Volatilitate pe piaţa gazelor din Europa

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 8 decembrie 2022

Volatilitate pe piaţa gazelor din Europa

Vremea rece alimentează cererea de profil

Preţurile de referinţă ale gazelor naturale au fluctuat ieri, în Europa, ca urmare a faptului că temperaturile scăzute alimentează cererea de profil.

Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna ianuarie era de 138 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a crescut ulterior până la 146,3 euro, iar la ora 13.56 atingea 145,7 euro.

Conform Bloomberg, europenii au început să-şi încălzească locuinţele şi companiile, pe fondul temperaturilor scăzute, în special în nordul continentului.

Depozitele de gaze din Europa sunt relativ pline în această perioadă, iar livrările de gaze naturale lichefiate (GNL) continuă să sosească. Totuşi, riscurile persistă deoarece vremea extrem de rece ar putea duce rapid la golirea stocurilor, lăsând continentul expus în cazul reducerii livrărilor.

Traderii urmăresc cu atenţie evoluţia temperaturilor în Europa şi cât de mult se vor extinde temperaturile scăzute în Asia. În contextul livrărilor scăzute din Rusia, Europa este puternic dependentă de gazele naturale lichefiate, pe care regiunea le-a atras cu succes, în urma cererii reduse din partea marilor cumpărători asiatici.

Dar situaţia se schimbă deja, China a majorat luna trecută achiziţiile de profil, după răcirea vremii, iar cererea pentru cărbune şi gaze a crescut.

Frank van Doorn, şeful diviziei de trading de la Vattenfall, spune: "Cererea mai scăzută din partea Chinei a ajutat Europa. Însă, dacă vom vedea o redeschidere a economiei chineze, s-ar putea să observăm că mărfurile, cu tot cu GNL, se vor îndrepta către ţara asiatică. Capacitatea Chinei de a-şi redresa creşterea este un semn de întrebare important acum".

Amintim că ţările membre UE continuă să aibă opinii diferite cu privire la modul în care ar trebui stabilit un plafon pentru preţul gazelor naturale. Un acord cu privire la un preţ plafonat pentru gazele naturale este esenţial pentru deblocarea procesului de adoptare a unui pachet mai amplu de măsuri de urgenţă, care mai include achiziţiile comune de gaze şi limitarea fluctuaţiilor de preţ pe parcursul unei zile de tranzacţionare. Deşi miniştrii europeni ai Energiei au căzut de acord asupra formei finale a pachetului încă de luna trecută, aprobarea oficială a fost pusă în aşteptare ca să poată fi purtate noi discuţii cu privire la plafonarea preţului gazelor.

Ungaria elimină plafonarea preţurilor carburanţilor

Guvernul Ungariei a eliminat marţi plafonarea preţurilor carburanţilor, după ce mai multe persoane au intrat în panică şi au achiziţionat cantităţi mari de combustibili, dar şi din cauza importurilor insuficiente, transmite Reuters.

Gergely Gulyas, directorul de Cabinet al premierului Viktor Orban, a anunţat marţi seara că Executivul a trebuit să anuleze imediat plafonarea preţurilor, la recomandarea grupului ungar de petrol şi gaze Mol, notează Agerpres.

Jucătorii străini şi-au redus livrările de combustibili spre Ungaria, după ce autorităţile au plafonat preţurile benzinei şi motorinei la 480 de forinţi (1,22 dolari) pe litru.

Guvernul condus de premierul Viktor Orban a introdus plafonarea preţului carburanţilor în luna noiembrie a anului trecut, dar problemele apărute pe partea de aprovizionare au forţat Executivul de la Budapesta să reducă amploarea schemei de plafonare în luna iulie, astfel încât cei care conduc automobile de firmă nu mai pot cumpăra carburanţi la preţuri plafonate. Plafonarea preţurilor carburanţilor urma să expire la finalul acestei luni.

"Nu mai putem aştepta... deoarece acesta este singurul mod prin care vom asigura securitatea aprovizionării", a afirmat Gergely Gulyas, într-o conferinţă comună cu preşedintele director general al Mol, Zsolt Hernadi.

Eliminarea plafonării preţurilor va duce la majorarea inflaţiei, a avertizat Gulyas, fără să dea estimări.

Deja rata anuală a inflaţiei în Ungaria depăşeşte 21%.

Marţi, Mol avertizase că singura soluţie pentru a atenua deficitul sever de combustibili este crearea condiţiilor pentru creşterea importurilor, deoarece grupul nu poate importa şi mai multe produse. Din cauza lucrărilor de mentenanţă, rafinăria Mol de la Szazhalombatta opera la 50-55% din capacitate, ceea ce a afectat toate produsele companiei.

"Aproximativ un sfert din benzinăriile noastre au rămas fără stocuri", a declarat Hernadi, estimând că ar putea fi nevoie de două luni până la restabilirea importurilor şi asigurarea stabilităţii pieţei. Dar eliminarea plafonării preţurilor va ajuta la atenuarea deficitului de combustibili pe piaţă în câteva zile, susţine şeful Mol.

Preţul benzinei va creşte la aproximativ 640 forinţi pe litru, în timp ce preţul motorinei va fi de 699 forinţi pe litru.

De asemenea, Hernadi a anunţat că Mol a început majorarea cantităţii de ţiţei procesate la rafinăria sa de la Dunăre, Szazhalombatta, şi se aşteaptă să ajungă la utilizarea integrală a capacităţii în următoarele săptămâni.

Guvernul Ungariei va lua "profiturile suplimentare" din vânzările de combustibili ale grupului Mol, a anunţat ieri premierul Viktor Orban într-o postare pe Facebook, subliniind: "În ultimele zile, sancţiunile impuse de Bruxelles în domeniul petrolului au intrat în vigoare şi s-a întâmplat lucrul de care ne temeam. De acum înainte sunt vizate preţurile petrolului în întreaga Europă". Orban a adăugat că, în Ungaria, Guvernul va lua profiturile suplimentare generate astfel şi le va redirecţiona către bugetul statului.

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna februarie a crescut cu 0,3% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 79,56 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în ianuarie a urcat cu 0,1%, la 74,33 dolari barilul la ora locală 09.09.

---------------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în februarie a urcat cu 0,4%, la 1.790 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 09.05, cea spot - cu 0,4%, la 1.778,06 dolari/uncie.

---------------------------

Preţul grâului cu livrare în luna martie a urcat cu 1,2% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,37 dolari/buşel la ora 08.44, cotaţia porumbului cu livrare în martie a scăzut cu 0,04%, la 6,37 dolari/buşel.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Incertitudinea o catastrofa ptr.economia Europei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb