Vosganian: Investiţiile vor fi tăiate dacă Parlamentul mai adoptă iniţiative populiste

N.I.
Ziarul BURSA #Politică #Fondul Proprietatea / 2 mai 2007

Vosganian: Investiţiile vor fi tăiate dacă Parlamentul mai adoptă iniţiative populiste

Guvernul va fi nevoit să taie din investiţii, în cazul în care Parlamentul va continua să adopte legi care necesită finanţare bugetară, pentru că veniturile statului sunt limitate, a declarat recent ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian. Într-o scrisoare adresată Parlamentului, ministrul finanţelor a avertizat săptămîna trecută că "Ministerul Finanţelor nu mai poate face faţă numeroaselor iniţiative ale Parlamentului cu un impact financiar major asupra deficitului bugetar". În consecinţă, ministrul a propus consultarea grupurilor parlamentare "în vederea identificării unor soluţii pentru a minimiza pe cât posibil impactul acestor iniţiative".

Totodată, Vosganian a arătat că "stabilirea deficitului bugetar la 2,8% din PIB, pentru anul 2007, pune în pericol atingerea obiectivului de 3% din PIB (plafonul maxim admis în UE n.r.) în condiţiile în care atât veniturile, cât şi cheltuielile sunt marcate de anumite incertitudini.

Printre incertitudinele care ar putea afecta ţinta de deficit, Vosganian a enumerat atât unele măsuri promovate de guvern, cât şi o serie de iniţiative aflate pe agenda legislativului.

Două măsuri ale guvernului, modificarea sistemului de colectare a TVA şi majorările salariilor pentru bugetari, cumulează un efort bugetar de 0,9% din PIB, potrivit notei ministrului transmise Parlamentului. În plus, acesta aminteşte şi de presiunile legate de emiterea titlurilor de despăgubire prin Fondul Proprietatea care nu au fost, încă, estimate financiar, informează NewsIn.

Scrisoarea dă câteva exemple de iniţiative parlamentare care periclitează echilibrul bugetar promovate de diferite partide. Astfel, măsura de neimpozitare a profitului reinvestit aparţinând PC, cea a voucherelor de vacanţă (PNL), alta referitoare la despăgubirea deponenţilor la CEC pentru maşini Dacia (UDMR), constituirea Fondului de locuinţe sociale (PRM) şi sprijinul financiar la plata chiriilor pentru tinerii cu venituri sub mediu cumulează sume însemnând cel puţin 1,69% din PIB, în condiţiile în care ultima dintre acestea nu putea fi cuantificată.

Prin urmare, doar aceste măsuri precizate în scrisoare ar reprezenta sume echivalente a cel puţin 2,59% din PIB. Însă, pe agenda Parlamentul se află zeci de propuneri care au impact financiar semnificativ. Deficitul bugetar programat pentru anul 2007 este de 2,8% din PIB, un nivel foarte ridicat în condiţiile în care plafonul maxim admis în UE este de 3% din PIB. În aceeaşi scrisoare, se mai arată că "depăşirea pragului de 3% din PIB va conduce la declanşarea procedurii de deficit excesiv".

"Parlamentul este suveran, dar fireşte că noi am putea folosi pârghii guvernamentale pentru a le contracara, ordonanţe de urgenţă, amânarea măsurilor prin legea bugetului de stat, dar am merge prea departe în acest fel" , a afirmat Vosganian. Acesta şi-a exprimat convingerea că va reuşi să îi convingă pe parlamentari că "moral este ca o societate să nu consume tot ceea ce produce, ci să se gândească şi la viitor, pentru că altfel nu vor mai putea fi finanţate proiectele mari de infrastructură".

Vosganian a spus că le va cere parlamentarilor să opteze fie să folosească rezultatele favorabile ale economiei numai pentru consum, fie să accepte ca o mare parte a beneficiilor să fie investite pe termen lung.

Deşi a admis că este posibil ca aleşii să continue practica adoptării unor acte normative populiste, ministrul a arătat că, atât timp cât au votat programul de guvernare, ar trebui să se gândească la nevoia guvernului de a pune în aplicare acest program. "Este un comportament tipic când la guvernare se află o coaliţie, timp în care astfel de măsuri sunt tentante pentru parlamentari şi creează costuri. Atunci când există un grup parlamentar solid (care susţine guvernul n.r.) îşi asumă un vot impopular pentru că îl poate compensa pe alte teme", a explicat Vosganian.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb