VOCI Expertul în optimizări fiscale Biriş şi săracul-bogat

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Companii / 5 ianuarie 2016

Expertul în optimizări fiscale Biriş şi săracul-bogat

Proaspăt secretar de stat la Finanţe, fost consultant fiscal, Gabriel Biriş susţine taxarea din oficiu a săracului suspectat că îşi camuflează averile.

Acesta a declarat duminică pentru Republica.ro: "Cum poţi să zici «am trăit fără nici un venit» timp de şase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăieşti şase luni fără să câştigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câştigat, ci de faptul că nu ai declarat? Şi atunci pentru persoanele care timp de şase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate".

Cu alte cuvinte, în viziunea proaspetei achiziţii a Guvernului Cioloş, este imposibil să trăieşti fără surse de venit. Acesta nu poate concepe că cineva este susţinut de pildă de restul membrilor familiei. Sau că trăieşte din ce a pus de-o parte pe vremea când câştiga bine. La limită, şi cei care supravieţuiesc din ştevia din curte şi au renunţat de mult la luxul curentului electric sunt potenţiali infractori în viziunea lui Biriş.

Este evident mai simplu să îi tratezi ca evazionişti la pachet şi să-i taxezi din oficiu decât să faci ceva verificări pe teren. În fond, care sunt sursele de evaziune pentru o persoană fizică? Munca la negru, chirii nedeclarate, dividende şi arende "uitate". Ce-ar fi să se ocupe Finanţele/ANAF-ul de angajatori, poate nu sunt suficient de temeinice controalele dacă supravieţuieşte munca la negru? Ne temem că nu poate fi depistată proprietatea închiriată? Dar cu impozitul pe proprietatea multiplă, scos din Codul Fiscal, ce am avut? În fond, un astfel de impozit acoperea perfect evaziunea, pentru că o casă goală e deseori închiriată la negru. Iar pentru evaziunea din dividende şi arende nedeclarate, tot la uşa plătitorilor ar trebui să bată ANAF-ul, sunt mai puţini şi au mai puţine de ascuns.

Dar nu, domnul Biriş nu se încurcă cu astfel de nuanţe, cine nu declară nimic e evazionist şi trebuie să plătească ceva statului. E şi mai rapid, ca o tăiere de salarii la bugetari şi o creştere de TVA în 2010.

Aş dori să-i sugerez însă ceva fostului consultant fiscal Biriş. În suplimentul "Capitalul Privat Românesc" publicat recent de un ziar financiar, apare o interesantă comparaţie între comportamentul fiscal al firmelor româneşti şi al celor străine. Mai exact, "deşi au desfăşurat afaceri aproximativ egale, firmele private româneşti au declarat un rezultat net consolidat (profituri nete plus pierderi) de 14 miliarde de lei în 2014, faţă de 2 miliarde de lei pierderi declarate de firmele străine. Între 2008 şi 2014, firmele private româneşti au înregistrat un rezultat net consolidat de 54 de miliarde de lei, faţă de 3 miliarde de lei rezultatul firmelor străine".

Ce-ar fi să ne axăm pe aceste discrepanţe, domnule Biriş?

Cam multe optimizări fiscale pentru firmele străine, nu credeţi?

Şi apoi, cum aţi fost consultant fiscal, cred că nu sunteţi chiar străin de astfel de optimizări, poate pe unele le-aţi şi recomandat din cealaltă parte a baricadei.

Că aşa-i în tenis.

Iată o prezentare a acestuia de pe site-ul avocatura.com: "Gabriel Biriş este unul dintre partenerii fondatori ai Biriş Goran SCA, recunoscut ca un expert fiscal de prestigiu din România, cu o experienţă de peste 14 ani în domeniu. Este specializat în toate aspectele fiscalităţii, oferind consultanţă cu privire la optimizare fiscală (atât onshore, cât şi offshore), taxe vamale şi leasing".

Ce-ar fi, deci, să vă folosiţi experienţa domnule Biriş, de această dată în folosul statului?

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Domnule Biris dar cu afacerile dvs. prin Offshorul din Cipru ce facem ??

    1. Conform proverbului:sa faci ce zice popa nu ce face-astia "technocratii" lui Ciolos nu-s mai buni decat cei dinaintea lor si au aceasi optica gresita de crestere a veniturilor bugetare cand tonul treebuia dat exact din partea opusa (pensii speciale,nr. parlamentarii,bugetarii etc.) dar cum teoria pe care-si bazeaza indobitocirea populatiei e neschimbata in ansamblu de 26 ani cred ca o sa ramanem la stadiul de economie de piata frontaliera multa vreme,stati sa vedeti anul acesta la alegerii !!!

      dar cu evazionistii cu alcool pe care ii aparati?

    Apara evazionistii cu alcool sa nu plateasca accize catre Ministerul Finantelor.

    Biriș se pare că nu e întreg la minte dar mai degrabă e rău intenționat!

    Cu tineret care nu-și găsește loc de muncă și nu e raportat ca șomer că a ieșit din evidențe, cu lipsa locurilor de muncă din județele sărace cu susținători de familie pe care nimeni nu-i angajează ce facem ? 

    N-ar trebui să creați întâi locuri de muncă și după aia să-i impozitați pe cei care nu lucrează? 

    Cu un astfel de mod de a gândi guvernul Cioloș e pe lângă realitățile României!  

    Cum îi ceri cuiva CAS când nu i-ai dat un loc de muncă? 

    Mai mulți tineri vor pleca din această țară în căutare de locuri de muncă ! 

    Sau vor ieși la cerșit și / sau furat să își plătească dările către stat !

    Si numai pentru faptul că trăiesc întro țară cu astfel de guvernanți!  

    Ca sa ii prindeti pe toti evazionistii va propun sa bagati toti romanii la inchisoare dupa care sa iasa din inchisori doar pe baza declaratiei de impozit depuse. In felul acesta nu ar scapa nici un roman neimpozitat.Iar aia care "sapa dupa radacini" ca sa subziste evident ca n-au nici o scuza sa nu plateasca impozit: doar obtin radacinile "moka" deci obtin venituri.

    De sa plateasca amatitul 57 lei/luna? Pentru ca porcii sa poata beneficia de salarii, pensii, prime si sporuri nesintite! Pentru ca ""deşi au desfăşurat afaceri aproximativ egale, firmele private româneşti au declarat un rezultat net consolidat (profituri nete plus pierderi) de 14 miliarde de lei în 2014, faţă de 2 miliarde de lei pierderi declarate de firmele străine. Între 2008 şi 2014, firmele private româneşti au înregistrat un rezultat net consolidat de 54 de miliarde de lei, faţă de 3 miliarde de lei rezultatul firmelor străine". "! Zau asa, astia nu-s normali!

    1. PS

      Pentru ca nemernicii sa jefuiasca bugetul de stat de miliarde si miliarde de euro, pentru ca unii fac evaziune de miliarde si miliarde de euro, pentru ca bugetul sa aiba bani care sa poata fi jefuiti! Etc, etc... 

    Nu pot sa inteleg cum ai tu o firma care merge, esti un nume pe piata si te duci la stat sa te plateasca cu 1500 E cu sofer si secretara. Adica dupa 14 ani de experienta mai vrei recunoastere in domeniu din partea breslei ?

    Inseamna ca esti un bou. 

    Mai e un ministru care avea salariu 10000 E in privat si a plecat pentru ca iubeste tara la 1500. Sa mai zica cineva ca nu e tara plina de patrioti

    1. Daca ar avea macar onoare ar demisiona. Daca nu, Ciolos ar trebui sa-l demita. Pana nu este prea tarziu.

    Da chiar cum isi plateste curent si el nu are venit?

    Scoate-ti salarul minim pe economie.

    Ursul daca nu are ce manca il tine statul? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb