Volumul datoriilor globale a înregistrat în 2022 prima scădere anuală

D.T.
Miscellanea / 23 februarie 2023

Volumul datoriilor globale a înregistrat în 2022 prima scădere anuală

Revenirea după pandemie a creşterii economice mondiale şi inflaţia ridicată de anul trecut au făcut ca volumul datoriilor globale să înregistreze în 2022 prima scădere anuală în dolari din 2015, informează News.ro.

Un raport al Institutului de Finanţe Internaţionale publicat astăzi estimează că valoarea nominală a datoriei globale a scăzut cu aproximativ 4.000 de miliarde de dolari, coborând uşor sub pragul de 300 de mii de miliarde de dolari, depăşit în 2021.

Cu costurile de împrumut în creştere, în special pentru pieţele emergente, reducerea a fost determinată în întregime de pieţele mai bogate şi mature, care, ca grup, au înregistrat o scădere a datoriei totale la 200 de mii de miliarde de dolari, de la 206 de mii de miliarde de dolari în urmă cu un an.

În schimb, volumul datoriei lumii în curs de dezvoltare a atins un nou record de 98 de mii de miliarde de dolari, Rusia, Singapore, India, Mexic şi Vietnam înregistrând cele mai mari creşteri individuale, menţionează sursa citată.

Între timp, o activitate economică mai puternică şi o inflaţie mai mare, ambele erodând nivelul datoriilor, au dus la scăderea raportului global datorie/PIB cu peste 12 puncte procentuale, la 338% din PIB, marcând a doua scădere anuală consecutivă.

Din nou, însă, îmbunătăţirea a fost determinată de pieţele dezvoltate, care au înregistrat o scădere totală de 20 de puncte procentuale, la 390%. Rata datoriei pieţelor emergente a crescut între timp cu 2 puncte procentuale, până la 250% din PIB, în mare parte determinată de China şi Singapore.

Defalcând cifrele în continuare, IIF, un grup al băncilor globale, a estimat că raportul datoriei guvernamentale în PIB pe pieţele emergente a urcat la aproape 65% din PIB în 2022, de la puţin sub 64%.

"Povara datoriei publice externe a multor ţări în curs de dezvoltare s-a înrăutăţit din cauza pierderilor puternice ale monedelor locale (în 2022) faţă de dolar" a spus IIF, adăugând că a împins cererea investitorilor internaţionali pentru datoria EM în monedă locală la minime multianuale, "fără niciun semn de recuperare iminentă".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. de la 350% din PIB ,la 420 % datoria publica globala ester scadere.....bravooo.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb