Seria de filmuleţe de promovare a României pe plan internaţional continuă azi cu un nou episod dedicat pictorului Nicolae Grigorescu, conform unui comunicat trimis redacţiei.
Tessa Dunlop: "Eu spun Renoir, voi spuneţi Franţa. Eu spun Constable, voi spuneţi Anglia. Cel puţin aşa sper! Eu spun Van Gogh, voi spuneţi Olanda. Cine ştie care este chimia care creează aceste reputaţii? Permiteţi-mi să mai adaug un nume pe listă. Eu spun Grigorescu, voi spuneţi România."
"Comparat cu pictori emblematici ai lumii, viaţa lui Nicolae Grigorescu, tablourile sale, relaţia cu oamenii politici ai vremii (de la Mihail Kogălniceanu la Napoleon al III-lea) vor fi prezentate într-un episod inedit, scris şi prezentat de dr. Tessa Dunlop. Fost ucenic de iconar în atelierul pictorului ceh Anton Chladek, pictor de front, de icoane sau chiar de picturi murale, Mănăstirea Agapia din Moldova fiind expresia măiestriei pictorului iubitor al frumuseţii vieţii la ţară pe care a imortalizat-o în tablouri unice, Nicolae Grigorescu este (re)adus în atenţia publicului internaţional prin intermediul celui de-al patrulea episod realizat de Storytailors", arată sursa citată.
"Who is Romania" este scrisă şi prezentată de Tessa Dunlop, doctor în istorie şi personalitate media britanică. Pasionată de România şi specialistă în relaţiile româno-britanice ale începutului de secol XX, Tessa vorbeşte româneşte şi este autoarea lucrărilor "The Bletchley Girls" şi "The Century Girls" şi câştigătoare a numeroase premii pentru producţia BBC "Coast". A venit pentru prima dată în România în 1992, ca voluntar într-un orfelinat şi acum are propria sa familie română. Este considerată o adevărată ambasadoare informală a României.
Tessa Dunlop: "A fost o plăcere enormă pentru mine să prezint evenimente şi personalităţi istorice ale unei ţări care este atât de des înţeleasă greşit în Vest. Sper că aceste filmuleţe vor oferi povestea şi particularităţile unui popor remarcabil"
Seria "Who is Romania" este produsă de Storytailors, casă de producţie internaţională fondată de un român, Paul Andrei Lungu, care acoperă peste 40 de ţări. Seria beneficiază de suportul Institutului Cultural Român şi de o serie de contribuţii constând în materiale de arhivă din partea unor instituţii precum Centrul Naţional al Cinematografiei sau MNIR, precum şi sprijinul media al Fundaţiei România Pretutindeni.