VOT ISTORIC ÎN SUA  Donald Trump devine al treilea preşedinte american din istorie pus sub acuzare

Vlad Dobrea
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 decembrie 2019

Donald Trump devine al treilea preşedinte american din istorie pus sub acuzare

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite ale Americii, a fost pus sub acuzare pentru abuz de putere şi obstrucţionarea anchetei parlamentare.

Acuzaţia vine în contextual în care Trump este suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea rivalului său democrat, fostul vicepreşedinte Joseph Biden, în schimbul eliberării unui ajutor militar vital, de aproape 400 de milioane de dolari. Ceea ce, potrivit democraţilor din Congres, ar constitui un "troc" prin care preşedintele ar fi încercat să-şi mărească şansele în alegerile prezidenţiale de anul viitor. Şi implicit, un abuz de putere.

Acuzaţia de obstrucţionare a Congresului se referă la faptul că Trump le-a interzis colaboratorilor săi să apară la audierile din Camera reprezentanţilor şi în general, a blocat orice colaborare a Casei Albe cu ancheta de "impeachment".

Camera Reprezentanţilor a dat miercuri (n.r. joi dimineaţă, ora Româ­niei) un vot istoric, după mai bine de zece ore de dezbateri. Majoritatea aleşilor americani au decis adoptarea celor două articole prin care preşedintele Donald Trump este pus sub acuzare, fiind astfel deschisă calea către des­tituirea lui, ce urmează a fi confirmată în urma votului care va fi dat în luna ianuarie de Congres, dominat însă de republicani.

Votul de miercuri, 18 decembrie, din Cameră a mers în linie cu ponderea celor două partide şi arată că acelaşi lucru este de aşteptat în Senatul republican. Motiv pentru care marea majoritate a observatorilor este convinsă că preşedintele nu va fi suspendat.

Pentru suspendarea preşedintelui au votat toţi democraţii (230) din Camera reprezentanţilor cu o excepţie. Toţi republicanii (197) s-au opus. În Senat, pentru moment, numai republicanul Mit Romney a declarat că este deschis să asculte toate argumentele înainte de vot.

Miza întregului proces este opinia publica americană, în contextul alegerilor prezidenţiale din 2020, impactul mai ales asupra unei părţi mari a electoratului, cea indecisă.

În urma acestei decizii, Donald Trump devine al treilea preşedinte din istoria Statelor Unite care să fie judecat în vederea suspendării din funcţie după Andrew Johnson (1868) şi Bill Clinton (1998). Pe de altă parte, republicanul Richard Nixon a fost singurul preşedinte american care a demisionat (august 1974) înainte de începerea procedurii de "impeachment". După scandalul Watergate devenise însă evident că va fi judecat şi suspendat din funcţie.

Comentând capetele de acuzare, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, declara miercuri, încă înainte de vot: "Foarte trist, faptele au arătat clar că preşedintele a abuzat de puterea sa în beneficiul său personal, în beneficiul politic şi că a împiedicat Congresul, în timp ce a cerut să fie deasupra responsabilităţii, mai presus de Constituţie şi mai presus de poporul american".

După punerea sub acuzare, Trump a vorbit de "invidie, ură şi furie" din partea democraţilor.

"În timp ce creăm locuri de muncă şi ne batem pentru Michigan, stânga radicală din Congres este roasă de invidie, ură şi furie, şi vedeţi ce se întâmplă", a declarat el în cursul unui miting de campanie în oraşul Battle Creek.

"Democraţii încearcă să anuleze votul a zeci de milioane de americani. Partidul Republican nu a fost niciodată atât de atacat şi niciodată nu a fost mai unit decât acum", a completat preşedintele american.

"Fiecare republican a votat pentru noi! Wow! Aproape 200! Acum avem 198, la 229. Nu am pierdut niciun vot republican, iar trei democraţi au votat pentru noi", a exclamat Trump, încercând să demonstreze că voturile de partea sa nu vor permite încheierea procedurilor constituţionale în defavoarea sa şi astfel nu se va ajunge la demiterea efectivă.

Apoi, Donald Trump a postat pe Twitter un mesaj, în acelaşi stil: "Nu mă urmăresc pe mine, ci pe voi".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. "impeachment" nu a fost, si nu va fi niciodata un proces legal. "impeachment" este un proces politic, motiv pentru care Trump nu va fi demis.

    1. Adica Nixon a furat, a fost demis si n-a fost legal ?!!? GOGOMANIE mai mare n-am auzit... Mascariciul de la Casa Alba nu va fi demis ptr. ca in Senat are spatele asigurat... Ca si sprijinul rusnacilor la fostele alegeri...

      La viitoarele alegeri mai vedem daca electoratul american vor acelasi presedinte marioneta a Kremlinului si cu o economie ce va cobori in spatele Chinei  

      Sper ca acest lucru sa nu-i creasca popularitatea lui Trump.Sa nu pateasca si ei cum am patit noi cu Basescu,Buba mare!

      Bai bolsevicule tu crezi ca Trump e cu Rusii?Mai gandestete putin, crezi ca Russia era de accord sa duduie economia Americana?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb