Votul prin corespondenţă la SIF Transilvania, diferit faţă de celelalte SIF-uri

DIANA ENACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 aprilie 2013

Votul prin corespondenţă la SIF Transilvania, diferit faţă de celelalte SIF-uri

Votul prin corespondenţă pentru alegerile pentru conducerea SIF3 Transilvania, programate pentru 20/21 aprilie, se derulează diferit faţă de celelalte SIF-uri, iar acest lucru îi deranjează pe unii dintre acţionari.

Mihai Fercală, preşedintele SIF3, spune însă că procedura este în concordanţă cu regulamentele CNVM.

Acţionarii care deţin peste 500 de acţiuni la SIF Transilvania îşi pot exercita votul prin corespondenţă. Buletinele de vot pentru aceştia includ însă numai punctele de pe ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor din data de 20/21 aprilie 2013 care se votează prin vot deschis, din buletin lipsind punctele ce privesc alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere /Administraţie şi a auditorului, la care acţionarii votează prin vot secret.

Procedura aplicată la celelalte societăţi de in-ves-tiţii finaciare include pe buletinele de vot toate punctele de pe ordinea de zi, indiferent dacă la ele se aplică votul deschis sau cel secret.

Un acţionar SIF3 ne-a spus că, pe lângă buletinul de vot, a primit din partea societăţii o scrisoare cu informaţii neclare privind procedura de vot în cadrul adunărilor generale de la sfârşitul lunii aprilie.

Conducerea SIF Transilvania a inclus şi un model de procedură specială, postat şi pe website-ul societăţii, ce constă în acordarea de puteri discreţionare mandatarului, exclusiv în cazul votului pentru numirea auditorului şi pentru alegerea membrilor Consiliului de Administraţie/Consiliului de Supraveghere.

Mihai Fercală: "Procura specială este conformă cu instrucţiunile date de CNVM"

Dacă un acţionar vrea să voteze prin corespondenţă, punctele de pe ordinea de zi privind candidaţii la Consiliul de Administraţie şi auditorul, acesta poate da o procură unui mandatar care să voteze în numele acţionarului respectiv şi îi poate da mandatarului instrucţiunile necesare, ne-a spus Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania.

"Procura specială este conformă cu instrucţiunile date de CNVM prin regulament", a adăugat domnia sa.

Dacă acţionarii nu vor să dea instrucţiuni unor mandatari, aceştia îşi pot exprima opţiunile prin vot electronic, ne-a mai spus Mihai Fercală.

Un avocat recomandă acţionarilor să folosească votul electronic

Deşi procedura diferă în cazul SIF3 şi poate fi puţin neclară, aceasta nu este în afara legii, ne-a spus un avocat, care ar recomanda folosirea votului electronic, pentru a evita orice neclaritate.

Acesta a adăugat că există un anumit grad de risc, doar în cazul în care se merge pe procedură, fără coroborarea cu legea.

Domnia sa consideră că, în lipsa de probe, pot apărea diverse scenarii, care nu pot fi, însă, verificate.

În cazul exercitării votului prin mijloace electronice, precum şi în cazul exercitării votului personal în cadrul adunării generale SIF3, formularul de buletin de vot cu privire la alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere/Consiliu de Adminis-traţie şi a auditorului conţine lista tuturor candidaţilor şi opţiunea de a vota "pentru", "abţinere" sau "împotrivă".

Spre deosebire de SIF3, celelalte societăţi de investiţii financiare au transmis acţionarilor buletine de vot corespunzătoare prevederilor legale, care au inclus lista candidaţilor pentru funcţia de membru în Consiliul de Administraţie/ Consiliul de Supraveghere.

Potrivit rapoartelor SIF3, buletinul de vot trasmis acţionarilor cuprinde punctele de pe ordinea de zi a Adunării Generale ce au în vedere aprobarea situaţiilor financiare anuale, aprobarea repartizării profitului net realizat în 2012, fixarea dividendului brut pe acţiune, stabilirea termenului şi a modalităţilor de plată a dividendelor către acţionari, aprobarea descărcării de gestiune a administratorilor societăţii pentru exerciţiul finanaciar al anului 2012 şi aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2013. Aceste puncte presupun vot deschis.

În buletinul de vot nu sunt, însă, cuprinse punctele ce prevăd alegerea administratorilor prin vot secret pentru un mandat de patru ani şi numirea auditorului financiar pentru o perioadă de trei ani, la care se aplică tot votul secret.

În procedura de organizare şi desfăşurare a Adunărilor Generale ale Acţionarilor se precizează că dreptul de vot al acţionarilor SIF3 poate fi exercitat personal, prin participarea la AGA, prin reprezentant, în baza unei procuri special emise pentru respectiva AGA, sau prin corespondenţă, fizic, pe suport de hârtie sau electronic.

Procedura prevede şi că exercitarea dreptului de vot prin reprezentant se face pe baza unei procuri speciale.

"Acţionarii care nu doresc sau nu pot participa în mod direct la lucrările şedinţei AGA pot mandata alte persoane pentru a fi reprezentaţi în vederea dezbaterii rezoluţiilor înscrise pe ordinea de zi şi a exercitării dreptului de vot în cadrul organizat al AGA, pe baza unei procuri speciale", se arată în procedură.

Conform acesteia, formularele de buletin de vot prin corespondenţă pentru acţionarii care deţin peste 500 de acţiuni sunt expediate prin poştă de societate, la adresele menţionate în registrul acţionarilor, începând cu data menţionată în convocator.

Reprezentantul are obligaţia să voteze în conformitate cu instrucţiunile primite de la acţionarul care l-a desemnat în această calitate, iar după completare, buletinele de vot prin corespondenţă se expediază prin poştă la sediul societăţii, se mai arată în document.

"Modalitatea de exercitare a dreptului de vot prin procedura votului secret este utilizată în mod obligatoriu la alegerea sau revocarea administratorilor şi a auditorului financiar, precum şi cu ocazia discutării şi votării măsurilor referitoare la răs-punderea administratorilor şi auditorului financiar al SIF3", mai indică procedura SIF Transilvania.

La SIF Transilvania, 15 candidaţi sunt înscrişi în lupta pentru o poziţie de administrator. Pe lista candidaţilor, la funcţia de administrator, se află actuali membri ai Consiliului de Administraţie. Mihai Fercală, preşedintele Consiliului de Adminis-traţie SIF3, îşi doreşte un nou mandat, precum şi Floriean Firu, vicepreşedintele societăţii, şi administratorii Răzvan Găvăneanu şi Ştefan Szabo.

Dintre actualii membri ai Consiliului de Administraţie SIF Transilvania, doar Mihai Fercală şi-a făcut cunoscute planurile, în timp ce alţi competitori nu au dat curs solicitării noastre de a le afla obiectivele "electorale".

Candidaţi sunt şi Mircea Oancea, director general adjunct al CSSPP, Constantin Frăţilă, director general al "SCUT" Constanţa, directorului general adjunct al Eureko SAFPP, Cristian Zah, agent delegat al SSIF Broker, Răzvan Lefter, fost trader la "Swiss Capital".

Economistul Floriean Firu, vicepreşedintele SIF3, administratorii Răzvan Găvăneanu şi Ştefan Szabo, Cătălin Mancaş, unul dintre cei mai vechi brokeri din piaţă, Nicoleta Bănică, director vânzări departament clienţi instituţionali la SSIF Broker, Gheorghe Luţac, profesor universitar la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Petru Mihalcea, consilier juridic al "Comrimet", Dumitru Carapiti, membru în Consiliul de Supraveghere al "Socep" şi Gabriela Alexe, director economic al "SCUT" Constanţa, s-au înscris pe lista candidaţilor pentru un post de administrator SIF3.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Mandatul discretionar contravine dispozitiilor Regulamentului 6/2009 al CNVM.

    Limitarea dreptului actionarilor de a vota cu privire la orice punct al ordinii de zi prin neacordarea posibilitatii actionarilor care voteaza prin corespndenta de a vota administratorii este o masura abuziva menita sa manipuleze rezultatul votului exprimat la acest punct. Ex. daca la AGA participa 30% din actionari iar o jumatate voteaza prin buletin de vot prin corespondenta, acesti actionari care nu voteaza pentru punctele cu vot secret de pe ordinea de zi vor fi considerati ca ne participanti iar hotararile vor fi adoptate cu voturile persoanelor prezente fizic in AGA sau cu votul mandatarilor care au vot discretionar ceea ce este profund nelegal deoarece nu se poate ferifica daca mandatarii au respectat vointa actionarilor care le-au acordat mandatul. 

    dusmanii lui sunt actionari si incaodata ne arata acest lucru, el vrea sa ramana cu orice pret pe scaun si va ramane ca sistemul nu-l va lasa pana cand mai e ceva de muls din SIF. dar noi actionarii stam linistiti ca tot ce face va plati la medici si pe tratamenete doar sa nu se mire de ce va face acest lucru.

    Nu va ingrijorati.Mult a fost, putin a ramas.Intr-un an zboara toti, inclusiv pe la DNA.

    Am vrut sa folosesc votul electronic dar nu ma pot autentifica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb