", se poate citi de asemenea în document.
Doctrina politicii externe defineşte priorităţile pe care ţările şi le stabilesc în probleme internaţionale, precum şi modul în care statele percep relaţiile lor cu lumea.
"Rusia înţelege să acorde o atenţie prioritară eliminării vestigiilor dominaţiei SUA şi a altor state ostile în problemele mondiale", se menţionează în documentul care înlocuieşte o versiune datând din 2016, potrivit AFP.
Washingtonul şi aliaţii săi au instituit sancţiuni grele economice împotriva Moscovei, care le acuză în schimb că poartă un război prin procură în Ucraina, livrând în special arme Kievului.
În acest context de izolare în Occident, Rusia caută să se apropie din punct de vedere economic şi diplomatic de Asia, în special de China, o prioritate vitală care se reflectă în noua doctrină.
Putin şi-a afişat complicitatea cu omologul său chinez Xi Jinping în cursul recentei vizite a acestuia la Moscova în luna martie, lăudând "natura specială" a relaţiilor între ţările lor, care par totuşi din ce în ce mai dezechilibrate în favoarea Beijingului, în timp ce dependenţa Moscovei creşte, comentează AFP.
Noua doctrină rusă acordă de asemenea un loc important relaţiilor cu ţările africane, în timp ce Moscova îşi întăreşte prezenţa în Africa, în special prin intermediul grupului paramilitar Wagner.
Ca un ecou la conflictul în Ucraina, unde Moscova afirmă că vrea să împiedice abuzuri împotriva populaţiei rusofone, noul document prezintă Rusia drept o "civilizaţie" care raliază popoarele ce constituie "lumea rusă".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2023, 19:44)
NU ESTE O NOUTATE ! FOARTE BINE ! SPRE BINELE LUMII 1 ...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2023, 20:09)
NU ESTE O NOUTATE ! CE STIAU DOAR ESTICII ACUM A AFLAT TOATA LUMEA! E FOARTE BINE ! SPRE BINELE LUMII 1 ...
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de antonim în data de 01.04.2023, 09:12)
Autoizolarea Sovietului nu poate fi decât foarte bună.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2023, 20:12)
Va fi un proces dureros,
mai ales ptr. Europa (economic+social)
2.1. Titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Protaru în data de 31.03.2023, 21:05)
Cum zicea propaganda pandemica? "Va fi mai rau inainte sa fie mai bine". Lozinca asta poate fi folosita si pentru razboi.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Bazil în data de 31.03.2023, 21:54)
Va fi un proces dureros pt. Rusia, care se va prabushi economic, apoi...cine shtie. Vladimir Putin e un cadavru viu. Deja putrezeshte.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de antonim în data de 01.04.2023, 09:16)
Rusnacii n-au reușit să treacă Niprul. Europa i-a curățat pe ruși de bani în 2014, în 2022 a distrus economia sovietică, mai departe e formalitate. Rusia se desființează, va ajunge triburi. :)))
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2023, 12:02)
...conduse de cate un han... :)))
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de antonim în data de 01.04.2023, 16:23)
PatrușevHan
3. Nu e rău...
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2023, 20:42)
Poate ne scapă și de clica corupta care căpușează România !!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2023, 20:58)
sunt mai corupti si mai mari hoti in rusia ca la noi
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2023, 21:09)
MORI MULȚUMIT . PACE ȚIE, PĂCĂTOSULE !
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2023, 05:18)
esti nebun, la Balaceanca cu tine
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de antonim în data de 01.04.2023, 15:06)
Mafia sovietică își bate joc de viitorul Rusiei și alocă veniturile din resursele poporului rus pentru carnea de tun trimisă în Ucraina.
Ăștia ne-au scăpat de corupție în anii 50 când au ucis intelectualitatea și au furat tot din România.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2023, 23:21)
Bravo Putin. Bravo Rusia. Cum o tara misca ceva cum hienele din SUA, UE, UK si Canada le aplicau sanctiuni ca asa vor muschiul lor. Niste ticalosi. 33 de ani de furaciune si jaf in Romania facut de UE, SUA si UK.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2023, 07:07)
multe detalii, pari profesionist, cine stie, stie
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2023, 05:02)
Ridică-te, Yuane! Surprins de îngheț, verdele Dolarului pălește rapid
DE ADRIAN PĂTRUȘCĂ
Ritmul în care Moneda Americană este scoasă de pe Piața Mondială de abilitatea cu care acționează chinezii ar trebui să dea frisoane la Washington.
Brazilia și China au convenit să renunțe la Dolar, urmând ca toate tranzacțiile comerciale dintre ele să se desfășoare în propriile devize: yuanul și realul.
Acordul reprezintă o lovitură economică grea pentru Washington. China este principalul rival economic al Statelor Unite, iar Brazilia cea mai importantă economie din America Latină.
Valoarea schimburilor comerciale dintre cele două țări se ridică la 150 de miliarde de dolari anual.
Dar și mai spectaculoasă este lovitura POLITICĂ pe care o dă China.
Regimul de la Beijing a profitat cu abilitate de Războiul din Ucraina și de nesăbuința occidentală.
Sancțiunile economice dictate de SUA au aruncat practic Rusia în brațele Chinei.
Ocolirea sancțiunilor obliga Moscova să își restrângă la minimum utilizarea Dolarului.
Pentru aceasta, avea însă nevoie de parteneri economici puternici. China s-a oferit imediat.
Era o ocazie de nerefuzat pentru Beijing, care visa de multă vreme la o lume multipolară.
Pe de altă parte, confiscarea sau înghețarea abuzivă a fondurilor Rusiei, din ordinul SUA, fără nici un fel de hotărâre judecătorească, a speriat multe țări.
Le-a dat de gândit că pot deveni și ele oricând victimele unei astfel de Piraterii.
Imboldul spre Dedolarizare și-a luat avânt în toată lumea.
China a încheiat rapid acorduri bilaterale cu Pakistanul și Arabia Saudită, pentru a exclude dolarul în relațiile dintre ele. Pregătește și altele.
Dar acordul cu Brazilia este unul cu o greutate și simbolistică aparte: China dovedește că este capabilă să își întindă tentaculele economice până în America Latină.
În coasta Statelor Unite. Într-un fief al Dolarului, care până ieri părea inexpugnabil.
Rusia se mișcă și ea foarte rapid.
După ce a realizat inimaginabilul – obligând țările UE să îi cumpere gazele în Ruble –, după ce a încheiat o serie de contracte bilaterale cu economii importante, precum Turcia (țară NATO!), Pakistanul sau Iran, pentru a renunța (fie și parțial) la Dolar, Rusia a dat lovitura la sfârșitul anului trecut: un acord cu India!
Cele două țări s-au înțeles să renunțe la Dolar în schimburile bilaterale.
India este al doilea cumpărător de petrol și gaze din Rusia după China și o economie în plină dezvoltare, cu un potențial uriaș.
Însă adevărata, colosala lovitură, se pritocește în culise: aplanarea diferendelor politice și teritoriale dintre China și India, cu medierea Rusiei.
Un bloc eurasiatic China-India-Rusia, care să excludă total Dolarul din relațiile lor economice, ar reprezenta o bombă cu ceas pentru Trezoreria SUA.
În condițiile în care și așa Dolarul gâfâie și se poticnește sub apăsarea inflației și a datoriei astronomice a Statelor Unite.
Apariția și înmulțirea alternativelor la Dolar va accelera tendința de renunțare la moneda americană.
Dedolarizarea este ca un bulgăre de zăpadă care, odată pornit la vale, nu mai poate fi oprit. Se transformă în avalanșă.
Înghețul a surprins Dolarul nepregătit, slăbit și bolnav. Verdele lui pălește rapid.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de antonim în data de 01.04.2023, 09:18)
Patrușcă are treabă cu economia cam cât tine.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2023, 05:07)
e plim de rusnaci imputiti pe aici,daca ar trai cativa ani in mama RUSIA,cand sar intoarce in romania ar zice cas pe alta planeta ,asa le vine usor sa laude mizeria aia de clasa politica ruseasca stand aici unde de bine de rau ,au toate drepurile stabilite prin constitutie nu te salta nimeni de pe strada ca teai uitat srtamb la un afis cu putin dar ce vrei stand la caldurica tie usor sai lauzi pe aia care asi tin poporul in frig si foame,ati uitat parlitilor cum era inainte de 90
6.1. Alternativa (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de Ema în data de 01.04.2023, 07:56)
Ai dreptatea ta; dar ai uitat sa spui de droguri, nivelul învățământului, si o minoritate de care si la Poliție le e frica si altele. Și de achitarea datoriei externe.
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2023, 16:16)
Minti in toate propozitiile prost si agramat scrise. Asa te invata la Kiev?
6.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.2)
(mesaj trimis de antonim în data de 01.04.2023, 16:22)
Zice și el cum poate. Deci, de ce nu emigrezi în Rassia? Sunt mici șansele ca să mai fii fericit în Occidentul decadent. :)))
7. Vestul e intr-adevar
(mesaj trimis de cristi în data de 01.04.2023, 06:22)
Un pericol ptr mujicul de rand, defavorizat mintal.
Ptr mafiotii oligarhi, ptr copiii politicienilor rusi in frunte cu Putin, Vestul e o binecuvantare.
Ideea e simpla. Nu orice rusnac prostovan are dreptul sa fie "otravit" de cultura si civilizatia occidentala. Doar potentatii mafioti, ei sunt imuni.
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2023, 14:11)
Ar fi un lucru bun, dar nu cred ca va avea puterea sa il indeplineasca!
In ultimii zeci de ani Occidentul si statele coloniale invatate sa traiasca din resursele altor tari, UK, Franta etc au atacat tari pentru a le lua resursele, Iraq (Petrol contra hrana), Siria, Afganistan, tari bofate din Africa etc
Motivele prezentate de propaganda au fost doar minciuni sfruntate, scopul fiind jefuirea acelor teritorii.
Ce a cautat Romania in Iraq? Ne-au agresat cu ceva? NU! Din contra, au fost natiuni prietenoase, cu care s-au facut schimburi comerciale.
Ce cauta Romania in Sahel?
Din pacate facem parte dintr-o alianta toxica si agresoare si suntem implicati fara a avea nici un beneficiu!
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de antonim în data de 01.04.2023, 15:08)
Vom fi obligați să participăm la menținerea păcii în vestul Rusiei. :)))
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2023, 16:04)
ok, Brazilia, ok China! Ce inseamna un cap bine facut!
9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de antonim în data de 01.04.2023, 16:07)
Brazilia e concurența Rusiei pe resurse, vor livra multă treabă. :)))
Chine e muertes fără piețe serioase.
Săracii planetei rup stilul. :))))