Voturi în vreme de Covid

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 7 decembrie 2020

Voturi în vreme de Covid
Cristian Pîrvulescu

Miza alegerilor parlamentare din 2020 ar fi trebuit să fie reformarea statului, a administraţiei şi a serviciilor publice. Criza provocată de pandemia Covid a arătat slăbiciunile acestei organizări politice vetuste. Dar pandemia a schimbat comportamentul electoral aşa că prezenţa a devenit, ca la un referendum, principalul obstacol. Iar absenteismul a devenit, odată în plus, principalul subiect de dezbatere! Ori, pe fondul acestui absenteism , în egală măsură cronic şi conjunctural, reforma pare să fi fie un obiectiv ratat. Sistemul de partide românesc, anchilozat în anii U90 ai secolului trecut, pare să reziste în continuare presiunilor. Ceea ce, fără pandemie, ar fi trebuit să fie un revers istoric al PSD s-a transformat într-o cursă umăr la umăr între partidele sistem pentru primul loc. Iar USR-Plus, lipsit de structuri teritoriale de suport la nivel naţional, nu a putut rupe acest echilibru.

Deşi între 2004 şi 2020 sistemul de partide românesc a suferit modificări semnificative, aceasta nu a dus şi la stabilizarea sistemului politic. Dimpotrivă, aceste transformări s-au reflectat pe plan instituţional prin imprevizibilitate, provocată atât de coabitarea aproape continuă dintre preşedinte şi parlament, cât şi în instabilitatea guvernamentală cronică ( în 16 ani, şi 4 cicluri parlamentare s-au aflat la cârma guvernului 9 prim miniştrii, deci o medie de 1 an şi şapte luni pentru un şef de guvern). Între timp, lipsit de o majoritate prezidenţială, preşedintele a fost transformat dintr-un actor central al sistemului politic într-un spectator al vieţii politice. Şi, dacă aceste alegeri nu vor aduce o majoritate prezidenţială clară aşa va şi rămâne!

Aşa se face că marea necunoscută a alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020 a fost prezenţa la urne. Deja şi fără epidemia de Covid 19 prezenţa la vot la alegerile parlamentare de la noi era redusă, dar frica de contagiune cumulată cu dezinteresul faţă de politică au scăzut şi mai mult apetitul electoral al românilor. Că prezenţa la vot va fi mică era deja o certitudine: de la alegerile locale din 28 septembrie 2020 când prezenţa la vot fusese de 46,02% (cu peste 2% mai puţin decât în 2016 când fusese de 48,27%). Pe de altă parte, din 2008 încoace - după ce în 2004 s-a încheiat ultimul ciclu electoral în care alegerile parlamentare şi cele prezidenţiale erau cumulate - prezenţa la alegerile legislative a fost scăzută, variind între un minimum de 39,20 % în 2008 şi un maximum de 41,76 % în 2012.

Fără a neglija faptul că la fiecare din aceste alegeri lipseau din ţară câteva milioane de votanţi, este o evidenţă că interesul faţă de alegerile parlamentare a fost mereu scăzut în raport cu cel pentru alegerile locale şi prezidenţiale. Dacă în 2004 prezenţa la vot era de 58,51 %, după aceea aceasta a scăzut semnificativ, fapt influenţat şi de plasarea alegerilor parlamentare la sfârşitul ciclului electoral atât în 2012, cât şi în 2016 şi anul acesta. În schimb, peste patru ani, în 2024, toate alegerile (europene, locale, parlamentare şi prezidenţiale) vor avea loc într-un sigur an, ceea ce va avea implicaţii asupra comportamentului electoral.

La alegerile parlamentare din 2016 prezenţa scăzută a avut un impact direct asupra rezultatelor, favorizând PSD, al cărui electorat captiv a fost mobilizat disciplinat la vot. Ori atunci prezenţa la vot a fost de 39,5% din votaţii înscrişi (7.212.022 în ţară şi 106.038 în străinătate), pe când acum aceasta a fost sub 35%. Singura creştere importantă în termeni de prezenţă a fost a electoratului din diasporă, care a depăşit cu peste 150.000 de voturi rezultatul din 2016.

Tot prezenţa scăzută a făcut ca tendinţa bipartidistă, vizibilă de multă vreme şi confirmată de recentele alegerile locale, să se confirme şi de data aceasta . Cele două partide cu o importantă structură teritorială - PNL şi PSD - reuşind să obţină împreună peste 60% din voturi. Privind cele trei decenii de după schimbarea de regim din decembrie 1989 observăm că PSD se confruntă tradiţional cu o alianţă de partide (1992, 1996, 2000, 2004), ba chiar experimenta el însuşi o asemenea alianţă în 2012 (USL), pentru ca după 2008 să fie supus unei presiuni bipartidiste.

Dar deja în 2008, PDL (31%) şi PSD (32%) erau aproape la egalitate, ceea ce nu a împiedicat degringolada PDL la alegerile locale şi parlamentare din 2012 şi în final absorbţia acestui partid de către PNL în 2014. Iar în 2016, PNL şi PSD obţineau tot peste 60% din voturi, dar PSD avea 45% pe când PNL doar 20%. De data aceasta raportul dintre cele două partide este mult mai echilibrat, iar PSD, rezistă bine în redutele sale tradiţionale.

În acelaşi timp, dincolo de rezultate, capacitatea de negociere a unor coaliţii de guvernare de către PSD este improbabilă. Pe de o parte cel de-al treilea partid, USR-Plus, a reuşit să compenseze lipsa structurilor teritoriale prin votul din diasporă şi va juca un rol cheie în formarea unei noi majorităţi, pe de altă parte, izolat în parlament, PSD nu are potenţial de coaliţie.

Dar după absenteismul masiv, o tendivoluţie negativă a acestor alegeri este revenirea extremismului ca factor de sine stătător în politica românească. După ce acesta fusese integrat vreme de un deceniu şi jumătate în PSD - care preluase nu doar alegătorii, ci şi lideri şi mesaje de la PRM - extremismul naţionalist şi conspiraţionist, deja experimentat la alegerile parlamentare din 2016 de PRU, a revenit acum în culisele politicii româneşti prin AUR, partid care pare să-şi fi propus să "viruseze" şi destabilizeze societatea românească. Poate că rezultatele acestui partid sunt încă modeste, dar dă seama despre consolidarea unui nou clivaj în România pro-european - anti-european.

În acelaşi timp, clivajele tradiţionale - urban-rural, centru-periferie (Vechiul Regat-Transilvania sau sud-nord), ba chiar şi stat-biserică - au fost din nou vizibile şi au reconfirmat existenţa unei Românii greu de conciliat, pentru care doar parlamentul ar putea fi locul de realizare al numitorului comun mai cunoscut sub numele de interes general. Ori, atunci când parlamentul nu-şi mai poate exercita funcţia de realizare a compromisului - esenţială într-o democraţie liberală - iar preşedintele este pus mai mereu în defensivă instituţională, politica pozitivă, orientată spre obiective şi spre conflict, dar şi reformarea statului riscă să fie compromise. Iar în România reforma este sigura soluţie pentru deblocarea unui stat încremenit într-o tranziţie care tinde să se eternizeze.

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. Partea bună a acestor rezultate este că s-au mai temperat sectanții FIAREI, că aveau o violenta și un tupeu ieșite din comun, rupte de realitate.

    Gașca Iohannis-PNL-USR nu înțelege că sunt vreo 8 milioane de români care trăiesc la limita saraciei.

    Ioahannis a încercat să câștige punând carul înaintea boilor, cu vorbe goale către alegători și cu partizanat politic pe față, amestecat cu fascism pur. Poporul i-a dat răspunsul cuvenit la un astfel de tupeu. 

    1. Partidele mioritice vireaza clar catre autocratie atunci cand ajung sa detina suficienta putere. Probabil ca este in firea omului ca puterea sa-l corupa.

      De aceea, desi la fiecare dintre alegerile trecute am votat candidati de dreapta, de aceasta data am votat in ideea mentinerii unui echilibru de forte in peisajul electoral local.

      Consider ca doar atunci cand exista amenintarea credibila ca un partid/candidat sa-si piarda puterea, acesta va face ceea ce trebuie si pentru cetateanul de rand. 

      Stai linistit că și eu am votat dreapta în trecut, până să apară oribilitatea sinistră de Iohannis la orizont.

      A reusit Florinel Roman sa intre in Parlament?? Da!!! Ura! Ura! Acum toti membri ASF sunt in extaz..jubileaza.O sa le dea Florinel Roman din Parlament totul gratis. salarii de 11-15.000 de euro lunar (au deja) + beneficii nelimitate. Singurii castigatori ai acestor alegeri sunt membrii CASF

      in saracie ia bagat pesedeu si cine a guvernat de 30 ani Cristiane,pesedeu tau care a incurajat saracia,incultura,hotia

      să fii incult. Cărțile sunt disponibile liber. Chiar ar fi trebuit să citești și tu mai mult, judecând după halul tău de ortografie.

    o putem considera cu 31,84% prezență la vot democratic ?

    Alegătoare din alt județ nu a avut voie să voteze că nu avea flotant ( pretenă-prieten) în democrațe e normal?

    Vot prin e-mail, sms, fax pe când? 

    1. Da, e normal, așa scrie în lege.

      Daca tu ești din Iași de ce sa ai voie sa votezi senatori și deputați de București daca nu locuiești un termen mai lung in București?

      Daca nu ai viza de flotant cum drku se poate stabili că locuiești și că nu ești în vizită? 

      Uite unde era aparatorul legilor (proaste)! Atata timp cat se voteaza partide si nu oameni, pot sa fiu si invizita sau la plaja.

      Cum te simți alegătoareo știind că unii din Diaspora care n-au mai trecut prin țară de 30 de ani au avut dreptul să voteze timp de două zile dar și prin corespondență?

      Oameni care nu mai au legătură cu țara și pe care consecințele votului lor nu-i afectează absolut deloc au mai multe drepturi decât tine! 

      Fără act de identitate... Cum le place Democraților, deși nici Republicanii nu s-au opus prea tare...

    ROMANI FITI "BUCUROSI" V-A DAT RUSII "AUR"-ul INAPOI!!!!!

    1. redusule... Oricine nu e aprobat de la Washington sau de la Bruxelles e agentul rușilor, nu?

    Ciutacu, un prost infectat cu coronavirus, mintea azi despre faptul ca Romania va pierde prin intrarea UDMR la guvernare. Un ticalos nesimtit.

    1. prostu' esti tu , dar se pare ca nu realizezi !

      Îți place mult să ieși din casă numai cu hârtie de voie? Lasă că te satisface PSD-ul când l-o pune pe Rafila prim-ministru. N-o să mai ieși din casă de loc... Așa că n-ai pierdut nimic...

    Securitatea a bagat PMP in ultimele ore in Parlament.

    De la 0 pana la 93% voturi numarate, PMP a fost la 4.4 %.

    In ultimele trei ore, PMP a ajuns la 5%. Asa ceva este imposibil in realitate. Doar cu STS si procese verbale falsificate se poate. 

    1. Se numește diaspora. Români din Rep. Moldova care nu au trecut vreodată prin România și cărora Băsescu le-a dat cetățenia, ți-au ales ție viitorul.

      Au fost probabil și ceva mânării marca Secu. Petrov era convins aseară că trece pragul. 

    Se vehiculează că în diasporă am avea între 4-5 milioane de români, un fel de căutători de aur. Ca să-ți poti lua lumea-n cap, trebuie să fi ori "vizionar" , or deznădăjduit de tot.

    Dacă dintre cei plecati din țară, care au luat contact cu "apusul" si ne arată diferența dintre "acasă și dincolo" doar atâția au înțeles să fie democrați/ să participe la vot, iar cei care si l-au exprimat au votat AUR, aur vor culege. Săracii, părinții lor, realizează ce odrasle au făcut? 

    1. Italia pe primul loc la cautatori de AUR si Spania pe locul doi din cate am inteles.

      Diaspora lu Iohannis, ajunsa la sapa de lemn si-a dat si ea seama ca "e mai aproape pielea decat camasa", cum se spune. Bravo lor. 

      E interesant totusi ca unii prin tara nici nu auzisera decat vag de AUR (eu ma numar printre ei) iar aia care fac carca prin tari straine stiau deja de aceasta formatiune politica si au pus stampila pe ea.  

      Ieri la vot, decat sa votez in scarba PSD ca sa-mi potolesc sila de Iohannis si PNL am stat acasa.

      Daca stiam din timp de AUR ma duceam sa votez cu ambele maini AUR ! 

      E dubioasă intrarea AUR în Parlament. Din motivele enunțate de tine. Miroase a secu.

      1.ciutacu are pefecta dreptate.legal si cotrect doar partidele politice inregistrate ca atare trebuie sa se i care nscrie in competitie,nu precum veneticii care mereu se inghesuie la ciolan

    Ce mai mica participatie la vot din istoria romaniei!

    Si lipsa de participatie este un raspuns la toat clasa politica! 

    Raspunsul este un mare NU la toata mizeria perpetuata! 

    Propagarea ureii, minciunii, dezinvormarii, dezbinarii sunt mecanisme foarte toxice se de propaga mereu in mass media si online! 

    Populatia Romaniei este scarbita pana peste cap de tot ce se intampla! 

    Cea mai mica participatie la vot din istoria Romaniei asta in comparatie cu anul 1918 cu cea mai mare participatie la unire si la votul de unire din sitoria formarii romaniei. 

    Rusine, rusine clasa politica, rusine! 

    Va ramane in istorie Guvernul ce a condus cu cele mai putine voturi din istoria romaniei! 

    Romania iar este condusa Minoritar prin lipsa participatiei la Vot a oamenilor cu drept de vot! 

    Oamenii nu inteleg arta manipularii si dezinformarii, cad prada in jocuri politice si dau prilej mafiotilor sa conduca tara prin acumulare de voturi de le numeri pe degetele de la o mana. 

    O facem iar ca si cu PSD ul de a guvernat in alianta cu 2,7 milioane si cv de voturi o natie cu 18 milioane de oameni cu drept de vot!

    Asa au jucat si atunci prin ura, panica si dezinformare au tinut la departare oameni cu drept de vot! 

    1. 5.793.135 de voturi

      iar conduc astia cu doar 2 vircula cv milioane de voturi destinele romanilor. 

      Bhaiii cum este posibil soarta natiei sa fie condusa prin conducerea tarii de doar 10-12% din cei alesi? 

      Tocmai can este vorba de bani... bani multi... de impozite si viitoare falimente! 

      Poporul roman nu inteleve ca Votarea GUVERNULUI si LOCALELE sunt mult mai importante nu presedintele de carton ce nu poate sa faca mare lucru. 

      La noi in tara nu presedintele conduce; romania este condusa de baroni si de UE ! 

      Alegeri parlamentare 6 decembrie 2020. Aproape 19 milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne la alegerile parlamentare de duminică, 6 decembrie.

      Oamenii in turma voteaza mereu o imagine, o figura modelata artificial de mass media si presa cand vb de (presedinte) iar can tre sa voteze conducerea corecta a tarii si a finantelor ei ... sunt bagati in ceata de puslamalele politice ce balacaresc idiotenii si panica la tv. 

      Tusine la toata presa tv si aia scrisa (aia tv a beneficiat de 30 de nilioane de euro pentru mizeria de covid iar pentru a nu mai dezinforma populatia cu politicienii invitati sa vorbeasca balari nu au facu nimic; o presa manipulata si manjita; sa nu dea naiba sa va aud in 8 ani ca vai romania, ca vai leul s-a depreciat, ca vai saracia.. ca etc.. sa nu va aut voti si scarbe). 

      Cat sa va mai suporte tara? Poporul? Chiar o cautati cu lumanarea? Cu o alta forma de revolutie? 

      Romania popor fara educatie financiara ce lasa destinul tarii sa fie condus de o mana de oameni (in raport total al tarii). 

      Alegeri parlamentare 6 decembrie 2020. Aproape 19 milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne la alegerile parlamentare de duminică, 6 decembrie.

      5.793.135 de voturi  

      Iar tara e iar condusa de 2, cv milioane de voturi + etc forma de alianta... deci Romania e ste iar condus de 10-15% din totalul de dret de vot. (cifrele sunt rotunjite ca idee... sa vina altul sa faca calculele exacte o sa inteleaga ce am vrut sa zic....)  

      Finantele si soarta natiei iar este pe mana mafiotilor si baronilor local. Bravo Romania .. sa nu va aud... sa nu va aud va meritati soarta.  

      Dar am o vb sa o spun si pentru mizeriile politice ce au manjit presa scrisa si tvul cu tate balariile, si presa fomista ca a intins mana la banii si a duru in cur de populatie... Arta manipularii oamenilor prosti... prin forma audio, vizuala si scrisa e veche de cand lumea dar nu credeam ca o sa duceti atat de sus nivelul coruptiei.  

      Rusine! se vede monopol in tot... se vede monopolul in tara noastra in tot ce se face... la nivel de functii politice,, si afaceri cu statul.... da mizeria si coruptia pe afara....  

      Romania o tara condusa iar de HOTI in timp ce adormirea Prostimei a batatorit calea lor la guvernare!  

      Sa nu aud roman ca plange in 2-5 ani... sa nu aud!  

      Bagati cu paine si mujdei ca asa va trebuie natie manipulata... imi pare rau dar nu am ce sa zic mai mult.. sunt foarte suparat cand vad prstimea ce este manipulata.  

      Nu ma deranjeaza ca este x sau y la guvernare ma derranjeaza ca vointa poporului si legile viiotare nu sunt moral si etit guvernate de o constiinta populara mare prin votul exprimat.  

      O jucam iar ca si cu PSD ul de a guvernat cu 2 si cv milioane + alianta de carton... o guvernam exact asa doar ca la o scara mai jos... parc tot decadem in loc sa urcam.. pe bune... romanul nu lai are incredere in hotii astia.. nu mai are incredere vecin cu vecin.. totul e dupa individualism si monetarism...dupa avarime si avutie...calcand peste principii sociale corecte de guvernare a unei natii!  

      Roania are nota 4 la acest mandat!  

      Sa nu dea naiba sa faca politicul o lauda dintr-o mizereie atat de mare! 

      Pute prea rau a manipulare si dezbinare sociala ca sa aud un politician cu se lauda ca ce grozav e ca are etc procente (din ce suma? din ce suma potentiala? din ce suma corecta? din ce suma totala?). 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb