VOLODIMIR ZELENSKI: "Banii voştri nu sunt caritate"

M.C.
Internaţional / 22 decembrie 2022

"Banii voştri nu sunt caritate"

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat ieri în Congresul Statelor Unite că asistenţa de zeci de miliarde de dolari pe care a aprobat-o pentru a spijin Ucrainei să lupte împotriva invaziei ruse nu reprezintă un gest de caritate, ci o investiţie în securitatea globală, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Volodimir Zelenski şi-a exprimat speranţa în faţa congresmenilor reuniţi în Camera Reprezentanţilor că aceştia vor continua să susţină în mod bipartizan Ucraina, un aspect important având în vedere că republicanii urmează să deţină majoritatea începând cu 3 ianuarie.

"Banii voştri nu sunt caritate"."Sunt o investiţie în securitatea şi democraţia globale", a afirmat preşedintele Ucrainei.

Sosirea sa a fost întâmpinată cu multiple ovaţii în sala aproape plină. Trei membri ai Camerei au fluturat un steag ucrainean în momentul apariţiei preşedintelui Zelenski.

"Este o mare onoare pentru mine să mă aflu în Congresul SUA şi să mă adresez vouă şi tuturor americanilor. În pofida tuturor scenariilor sumbre, Ucraina nu a căzut. Ucraina este în viaţă şi e activă", a susţinut Volodimir Zelenski."Am învins Rusia în lupta pentru minţile lumii", a spus el.

Preşedintele Zelenski se alătură astfel unei lungi liste de lideri mondiali care s-au adresat unei reuniuni comune a Senatului şi Camerei Reprezentanţilor, tradiţie începută în 1874 cu vizita regelui hawaian Kalakaua şi continuată cu prezenţe aproape legendare, ca cea a prim-ministrului britanic Winston Churchill pe timp de război, dar şi ale unor regi, regine şi a unui Suveran Pontif.

Membri ai Congresului din ambele partide s-au ridicat în picioare de mai multe ori în timpul discursului susţinut în limba engleză de Volodimir Zelenski în momente precum cel în care acesta a afirmat că "Ucraina îşi menţine poziţia şi nu va capitula". El a comparat bătălia ţării sale împotriva forţelor ruse cu mari bătălii din cel de-al doilea război mondial şi chiar cu revoluţia americană.

În prezent nu sunt semne ale unor negocieri de pace care să pună capăt războiului. Atât Rusia, cât şi Ucraina, şi-au exprimat dorinţa de a continua lupta, deşi preşedintele Zelenski a menţionat că a discutat cu preşedintele Biden despre o formulă de pace ucraineană în zece puncte.

"Mă bucur că preşedintele Biden a susţinut astăzi iniţiativa noastră de pace. Fiecare dintre voi astăzi, doamnelor şi domnilor, puteţi ajuta la punerea în aplicare pentru a asigura că lidershipul american rămâne solid, bicameral şi bipartizan", a declarat Volodimir Zelenski.

Planificarea discursului preşedintelui Ucrainei în Congres a început în luna octombrie, potrivit unui consilier al preşedintei democrate a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, atunci când aceasta s-a întâlnit cu Ruslan Stefanciuk, preşedintele parlamentului ucrainean. Întâlnirea a avut loc cu prilejul participării celor doi oficiali la primul summit parlamentar al Platformei Internaţionale Crimeea, care a avut loc la Zagreb.

La exact 300 de zile după ce trupele ruse au invadat Ucraina şi pe fondul intensificării atacurilor cu rachete asupra oraşelor ucrainene, preşedintele Zelenski s-a adresat congresmenilor americani conştient de faptul că Senatul şi Camera Reprezentanţilor controlează baierele pungii în SUA, notează Reuters.

Momentul ales nu putea fi unul mai potrivit, Congresul fiind pe punctul de a aprobă o nouă tranşă de asistenţă militară şi economică de urgenţă, cu o valoare de 44,9 miliarde de dolari, care se adaugă celor aproximativ 50 de miliarde de dolari deja acordate Ucrainei anul acesta.

Daniel Fried, fost ambasador al SUA în Polonia şi membru al Consiliului Atlantic, a declarat că vizita lui Volodimir Zelenski a demonstrat că acesta împărtăşeşte, alături de preşedintele Biden, convingerea că Statele Unite sunt liderul lumii libere, în pofida unor greşeli. În prima sa călătorie în străinătate de la începutul războiului, a remarcat Fried, preşedintele Zelenski "nu a mers la Berlin, Bruxelles, Londra sau Paris".

Preşedintele Zelenski le-a oferit membrilor Congresului SUA un steagul ucrainean din Bahmut, oraş din estul Ucrainei şi un punct fierbinte al frontului."Când am fost ieri la Bahmut, eroii noştri mi-au dat drapelul, drapelul lor. Stindardul celor care apără Ucraina, Europa şi lumea cu preţul vieţii", a declarat el, potrivit AFP. Liderul ucrainean a înmânat apoi steagul acoperit de semnăturile soldaţilor preşedintei Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi şi vicepreşedintei SUA, Kamala Harris, preşedinta Senatului. Preşedintele Ucrainei a primit drapelul american ridicat pe Capitoliu miercuri pentru a marca vizita sa istorică la Washington.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. SUNT caritate daca nu se JUSTIFICA/ VERIFICA cum sunt/au fost folositi.

    1. Sa dea Dumnezeu sa n-ai tu nevoie de asemenea "caritate". Ucraina lupta pentru toata lumea libera. Inclusiv fratii nostri din Moldova.

      Numai ptr. fratii nostrii din Ucraina NU,

      minoritatile nationale asuprite crunt  

      Cum sunt asuprite, mai concret?

      Conform propagandei CIA, Ucraina luptă pentru întregul univers chiar.

      Banii SUA nu sunt caritate. Sunt o investiție cu risc ridicat. În 9 luni de război SUA a investit în Ucraina mai mult decât tot bugetul anual de apărare al Rusiei. Mai bine îi băga în bitcoin. 

      Hai Slava.  

      trolii le asupresc clipa de clipa;

      ii pomenesc trolii de sughita fratii din Ukraina intr-una 

      Ua lupta pt Zele si camarila,nu are optiuni ca legea martiala te trimite in cel mai bun caz la inchisoare daca nu mergi pe fron!

      la fel si la rusi! 

      nu lupta pt RO in nici un caz,lupta doar pt SUA,distrugand forta militara si economica a Rusiei,ca apoi,sa se ocupe de China,care e marele of al Americii!

      China va primi de la rusi exact ce le-au dat chinezii rusilor,adica nimic,prietenie declarativa si nimic concret,achizitii de materii prime la pret de dumping,asta e ajutorul chinezesc dat Rusiei! 

      Ai internet,pune mana și cauta informatii,romanilor din ucraina li sau interzis dubla cetățenie,li sau închis aproape toate școlile și bisericile românești,cum rusii din ucraina nu au acceptat aceasta umilință au fost arși de vii în casa sindicatelor au fost bombardați din 2014 pana la începerea razboiului unde au trăit numai în subsoluri fără apa,mancare,copiii fără a se duce la scol,bătrânilor nu li sau mai dat pensiile chiar dacă cotizația la pibul Ucrainei,vorba fostului președinte porosenco rusii din ucraina trebuie sa trăiască precum sobolanii,oare nu au același tratament și minoritatile romanesti

      tot placa asta va pune sa o puneti?

      Dacă nu am aprobat ce au facut ucrainienii în Dombas ,nu aprob nici ce fac rusii acum,acest război nu trebuia sa înceapă,mor oameni nevinovați pentru mofturile conducatorilor

      mofturile lui putin au condus la invaziile din 2014 si 2022, daca iti pasa de moartea celor nevinovati trimite-i tarului o scrisoare deschisa despre opiniile tale pacifiste vezi daca scapi fara vreo condamnare sau macar o excursie pe front

    Dan Diaconu: Zelenski în SUA - un succes absolut

    Fără doar şi poate, vizita lui Zelenskyi în SUA a fost un succes absolut. Însă nu din perspectiva la care v-aţi gândi citind titlul. Asta chiar dacă oficina de propagandă CNN a comparat vizita piticului circar cu cea a lui Churchill de acum 81 de ani. Sunt câteva chestiuni pe care trebuie să le înţelegem în esenţa lor. 

    Vizita lui Zelenskyi a fost ţinută la secret în SUA pentru a permite doar apropiaţilor preşedintelui să fie prezenţi la discursul din Congres. De aceea vizita a fost programată în preajma Crăciunului, când cea mai mare parte a politicienilor americani se îndreaptă către casă. Aşa se face că discursul lui Zelenskyi a fost rostit într-un Congres blindat de democraţi, singurii cărora li s-a transmis pe linie de partid să-şi amâne plecarea acasă. O strategie care aminteşte de organizarea desanturilor băsiste din Parlamentul României.  

    Acum să studiem ceea ce a obţinut Zelenskyi în SUA. Propaganda prezintă în termeni elogioşi acceptul dat de Biden pentru Patriot. Dar oare nu se ştia asta? Ba da, se ştia încă din 8 decembrie, când Ambasada Ucrainei a organizat un eveniment de aniversare a 31 de ani de la fondarea AFU. Trebuie doar să aruncaţi o privire pe invitaţia la eveniment(ataşată articolului), mai precis pe footer-ul ei, pentru a înţelege esenţa: marii producători americani de arme au fost sponsorii principali. Până acum aceştia au halit din „afacerea Ucraina” peste 120 miliarde de dolari. În termeni tehnici asta reprezintă de două ori bugetul apărării Rusiei! Reţineţi aşadar: în doar nouă luni, SUA a plătit industriei de apărare de două ori mai mult decât bugetul Apărării Federaţiei Ruse! Şi vorbim doar de partea SUA cheltuită pe arme, fără să punem la socoteală donaţiile şi ajutoarele primite dinspre statele europene! Nu vi se pare ciudat că în această perioadă Rusia a ocupat în Ucraina suprafeţe de cinci ori mai mari decât cele revendicate de separatişti la începutul confruntării? 

    Să lăsăm însă aceste cifre de-o parte şi să înţelegem că, de fapt, succesul vizitei lui Zelenskyi a fost unul deplin! Stau şi mă uit pe fluxurile ruseşti şi nu-mi vine să cred ceea ce citesc. Rusia a intrat 100% în setupul de război. Întreg discursul oficial este unul patriotic, de război. Colac peste pupăză, Rogozin a mai fost şi rănit într-un atac efectuat cu tunuri franţuzeşti Caesar asupra zonelor rezidenţiale din Doneţk. Ucraina prezintă chestiunea ca pe o victorie, doar că acolo avem de-a face cu crime împotriva umanităţii, care-au încălcat orice reglementare în materie de război. Rogozin se cazase la un hotel 100% civil. Hotelul era situat într-o zonă rezidenţială. Ce cauţi să tragi cu bomba acolo? Desigur, toate acestea se vor deconta la sfârşitul războiului, atunci când veţi vedea fără perdea dimensiunea crimelor comise de ucraineni în acest conflict şi în perioada premergătoare conflictului  

    Ceea ce e de-a dreptul revoluţionar însă se petrece în rubricile de comentarii ale ziarelor şi pe reţelele sociale. Este efectiv o explozie izbucnită de jos în sus. Vizita lui Zelenskyi şi declaraţiile de-a dreptul scandaloase i-au făcut pe ruşi să înţeleagă că e în joc soarta lor. Iar din acest moment absolut totul se schimbă. Sentimentul patriotic a explodat de parcă am fi în Stalingradul anului 1942. Absolut toate şabloanele Războiului de Apărare a Ţării au revenit în mentalul ruşilor. Pur şi simplu, ruşii au imaginea deplină a ceea ce e Zelenskyi, anume marioneta SUA şi a NATO care efectuează în Ucraina o invazie a hinterlandului rusesc. Asemănările cu Al Doilea Război Mondial sunt efectiv şocante. Doar că atunci era Germania, în timp ce acum e SUA împreună cu Germania, Franţa, Polonia s.a.m.d. Dacă până acum mai existau dubii, vizita lui Zelenskyi a spulberat orice altă posibilă interpretare. 

    De aceea o spun încă din titlu: vizita lui Zelenskyi este un succes absolut. Dar nu pentru el, ci pentru echipa de la Kremlin. Până acum ruşii aveau dubii, iar unii dintre ei chiar înghiţiseră găluşca „izolării internaţionale a ţării”, punându-şi întrebări serioase. Modul în care au răspuns oficialii a fost unul extrem de eficient: au lăsat discuţiile libere, chiar dacă asta a însemnat o înfrângere mediatică la început. De altfel s-a văzut narativul de când s-a făcut concentrarea parţială. Culmea, şi atunci discuţiile au fost lăsate absolut libere, iar de pedepsit au fost pedepsiţi oficialii care n-au ştiut cum să comunice, alergând cu potera după cei concentraţi. Să vă mai dau un exeplu: ieri, în Duma de Stat, un discurs al Ministrului Tehnologiei a subliniat că din Rusia au plecat aproximativ 100 000 de IT-işti. Toate cifrele sunt cât se poate de transparente. Este, din punctul meu de vedere, un model excelent de comunicare care acum dă roade. Ataşamentul popular faţă de acţiunea Rusiei este fără precedent. Asta spune multe despre moral. 

    Să vă mai dau un exemplu: în ciuda nedumeririlor izbucnite cu ocazia concentrării parţiale, un număr de peste 30 000 de indivizi s-au înrolat voluntar, fără a mai aştepta să fie chemaţi. Este de aşteptat aşadar, ca în urma vizitei cu cântec, numărul înrolărilor voluntare să crească. 

    În ceea ce priveşte partea militară, putem spune încă de acum că livrarea Patriot este doar o gogoaşă mediatică din care, după cum veţi vedea, SUA va avea mai mult de pierdut. Oricine ştie că respectivul sistem trebuie instalat în mai multe puncte, fiind nevoie de un număr de baterii care e imposibil de livrat pentru a satisface cât de cât necesităţile Ucrainei. De altfel, greul apărării antiaeriene ucrainene este dus de sistemele ruseşti S-300. Şi, după cum bine se ştie, SUA a făcut presiuni asupra Greciei pentru ca aceasta să doneze sistemul său S-300 Ucrainei, cu toată muniţia din dotare. Grecilor li s-a promis înlocuirea S-300 cu Patriot de ultimă oră. De fapt, părerea mea e că aici se va desfăşura întreaga propagandă: ucrainenii primesc S-300 de la greci şi muniţia care le lipsea cu desăvârşire. Cel mai probabil americanii vor livra sistemul Patriot grecilor, iar orice interceptare efectuată de S-300 va fi marketată ca succes al Patriot. Mă rog, e o posibilitate. O altă posibilitate este şi aceea de a-i lăsa pe greci cu fundu-n baltă, aşa cum au făcut-o deja. Grecii au cedat Ucrainei cea mai mare parte a blindatelor pe care le aveau şi o bună parte a echipamentului militar, iar acum sunt efectiv cu fundul gol în faţa turcilor. Mai mult, americanii le-au promis că vor vorbi cu nemţii să le furnizeze ei „blindate de ultimă oră”. Adică mizeriile acelea care n-au fost capabile să termine un exerciţiu militar banal şi care-au declanşat un scandal monstru în Germania! 

    Aceasta este poza generală. Ceea ce trebuie să înţelegeţi e că succesul extraordinar al lui Zelenskyi a fost acela de a comuta psihicul rusesc în setupul de război. De aici confruntarea Rusia-Nato nu e o ipoteză, ci o certitudine!

    1. ”Ataşamentul popular faţă de acţiunea Rusiei este fără precedent. Asta spune multe despre moral.”

      ”Să vă mai dau un exemplu: în ciuda nedumeririlor izbucnite cu ocazia concentrării parţiale, un număr de peste 30 000 de indivizi s-au înrolat voluntar, fără a mai aştepta să fie chemaţi.” 

      Tocmai din cauza acestui avant popular armata privata Wagner a incorporat vreo 40000 de detinuti cu promisiuni ca ii gratiaza si le da bani si cauta sa aplice modelul si la femeile din penitenciare pentru a le folosi ca lunetiste si sabotoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb