Moţiunea de cenzură "Marea păcăleală PDL-PSD", semnată de 124 de parlamentari din cadrul partidelor PNL şi UDMR şi îndreptată împotriva măsurilor "abuzive" aprobate de coaliţia aflată la guvernare, cum ar fi serviciile deconcentrate şi introducerea impozitului forfetar, a fost prezentată, ieri, de purtătorul de cuvânt PNL, Varujan Vosganian.
Domnia sa a găsit soluţia de reglare a crizei: demiterea actualului Guvern.
"Actualul Guvern este incapabil să stabilească priorităţile şi duce o politică de dispreţ faţă de populaţie, până la sfârşitul anului, datorită promisiunilor neonorate, vor intra în şomaj peste 800.000 de persoane", a declarat senatorul.
Semnatarii moţiunii de cenzură susţin că Guvernul Boc a creat confuzie, prin măsurile anunţate de-a lungul celor cinci luni de guvernare, printre funcţionarii publici, profesori şi medici, oameni de afaceri şi pensionari: "Drepturile de autor ba se impozitează, ba nu se impozitează. Salariile ba au îngheţat, ba s-au dezgheţat, ba s-au indexat, ba nu s-au mai indexat".
Liberalii critică în primul rând introducerea impozitului minim, despre care spun că loveşte mai ales în micii întreprinzatori, care nu se mai pot descurca şi sunt nevoiţi să falimenteze: "Ministerul Finanţelor a ajuns, în acest mod, să-i considere pe toţi operatorii economici, evazionişti fiscali".
Pe de altă parte, prin Ordonanţa privind serviciile deconcentrate, se anulează întregul proces de reformă pe care l-a făcut România din1999, în privinţa modernizării administraţiei, a constituirii corpului funcţionarilor publici, a depolitizării corpului funcţionarilor şi a administraţiei publice.
Din punctul de vedere al semnatarilor moţiunii, actul normativ nu prevede altceva decât politizarea tuturor serviciilor deconcentrate.
Niciun reprezentant al Guvernului nu a participat la citirea moţiunii, doar ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, deşi legea cere expres acest lucru. La finalul citirii textului moţiunii de cenzură, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a atras atenţia asupra acestei situaţii.
Puiu Haşotti a explicat: "Nu voi vorbi de o procedură din Regulament pentru că nu există. Voi vorbi despre o cutumă. De aproape 20 de ani, întotdeauna când s-a citit o moţiune de cenzură, primul ministru, dacă nu în totalitatea lor, în marea lor majoritate au fost prezenţi. Faptul că astăzi Guvernul nu e prezent, nici primul-ministru, cred că înseamnă şi o ofensă adusă Parlamentului şi în primul rând nu neapărat nouă, opoziţei, ci dumneavoastră, pentru că i-aţi învestit".